Μαρμελάδα λεμόνι με κάρδαμο

15 Ιανουαρίου 2021

Αυτή μαρμελάδα λεμόνι, είναι τόσο νόστιμη, που θα ανυπομονείτε να ξημερώσει για να την απολαύσετε στο πρωινό σας!

Δύο φορές το χρόνο η λεμονιά στον κήπο γεμίζει μέχρι ψηλά. Αυτά τα λεμόνια είναι ίσως το μοναδικό τρόφιμο που είμαι απόλυτα σίγουρη ότι είναι βιολογικό, μιας που μόνο ποτίζεται! Έτσι πάντα προσπαθώ να τα αξιοποιήσω.

Η κόρη μου, με τη φίλη της λατρεύουν να μαζεύουν τα ώριμα λεμόνια από το δέντρο και κάθε χρόνο περηφανεύονται ότι μεγάλωσαν κι άλλο, μιας που καταφέρνουν να φτάσουν όλο και πιο ψηλά!

Και για να είμαι ειλικρινής: Μαρμελάδα έχω φτιάξει ελάχιστες φορές (2;), μέχρι τώρα. Και όχι γιατί προτιμάμε τις έτοιμες, αλλά γιατί δεν τρώμε συνήθως μαρμελάδα. Και για τη μικρή μου, δεν το συζητώ. “Ίουουου…είναι”, γιατί πραλίνα να’ ναι κι ότι να’ ναι!

Όμως φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω. Διάβασα διάφορες συνταγές και δοκίμασα σε μικρές ποσότητες κάποιες από αυτές. Κατέληξα σε αυτή που θα σας παρουσιάσω σήμερα, βάζοντας και λίγο τη δική μου νότα, γιατί μου αρέσε που τα λεμόνια χρησιμοποιούνται ολόκληρα, χωρίς να πικρίζει καθόλου η μαρμελάδα.

Υλικά (για περίπου 2 μέτρια βάζα)

• 1 κιλό λεμόνια

• 2 μικρά πορτοκάλια

• νερό για το βράσιμο

• 600 γρ. ζάχαρη

• 200 ml νερό

• 1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τα λεμόνια.

Σε νερό που βράζει βάζουμε τα πλυμένα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και βάζουμε καθαρό νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για συνολικά 4 φορές.

Βήμα 2: Πολτοποιούμε και βράζουμε τα λεμόνια.

Αφού τα λεμόνια και τα πορτοκάλια κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούσια και τα πολτοποιούμε στο multi . Ζυγίζουμε τον πολτό για να προσθέσουμε την αντίστοιχη ζάχαρη και νερό (βλ. παρακάτω) και τα βάζουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά. Λίγο πριν τον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το κάρδαμο και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε τη δοκιμή με το πιάτο για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι έτοιμη (βλ. παρακάτω).

Βήμα 3: Βάζουμε στα βάζα.

Bάζουμε την καυτή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι.

Η μαρμελάδα διατηρείται για τουλάχιστον 2 μήνες. Αφού το βάζο ανοιχτεί, συντηρείται στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά για την πιο τέλεια μαρμελάδα λεμόνι:

  • Διαλέξτε λεπτόφλουδα και ακέρωτα λεμόνια.
  • Πλύντε τα καλά και αφαιρέστε το κοτσανάκι που υπάρχει στο πάνω μέρος του λεμονιού.
  • Για τα βρασίματα που χρειάζονται, χρησιμοποιήστε (αν έχετε) βραστήρα, για συντομία.
  • Όταν πολτοποιήσετε τα λεμόνια, κρατήστε ένα-δύο και κόψτε τα σε πολύ λεπτές φετούλες, αν σας αρέσει να έχει “σώμα” η μαρμελάδα.
  • Το 1 κιλό λεμόνια που χρησιμοποίησα, μου έδωσε 600 γρ. πολτό. Η αναλογία ζάχαρης πολτού είναι 1:1. Και αντίστοιχα η αναλογία νερού είναι 1:3.
  • Το κάρδαμο είναι προαιρετικό. Μπορείτε να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με σκόνη τζίντζερ (1 κ.γ.).
  • Μην ξεγελαστείτε, αν περνώντας ο χρόνος βρασμού, η μαρμελάδα δεν έχει πήξει. Στα 25 λεπτά βρασμού, ρίξτε μια κουταλιά σε ένα πιάτο και με το πάνω μέρος του κουταλιού χωρίστε την στα δύο κατακόρυφα. Γύρτε ελαφρά το πιάτο προς τα κάτω και αν τα δύο μέρη της δεν ενωθούν, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν ενωθούν, βράστε για μερικά λεπτά ακόμα.
  • Φυλάξτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Αφού πλύνετε και στεγνώσετε καλά τα βάζα και τα καπάκια, τοποθετήστε τα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στη σχάρα του φούρνου, στους 110 °C, για 12 λεπτά. Γεμίστε μέχρι επάνω, τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα και κλείστε καλά. Αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
μαρμελάδα λεμόνι
μαρμελάδα λεμόνι
μαρμελάδα λεμόνι

Aν φτιάξετε αυτή την μαρμελάδα λεμόνι, να ξέρετε ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.

Και θυμηθείτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Αν είστε και εσείς lemon lovers δείτε επίσης:

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή