Κέικ μήλου με crumble αμυγδάλου

7 Οκτωβρίου 2023

Ένα κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτο, και όταν αυτό συνδυάζεται με τα μήλα του φθινοπώρου και ένα τραγανό crumble αμυγδάλου είναι το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή οι μηλόπιτες έχουν την τιμητική τους. Στο παρελθόν σας έχω δείξει αυτή την εξαιρετική μηλόπιτα cheesecake καθώς επίσης και την αγαπημένη μου μηλόπιτα με μύρτιλλα.

Επίσης η galette με μήλα και φυστικοβούτυρο είναι μια πολύ εύκολη και ιδιαίτερη ιδέα.

Φέτος είπα να κάνω κάτι πιο εύκολο και γρήγορο. Ένα κέικ μήλου που θα το ετοιμάσουμε χωρίς μίξερ. Με εύκολα υλικά και χωρίς μυστικά θα φτιάξουμε ένα ζουμερό και αφράτο κέικ και θα έχουμε ένα σνακ που θα το λατρέψει όποιος το δοκιμάσει.

κέικ μήλου
κέικ μήλου

Στο εσωτερικό αυτού του κέικ θα βρείτε κομμάτια μήλου. Επίσης τα τριμμένα μήλα, ελαφρώς μαγειρεμένα με μπόλικη κανέλα, καστανή ζάχαρη και βούτυρο κάνουν το κέικ ζουμερό ενώ το crumble αμυγδάλου απογειώνει τη γεύση του και του προσθέτει μία ευχάριστη τραγανή υφή.

Μπόλικη ζάχαρη άχνη και ένα φλυτζάνι τσάι, και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις λίγο πιο “δροσερές” νύχτες που έφτασαν.

Υλικά (για τα τριμμένα μήλα)

  • 4 μήλα τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 30 ml γάλα
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη

για το crumble

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 70 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 80 γρ. αμύγδαλα ανάλατα (χωρίς φλούδα)
  • 1 κ.γ. κανέλα

για το κέικ

  • 3 αβγά
  • 130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 200 γρ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
  • 200 ml γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 μήλα σε μικρά κομμάτια
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Μαγειρεύουμε τα μήλα.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μήλα και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε το crumble αμυγδάλου.

Σπάμε τα αμύγδαλα σε γουδί ή στο multi. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ενώνουμε με τα δάχτυλά μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (με αντιστάσεις).

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα και ανακατεύουμε. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, τη βανίλια, το αλάτι και το baking και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο. Τέλος ρίχνουμε τα κομμάτια μήλου.

Βήμα 4: Ψήνουμε το κέικ.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση (διαστάσεων περίπου 25 εκατοστά). Βουτυρώνουμε καλά τα τοιχώματα της φόρμας. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ, και προσεκτικά απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τα μαγειρεμένα μήλα, με ένα κουτάλι. Τέλος σκορπίζουμε από πάνω τους το crumble αμυγδάλου.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφού έχουμε ελέγξει το ψήσιμο στο εσωτερικό του κέικ, βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Το μαχαίρι θα πρέπει να βγει σχεδόν στεγνό (ή με ελάχιστα τρίμματα από το κέικ στην επιφάνεια του).

Σερβίρουμε αφού κρυώσει εντελώς και με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

κέικ μήλου

Φτιάξε αυτό το κέικ μήλου με crumble αμυγδάλου και απολαυσέ το με ένα ζεστό τσάι. Αν θυμηθείς μπορείς να μου γράψεις πώς σου φάνηκε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ή βγάλε μία φωτογραφία και ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να την ποστάρω στο @thecookinyou.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή