Τούρτα τιραμισού

30 Ιανουαρίου 2020

Λατρεμένο, ιταλικό γλυκό το τιραμισού, με αφράτο και ζουμερό παντεσπάνι και μία ανάλαφρη και βελούδινη κρέμα μασκαρπόνε.

Είναι ίσως το πιο γνωστό ιταλικό γλυκό. Σήμερα θα φορέσει τα καλά του για να γιορτάσουμε τα δεύτερα γενέθλια του blog. Μια τούρτα τιραμισού λοιπόν με δύο κεράκια. Και τα καλύτερα έρχονται!

tiramisu τιραμισού χωρίς αβγά τούρτα
tiramisu τιραμισού χωρίς αβγά τούρτα

Ο χρόνος περνάει, τρέχει γρήγορα και για πότε πέρασαν δύο χρόνια από τότε που για πρώτη φορά βγήκε στον αέρα αυτό το blog-ακι, ούτε που το κατάλαβα. Αμέτρητα μαγειρέματα, άπειρα κλικ, πολλές χαρές αλλά και απογοητεύσεις, δημιουργήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια. Όμως ο ενθουσιασμός μου μεγαλώνει συνεχώς, νέες εμπειρίες δημιουργούνται, νέοι στόχοι και όνειρα.

Έμαθα αρκετά πράγματα αυτά τα δύο χρόνια, δοκίμασα νέες γεύσεις, λερώθηκα πολύ, αγάπησα περισσότερο τη μαγειρική, λάτρεψα ακόμα πιο πολύ τη φωτογραφία. Αφιέρωσα πολύ χρόνο και έστιψα το μυαλό μου για συνταγές που θα ικανοποιούν την οικογένειά μου και εμένα και ύστερα σας τις παρουσίασα.

Αυτό το blog-άκι είναι η ψυχοθεραπεία μου, είναι η ανάγκη μου και η εκτόνωσή μου. Κι όταν μια συνταγή μου δοκιμάζεται από εσάς και το μαθαίνω, μέσα από τα μηνύματα ή τα σχόλια που μου αφήνετε, τότε η ικανοποίηση μου είναι τεράστια. Φουσκώνω από υπερηφάνεια και χαίρομαι τόσο πολύ και έτσι συνεχίζω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αφοσίωση.

Ας μην πολυλογώ άλλο και ας μην σας ζαλίζω με τις σκέψεις και τις προσωπικές μου φιλοσοφίες και ας περάσω στη σημερινή συνταγή.

Μια τούρτα τιραμισού λοιπόν, θα σας παρουσιάσω σήμερα, με παντεσπάνι και υπέροχη κρέμα μασκαρπόνε. Το τιραμισού σε όλο του το μεγαλείο! Το παντεσπάνι είναι αφράτο και ζουμερό, ενώ η κρέμα του γλυκού αέρινη και βελούδινη.

Αυτό το τιραμισού δεν έχει αλκόολ, ενώ η στην κρέμα δεν χρησιμοποιώ αβγά. Αν θέλετε να καταναλωθεί και από παιδιά χρησιμοποιήστε εσπρέσσο ντεκαφεϊνέ και ακόμα καλύτερα χρησιμοποιήστε γάλα για να αραιώσετε τον καφέ. Προσοχή όμως: κρατήστε τις ποσότητες σταθερές.

Δεν χρειάζεται να έχετε γενέθλια για να φτιάξετε αυτή την τούρτα. Το τιραμισού είναι ένα γλυκό που τρώγεται σε κάθε περίσταση. Ετοιμάστε το και σερβίρετε το, μετά από ένα κυριακάτικο γεύμα και προσθέστε μια γιορτινή νότα στη καθημερινότητά σας.

Υλικά

για το παντεσπάνι

• 6 αβγά

• 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1/2 κ.γ. baking powder

• 100 ml καφέ εσπρέσσο (για το ράντισμα)

για την κρέμα μασκαρπόνε

• 1 κιλό μασκαρπόνε

• 220 γρ. ζάχαρη άχνη

• 330 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

• 60 ml καφέ εσπρέσσο

• κακάο για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε το παντεσπάνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C (στις αντιστάσεις). Ρίχνουμε τα αβγά και την ζάχαρη στον κάδο στου μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος του μείγματος και να ασπρίσει. Αν χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν αρχίζει να “στέκεται” και να δείχνει πηχτό.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder, κοσκινίζοντας τα, τμηματικά στο μείγμα, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ, απαλά. Δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην φύγει ο αέρας από το μείγμα.

Βουτυρώνουμε τρία ίδια ταψάκια διαμέτρου 23 εκ. Κόβουμε τρεις κύκλους λαδόκολλας διαμέτρου 23 εκ. και τοποθετούμε στη βάση του κάθε ταψιού. Ρίχνουμε το μείγμα σε ίδιες ποσότητες στο κάθε ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε στην κρέμα γάλακτος τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει μία λεία και απαλή κρέμα. Ρίχνουμε τον καφέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη σαντιγί και συνεχίζουμε και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3: Συναρμολογούμε την τούρτα τιραμισού.

Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε μία στρογγυλή πιατέλα ή σε μία βάση για τούρτα. Με ένα πινέλο απλώνουμε καφέ σε όλη την επιφάνεια του, φροντίζοντας να χρησιμοποιήσουμε το 1/3 του καφέ.

Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας πάνω στο βρεγμένο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Αφού ρίξουμε την κρέμα πάνω και από το τρίτο μουσκεμένο παντεσπάνι, με μία σπάτουλα ή με ένα μεγάλο μαχαίρι απλώνουμε καλά και την στρώνουμε και στα πλαινά.

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με μπόλικο άγλυκο κακάο.

tiramisu τιραμισού χωρίς αβγά τούρτα
tiramisu τιραμισού χωρίς αβγά τούρτα

Αν φτιάξετε αυτή την τούρτα τιραμισού, αφήστε μου ένα σχόλιο στο κάτω μέρος της σελίδας. Χαίρομαι όταν μαθαίνω τις εντυπώσεις σας για τις συνταγές μου!

Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα ακολουθήστε με στο instagram και στο pinterest και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις καινούργιες συνταγές μου!

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή