Σιγομαγειρεμένο αρνάκι στη γάστρα

26 Δεκεμβρίου 2022

Αυτό το φαγάκι πάει πάντα και παντού. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν του γιορτινού τραπεζιού και όχι μόνο. Είναι συνυφασμένο με μια Κυριακή μεσημέρι και γύρω του μαζεμένη όλη η οικογένεια.

Και επειδή είναι γιορτές και τα εορταστικά τραπέζια δεν σταματάνε ποτέ σήμερα θα σας δείξω τη δική μου εκδοχή για αρνάκι στη γάστρα. Μια εξαιρετικά απλή συνταγή χωρίς πολλά πολλά για να φτιάξετε το πιο νόστιμο και διαφορετικό αρνάκι που έχετε δοκιμάσει. Σε λιγότερο από 15 λεπτά το φαγάκι σας θα είναι στο φούρνο και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι υπομονή για να σιγοψηθεί.

Στην πραγματικότητα θα το βάλετε στο φούρνο και θα πάτε για ύπνο!

Και εξηγούμε αμέσως. Θα είναι έτοιμο σε 15 μόλις λεπτά για να μπει στο φούρνο όμως θα το σιγοψήσουμε όλο το βράδυ και το πρωί η θαλπωρή από τις μυρωδιές του ψημένου φαγητού θα μας ξυπνήσει ευχάριστα.

Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα είναι μαλακό και ζουμερό, ενώ τα αρώματα των μυρωδικών θα απελευθερωθούν σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτό τη συνταγή για το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ετοιμάστε το από νωρίς το βράδυ και λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου βάλτε το στο φούρνο. Και πιστέψτε με: θα είναι το πιο νόστιμο και μαλακό αρνάκι που έχετε δοκιμάσει.

Υλικά

  • 1 μπούτι αρνιού (περίπου 2 κιλά)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • φρέσκο δεντρολίβανο (1 κλωνάρι)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

  • 1 1/2 κιλό πατάτες & γλυκοπατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 300 γρ. καροτάκια

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προετοιμάζουμε το κρέας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 °C και βάζουμε μέσα τη γάστρα να ζεσταθεί.

Ξεπλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε στο multi το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό και τα χτυπάμε να ενωθούν. Με τα χέρια μας αλείφουμε πολύ καλά τα κρέας. Το βάζουμε στη γάστρα και ρίχνουμε το λάδι, το κρασί και το δεντρολίβανο και αν μας έχει περισσέψει το υπόλοιπο από μείγμα που το αλείψαμε.

Βήμα 2: Ψήνουμε.

Κλείνουμε καλά τη γάστρα και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 110 °C. Ψήνουμε για 8 ώρες.

Βήμα 3: Βάζουμε τις πατάτες.

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και τοποθετούμε κάτω από το κρέας τις πατάτες και τα καρότα. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται για να ψηθούν οι πατάτες. Βάζουμε το φούρνο στους 190 °C και χωρίς καπάκι συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και το κρέας να πάρει χρώμα.

Εδώ θα βρείτε μία συνταγή για ένα απόλυτα χριστουγεννιάτικο χοιρινό.

Και μην ξεχνάτε: Αν φτιάξετε αυτό το αργοψημένο αρνάκι στη γάστρα, θα χαρώ να μου τo δείξετε. Βρείτε με στο Instagram ή στο Facebook

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή