Κέικ λεμονιού

12 Ιουλίου 2020

Μία απλή συνταγή για ένα υπέροχο κέικ, με πλούσια γεύση λεμονιού. Σερβίρεται με ένα απαλό γλάσο, που απογειώνει τη γεύση του!

Το κέικ λεμονιού είναι από τα αγαπημένα μου. Αλλά το σωστό κέικ λεμονιού. Τι εννοώ; Το σωστό κέικ λεμονιού πρέπει να είναι καταρχήν ζουμερό, να είναι ελαφρύ αλλά παράλληλα πλούσιο στη γεύση και στην υφή και φυσικά να είναι απαλό και βελούδινο.

Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι είναι δύσκολο να βρεις ή να φτιάξεις ένα καλό κέικ λεμονιού. Και δεν σας κρύβω ότι έχω φτιάξει πολλές συνταγές μέχρι τώρα, αλλά καμία δεν με ικανοποιήσε απόλυτα.

Η σημερινή συνταγή όμως με κάλυψε εντελώς. Το κέικ μου πέτυχε. Έγινε τόσο ζουμερό και λεμονάτο, αφράτο και αέρινο, ακριβώς όπως το είχα στο μυαλό μου.

Τα μυστικά του;

• Βούτυρο ΚΑΙ λάδι.

Στα κέικ συνήθως χρησιμοποιούμε βούτυρο. Αυτό μας δίνει μια τέλεια γεύση και κάνουν τα κέικ μας να λιώνουν στο στόμα. Όμως το λάδι προσθέτει στα κέικ υγρασία. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω και τα δύο. Δεν ήθελα να χάσω τη βουτυρένια γεύση του κέικ, αλλά με τίποτα δεν ήθελα να θυσιάσω την υγρασία του λαδιού.

• Γιαούρτι.

Αντί για γάλα έβαλα γιαούρτι. Αυτό έκανε το κέικ ακόμα πιο αφράτο και ελαφρύ.

• Λιγότερο ψήσιμο.

Έχουμε μάθει να ψήνουμε τα κέικ περίπου μία ώρα. Το κέικ λεμονιού το ψήνουμε λιγότερο γιατί δεν θέλουμε να στεγνώσει. Γύρω στα 45 λεπτά κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι (ή την οδοντογλυφίδα). Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και θέλουμε το μαχαίρι να μην βγει τελείως καθαρό. Πρέπει να έχει λίγα ίχνη από το μίγμα του κέικ, κολλημένα επάνω του. Τότε πρέπει να βγάλουμε το κέικ από το φούρνο.

Πάμε λοιπόν στην συνταγή για το πιο τέλειο κέικ λεμονιού.

Υλικά

για το κέικ

• 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.γ. baking powder

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 80 γρ. ηλιέλαιο

• 200 γρ. ζάχαρη

• 3 αβγά

• 80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

• 60 ml χυμό λεμονιού

• ξύσμα από ένα λεμόνι

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

για το γλάσσο

• 130 γρ. ζάχαρη άχνη

• 5-6 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μίγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και ενσωματώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας το με μία ξύλινη κουτάλα ή με μαρίζ. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο.

Βήμα 2: Ψήνουμε το κέικ.

Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μίγμα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Το κέικ δεν πρέπει να παραψηθεί γιατί θα χάσει την υγρασία του.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε το γλάσσο.

Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το γλάσσο στο κρύο κέικ.

Δείτε εδώ ακόμα ένα ιδιαίτερο κέικ με λεμόνι και κολοκυθάκια.

Και μην ξεχνάτε: Θα χαρώ πολύ να μάθω ότι δοκιμάσατε τη συνταγή με για αυτό το κέικ λεμονιού. Γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή στείλτε μου μήνυμα στο facebook ή στο instagram.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε