Μηλόπιτα με μύρτιλλα

13 Οκτωβρίου 2019

Ποιος αλήθεια δεν έχει φτιάξει ποτέ μία μηλόπιτα στο σπίτι; Δεκάδες συνταγές και πολλές παραλλαγές. Ο καθένας έχει την δική του και όλοι μας έχουμε την καλύτερη. Και επειδή τα μήλα είναι τα φρούτα που βρίσκουμε από τώρα και για όλο το χειμώνα, μια τουλάχιστον μηλόπιτα θα μπει στο φούρνο!

Αγαπημένο φθινοπωρινό γλυκό για μένα, είναι η σπιτική μηλόπιτα με μία εύκολη βουτυρένια ζύμη και μια υπέροχη, πικάντικη γέμιση. Όπως θα δείτε στην εκτέλεση της συνταγής, η ζύμη είναι πανεύκολη, ενώ μαγειρεύω την γέμιση πριν την βάλω πάνω στη ζύμη. Αυτό μου εξασφαλίζει αφενός σίγουρο ψήσιμο των φρούτων στο φούρνο και αφετέρου ελέγχο στα υγρά που θα βγάλουν. Δεν ξέρω για σας, αλλά σε μένα έχει συμβεί πολλές φορές όταν έφτιαχνα μηλόπιτα, χωρίς να μαγειρέψω τα μήλα πριν, καθώς έκοβα το πρώτο κομμάτι τα υγρά των μήλων ξεχείλιζαν στην πιατέλα.

Στη σημερινή εκδοχή της συνταγής πρόσθεσα μύρτιλλα και φραγκοστάφυλα και πιστέψτε με της πάνε πολύ. Η οξύτητα τους ταιριάζει απόλυτα με τα γλυκά μήλα και κάνουν την γέμιση ιδιαίτερη και διαφορετική.

Πάντα βάζω καρύδια στη μηλόπιτα, μου αρέσει πολύ να τα βρίσκω ανακατεμένα με τα μήλα στο στόμα μου. Επίσης μην παραλείψετε το τζίντζερ καθώς κάνει την γεύση της λίγο πικάντικη και αυτό την αποθεώνει.

Υλικά

για τη ζύμη

• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1 αβγό

• 120 γρ. κρύο βούτυρο

• 4-6 κ.σ. κρύο νερό

• 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

για τη γέμιση

• 5 μήλα (starking, golden delicious, granny smith)

• 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 50 γρ. μαύρη ζάχαρη

• χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

• 25 γρ. κορν φλάουρ

• 2 κ.γ. κανέλα

• 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 80 γρ. καρύδια (τριμμένα)

• 100 γρ. μύρτιλλα

• 80 γρ. φραγκοστάφυλα (προαιρετικά)

• 1 αβγό, 3 κ.σ. ζάχαρη & 1 κ.σ. κανέλα (για επάλλειψη)

Εκτέλεση

Βήμα 1 – φτιάχνουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια. Με τα χέρια μας αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά και να τα ενώνουμε, μέχρι να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Καλό είναι να φοράμε γάντια μίας χρήσης, για να μην μεταφέρουμε ζέστη στη ζύμη. Προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο και συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθεί.

Σταδιακά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το κρύο νερό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ελαφρά. Όταν η ζύμη αρχίζει να σχηματίζεται, δεν ρίχνουμε άλλο νερό.

Την χωρίζουμε στα δύο, σχηματίζουμε δύο μπάλες, τυλίγουμε με μεμβράνη και τις τοποθετούμε στο ψυγείο.

Βήμα 2 – ετοιμάζουμε τη γέμιση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα, σε λεπτές φέτες (περίπου 1/2 εκατοστό). Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τις ζάχαρες, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κορν φλάουρ, την κανέλα, το τζίντζερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα μήλα να μαγειρευτούν για περίπου 12 λεπτά. Ανακατεύουμε ελαφρά, τακτικά για να μην κολλήσουν. Τα μήλα πρέπει να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν και χάσουν το σχήμα τους.

Βγάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και προσθέτουμε τα καρύδια.

Βήμα 3 – γεμίζουμε και ψήνουμε τη μηλόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C και αλευροβουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών και ύψους 4 εκατοστών (περίπου).

Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά.

Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη πρώτη ζύμη, σε κύκλο διαμέτρου 24 εκατοστών. Την τοποθετούμε στο ταψί και την πιέζουμε καλά στον πάτο και στα τοιχώματα.

Ρίχνουμε τη γέμιση με τα μήλα και από πάνω τα μύρτιλλα. Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγα φραγκοστάφυλα.

μηλόπιτα με μύρτιλλα

Ανοίγουμε και τη δεύτερη ζύμη σε κύκλο. Κόβουμε σε λωρίδες και τοποθετούμε πάνω στην γέμιση. Εναλλακτικά μπορούμε να την σκεπάσουμε με τη ζύμη χωρίς να την κόψουμε, απλά χαράσουμε σε τέσσερα σημεία (σαν σταυρό) στο κέντρο.

Ενώνουμε τις άκρες περιμετρικά του ταψιού με τα χέρια μας και κόβουμε όση ζύμη περισσεύει. Με ένα πινέλο αλείφουμε με αβγό όλη την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Ψήνουμε για 25 λεπτά, στην μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το πάνω μέρος της μηλόπιτας. Στη συνέχεια καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 175 °C για ακόμα 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε. Ταιριάζει με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή;

Φωτογραφίστε την και κάντε με tag @callthecook στο Instagram ή γράψτε μου στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε