Ρεβύθια με κάρυ και λαχανικά

27 Μαρτίου 2023

Μια εναλλακτική εκδοχή για τα ρεβύθια, που θα λατρέψουν ακόμα και οι πιο δύσκολοι. Με λίγες νότες από τη μακρινή Ινδία, αλλά και με τα δικά μας μεσογειακά λαχανικά.

Αν έχετε “ξαναπεράσει” από το blog μου, μάλλον θα ξέρετε την αγάπη της κόρης μου αλλά και τη δική μου προτίμηση στα ρεβύθια. Στο παρελθόν έχω παρουσιάσει αρκετές διαφορετικές συνταγές για αυτό το νοστιμότατο όσπριο.

Ενδεικτικά σας θυμίζω:

Η σημερινή συνταγή είναι λίγο διαφορετική. Πρόκειται για ένα εξωτικό φαγάκι με αρώματα και γεύσεις που θα μας ταξιδέψουν με την πρώτη μπουκιά. Είναι μια τέλεια επιλογή για τις μέρες της νηστείας και φυσικά ότι καλύτερο για τους vegan της παρέας!

Τα ρεβύθια με κάρυ και λαχανικά είναι μία εύκολη και γρήγορη συνταγή. Και αν έχετε βρασμένα ρεβύθια ακόμα γρηγορότερη.

Σοταρισμένα λαχανικά και λίγη κρέμα καρύδας κάνουν ένα ακαταμάχητα νόστιμο πιάτο, με πλούσια βελούδινη και πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Το ρύζι στο πλάι κάνει το φαγητό ένα πλήρες, διατροφικά γεύμα.

ρεβύθια με κάρυ

Λίγα μυστικά:

  • Όταν μαγειρεύετε ρεβύθια θυμηθείτε να βράζετε περισσότερα απ’ όσα χρειάζεστε. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη. Έτσι θα τα έχετε πάντα έτοιμα για τις συνταγές σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικά έχετε στο ψυγείο. Μπρόκολο, κολοκυθάκι, μανιτάρια, φασολάκια, καρότα είναι κάποια που θα ταίριαζαν εξίσου.
  • Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το φρέσκο τζίντζερ ή να προσθέσετε 1/2 κ.γ. σκόνη.
  • Για να φτιάξετε το τραγανό kale, αφού πλύνετε καλά τα φύλλα ραντίστε τα με ελαιόλαδο, προσθέστε αλάτι και ψήστε τα, σε λαδόκολα στους 120 οC (με αέρα) για περίπου 20 λεπτά μέχρι να αφυδατωθούν. Σε περίπτωση που έχετε air fryer μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
  • Αν προτιμάτε το φαγητό περισσότερο ζουμερό και κρεμώδες προσθέστε ακόμα 150 – 200 ml κρέμα καρύδας.
  • Το ρύζι που χρησιμοποίησα είναι μπασμάτι. Εσείς μπορείτε να βράσετε όποιο σας αρέσει.
  • Λίγες σταγόνες λάιμ δίνουν στο πιάτο μία ευχάριστα όξινη και δροσερή γεύση. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι.
ρεβύθια με κάρυ

Υλικά

  • 400 γρ. βρασμένα ρεβύθια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 κ.γ κάρυ
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 300 ml κρέμα καρύδας

για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • βρασμένο ρύζι μπασμάτι
  • λάιμ
  • κάσιους ή φυστίκια
  • μαύρο σουσάμι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ψημένο τραγανό kale
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Σοτάρουμε τα λαχανικά.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια περίπου 1 εκατοστού, τα λαχανικά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Ρίχνουμε το τζίντζερ και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 2: Προσθέτουμε τα ρεβύθια και την κρέμα καρύδας.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα βρασμένα ρεβύθια και την κρέμα καρύδας και μαγειρεύουμε για περίπου 10 χλεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.

Βήμα 3: Σερβίρουμε τα ρεβύθια με κάρυ.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με βρασμένο ρύζι και λίγες σταγόνες λάιμ.

ρεβύθια με κάρυ

Και τώρα που είναι Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κοντά σίγουρα μπορείς να δοκιμάσεις τη συνταγή μου για αυτά τα ρεβύθια με κάρυ και λαχανικά.

Να ξέρεις ότι θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Οπότε ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να τη ποστάρω στο @thecookinyou.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή