Εύκολο χούμους & μια παραλλαγή

10 Ιανουαρίου 2020

Είναι εύκολο, νόστιμο και πολύ υγιεινό! Το χούμους που θα ετοιμάσουμε σήμερα είναι η απόδειξη ότι οι νοστιμότερες γεύσεις προκύπτουν από απλά υλικά!

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε και αφού οι γιορτές τελείωσαν ας ξαναμπούμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα μας και ας μαγειρέψουμε υγιεινά. Ένα εύκολο χούμους & μια παραλλαγή του με ψητή κολοκύθα, θα δοκιμάσουμε σήμερα, έτσι για να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση από την κραιπάλη των γιορτών.

Είναι ιδανικό dip φρέσκων λαχανικών. Φτιάξτε ένα πλατό με αγγουράκια και καρότα, προσθέστε ελιές και κρακεράκια, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Θα ξετρελαθείτε!

Το χούμους ταιριάζει τέλεια και με κρέας. Αν κάνετε μπάρμπεκιου φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Συνοδέψτε το πλάι στο ψητό κρέας, ειδικά στο αρνί.

Το χούμους φτιάχνετε εύκολα. Η μόνη δυσκολία είναι η υφή του. Το μυστικό μου για την τέλεια υφή είναι το ξεφλούδισμα των βρασμένων ρεβυθιών. Ξεφλουδίστε (όσο βαρετό κι αν ακούγεται) τα ρεβύθια και θα έχετε την πιο τέλεια υφή στο χούμους σας.

χούμους, χούμους με κολοκύθα

Υλικά

• 300 γρ. ρεβύθια (ζυγισμένα άβραστα)

• νερό για το βράσιμο

• 1 κ.γ. αλάτι

• 4 κ.σ. ταχίνι

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 5 κ.σ. ελαιόλαδο

• χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

• 1 κ.γ. κύμινο

• 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

για το χούμους με ψητή κολοκύθα

• 200 γρ. κολοκύθα

• 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

• αλάτι, πιπέρι

• ελαιόλαδο

• χούμους

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τα ρεβύθια.

Μουλιάζουμε σε άφθονο νερό τα ρεβύθια, από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζουμε σε άφρονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το χούμους.

Βάζουμε τα ρεβύθια πάνω σε μία πετσέτα κουζίνας και από πάνω τοποθετούμε μία δεύτερη. Τρίβουμε την πετσέτα τα ρεβύθια, για να αφαιρέσουμε την φλούδα τους.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νέρο που έχουμε φυλάξει να πετύχουμε μια πιο ρευστή υφή.

Για το χούμους με ψητή κολοκύθα

Φτιάχνουμε το χούμους όπως περιγράφεται παραπάνω. Το κρατάμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C (στις αντιστάσεις). Σε ένα ταψί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, σαν πεπόνι (χωρίς να την ξεφλουδίσουμε). Τοποθετούμε τις φέτες στο ταψί, ρίχνουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο η κολοκύθα.

Καθαρίζουμε τις φέτες από την φλούδα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και βάζουμε στο μπλέντερ να ενωθεί με το χούμους που έχουμε ετοιμάσει.

Και μην ξεχνάτε: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε