Σαλάτα με πίκλα παντζαριού & ροκφόρ

14 Ιουνίου 2020

Δροσερή, καλοκαιρινή και πολύ νόστιμη η σημερινή σαλάτα. Είναι ότι πρέπει για ένα τραπέζι ή μπουφέ, αλλά και για μια ξεχωριστή νότα στο καθημερινό σας τραπέζι.

Πράσινη σαλάτα με πίκλα παντζαριού & ροκφόρ, μία βινεγκρέτ με πορτοκάλι, είναι ένας απρόσμενος συνδυασμός. Γεύσεις που ισορροπούν μεταξύ τους καθώς η μία συμπληρώνει την άλλη. Η ένταση του ροκφόρ ταιριάζει απόλυτα με το παντζάρι, το οποίο θα το γλυκάνουμε κάνοντας το πίκλα. Η βινεγκρέτ πορτοκαλιού θα δέσει όλες τις γεύσεις και θα χαρίσει στη σαλάτα μας δροσιά.

Χρήσιμες πληροφορίες.

• Φτιάξτε τις πίκλες παντζαριού έως και 3 μέρες πριν, καθώς όσο περισσότερο μείνουν στο βάζο, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε αντί να βράσετε τα παντζάρια, να τα ψήσετε στο φούρνο, αφού τα καλύψετε με αλουμινόχαρτο. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα, στους 200 °C.

• Πριν καθαρίσετε τα παντζάρια, φορέστε οπωσδήποτε γάντια.

• Αν σας περισσέψουν πίκλες παντζαριού, μπορείτε να τις συνοδέψετε με καπνιστό σολώμο. Ταιριάζουν πολύ.

• Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ροκφόρ, με μπλε τυρί, φέτα ή γκοργκοντζόλα.

Υλικά

για τις πίκλες παντζαριού

• 4 μέτρια παντζάρια

• 1 κούπα μηλόξυδο

• 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 5 γαρύφαλλα

• 10 κόκκους μαύρο πιπέρι

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 2 φύλλα δάφνης

• 3 σκελίδες σκόρδο

για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού

• 80 ml ελαιόλαδο

• 3 κ.σ. μπαλσάμικο

• 4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

• 1 κ.σ. μέλι

• 1 κ.σ. μουστάρδα

• 1/2 κ.γ. ρίγανη

• 1/2 κ.γ. αλάτι

για την σαλάτα

• 300 γρ. πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι)

• πίκλες παντζαριού

• 120 γρ. ροκφόρ (ή μπλε τυρί)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε τις πίκλες παντζαριού.

Πλένουμε τους βολβούς παντζαριού και τους βράζουμε σε άφθονο νερό, για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος). Δεν θέλουμε να μαλακώσουν εντελώς. Αφήνουμε να κρυώσουν και καθαρίζουμε τα παντζάρια. Τα κόβουμε σε φέτες.

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα παντζάρια και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, να βράσουν για 5 λεπτά.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού.

Σε ένα βάζο με καπάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακινούμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3: Συνθέτουμε τη σαλάτα

Σε μία μεγάλη πιατέλα βάζουμε τα πράσινα λαχανικά, τις πίκλες παντζαριού. Θρυμματίζουμε το ροκφόρ και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Δείτε εδώ και άλλες ιδέες για ξεχωριστές σαλάτες.

Αν φτιάξετε αυτή τη σαλάτα με πίκλα παντζαριού & ροκφόρ, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας. Γράψτε μου στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας πώς σας φάνηκε η συνταγή.

Και μην ξεχνάτε: Ακολουθήστε με στο instagram, στο pinterest ή κάντε like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή