Αχλάδια ποσέ, με κρέμα Grana Padano

12 Δεκεμβρίου 2022

Αυτό το ιδιαίτερο επιδόρπιο είναι τόσο κομψό και φίνο όσο κανένα! Ανάλαφρο και δροσερό, εντυπωσιακό και τόσο μα τόσο ξεχωριστό.

Θα σερβίρουμε αυτά τα αχλάδια ποσέ σε μια κρέμα με Grana Padano. Και θα κάνουμε τη διαφορά! Η φυσική γλυκύτητα των αχλαδιών θα ενισχυθεί από το μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε και το τυρί θα δώσει μία πικάντικη νότα στην κρέμα.

Όταν σκέφτηκα αυτή συνταγή ενθουσιάστηκα. Ήθελα ένα γιορτινό επιδόρπιο, εύκολο ευφάνταστο και έξω από τα συνηθισμένα. Τα αχλάδια ποσέ τα είχα βάλει στο μάτι από καιρό. Και επειδή τα αχλάδια ταιριάζουν με το τυρί σκέφτηκα να το προσθέσω στην κρέμα. Και το πιο κατάλληλο τυρί για αυτή τη συνταγή δεν είναι άλλο από το αγαπημένο μου: Grana Padano DOP.

αχλάδια ποσέ

Αν και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε αυτό το τυρί, θέλω να σας θυμίσω ότι:

Πρόκειται για ένα τυρί αργής ωρίμανσης, με ισχυρό του σημείο το γάλα, το οποίο συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο από ζώα που βόσκουν στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ενώ είναι ένα τυρί ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες.

Και φυσικά χάρη στην πολυχρηστικότητα της, η Grana Padano DOP μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκιές παρασκευές. Και αυτό θα σας το αποδείξω σήμερα.

αχλάδια ποσέ

Λίγα μυστικά:

  • Οι περισσότερες συνταγές για αχλάδια ποσέ είναι με κρασί. Αυτή η συνταγή δεν έχει καθόλου αλκοόλ.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία αχλαδιών προτιμάτε. Εγώ χρησιμοποίησα fetel γιατί είναι πιο μεγάλα και μου ταίριαξαν στη συνταγή.
  • Τα αχλάδια δεν πρέπει να είναι εντελώς ώριμα, γιατί όταν βράσουν θα χάσουν το σχήμα τους.
  • Αν τα αχλάδια δεν βυθίζονται ολόκληρα στην κατσαρόλα, αναποδογυρίστε τα μερικές φορές κατά την διάρκεια του βρασμού.
  • Μπορείτε να ποσάρετε τα αχλάδια από την προηγούμενη και να τα κρατήσετε στο ψυγείο.
  • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την κρέμα.
  • Φροντίστε να τρίψετε τη Grana Padano DOP όσο πιο λεπτή γίνεται ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποιήστε την έτοιμη τριμμένη που κυκλοφορεί στα super market.
αχλάδια ποσέ
αχλάδια ποσέ

Υλικά (4 μερίδες)

για τα αχλάδια

  • 500 ml χυμό μήλου
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 4-5 σπόρους κάρδαμο
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 4 αχλάδια

για την κρέμα Grana Padano

  • 2 κρόκους
  • 90 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 330 γρ. γάλα
  • 35 γρ. corn flour
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. Grana Padano DOP

για το σερβίρισμα

  • φιλέ αμυγδάλου
  • σιρόπι μήλου

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα αχλάδια.

Καθαρίζουμε τα αχλάδια προσεκτικά, φροντίζοντας να κρατήσουμε το κοτσάνι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, βυθίζουμε τα αχλάδια και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αφαιρούμε τα αχλάδια και συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχουμε ένα δεμένο σιρόπι (για τουλάχιστον 15-20 λεπτά ακόμα).

Βήμα 2: Φτιάχνουμε την κρέμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Προσθέτουμε το μισό από το γάλα και το corn flour, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Λίγο πριν το βρασμό αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς, μέσα στο μπολ με τους κρόκους. Επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά).

Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε όσο είναι ακόμα ζεστή, την τριμμένη Grana Padano και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ενώσουμε τα υλικά και καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων την επιφάνεια της και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3: Σερβίρουμε.

Σερβίρουμε τα αχλάδια με την κρέμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο, ενώ προσθέτουμε το σιρόπι μήλου.

αχλάδια ποσέ

Και αν σας αρέσουν οι κάπως πιο “περίεργες” συνταγές δείτε εδώ αυτή την αλμυρή πανακότα με Grana Padano.

Φέτος τις γιορτές δοκιμάστε τη συνταγή μου για αυτά τα αχλάδια ποσέ με κρέμα Grana Padano και πείτε μου πώς σας φάνηκε. Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου γράφοντας μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Επίσης μπορείτε να ποστάρετε τις φωτογραφίες σας στο Instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention, γράφοντας @thecookinyou.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή