Πορτογαλικά ταρτάκια | Pastel de nata

12 Φεβρουαρίου 2024

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στη Λισσαβώνα για να απολαύσεις αυτά τα φημισμένα πορτογαλικά ταρτάκια. Ακολούθησε τη συνταγή μου και θα έχεις στα γρήγορα αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι!

Πριν χρόνια τα είχα δοκιμάσει στον τόπο καταγωγής τους, αλλά τα είχα ξεχάσει. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα φτιάξω μέχρι που τα θυμήθηκα ξανά, βλέποντας την Μπέλα Μπάξτερ να τα καταβροχθίζει αμάσητα!

Και φυσικά αναφέρομαι στα περίφημα πορτογαλικά ταρτάκια, τα οποία η πρωταγωνίστρια του Poor things έτρωγε μετά μανίας. Και για να σου πω την αλήθεια, έτσι τα έφαγα κι εγώ μόλις ολοκλήρωσα τη φωτογράφισή τους! Γιατί αυτά τα μικροσκοπικά ταρτάκια, είναι εθιστικά.

πορτογαλικά ταρτάκια

Τα pastel de nata θα τα βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, τους φούρνους αλλά και τα καφέ της Πορτογαλίας, οπότε αν βρεθείς εκεί είναι must να τα δοκιμάσεις. Μέχρι τότε όμως ακολούθησε τη συνταγή μου και ετοιμασέ τα στο σπίτι!

Αφράτη και ξεροψημένη σφολιάτα με μια γέμιση από βελούδινη κρέμα, με αρώματα λεμονιού και κανέλας. Αυγά, γάλα, ζάχαρη και κορν φλάουρ είναι τα υλικά που θα χρειαστείς, οπότε ετοιμάσου και μπες στην κουζίνα. Και θα έχεις εύκολα και απλά, το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ σου!

πορτογαλικά ταρτάκια

Υλικά (12 τεμ.)

  • 1 φύλλο σφολιάτας (περίπου 400 γρ.)
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

για την κρέμα

  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • 250 ml γάλα πλήρες
  • 20 γρ. corn flour
  • 1 αβγό
  • 2 κρόκοι
  • 2 στικς κανέλας
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • μία πρέζα αλάτι
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη σφολιάτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C (αντιστάσεις).

Απλώνουμε στο φύλλο σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλείφουμε το φύλλο με το βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την σκόνη κανέλα. Ρολάρουμε τη σφολιάτα στη μεγάλη πλευρά. Κόβουμε κατά μήκος για να έχουμε 12 κομμάτια.

Βάζουμε το κάθε ρολάκι σε βουτυρωμένες φόρμες για muffins και τα πιέζουμε πολύ καλά για να απλωθούν και να καλύψουν όλη τη φόρμα.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε 80 ml από το γάλα και ρίχνουμε το corn flour. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το corn flour.

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τα στικς κανέλας και τις φλούδες από το λεμόνι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρύο γάλα με το corn flour, και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Αφαιρούμε προσεκτικά τα στικς κανέλας και τις φλούδες.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το αβγό και τους κρόκους και τα ρίχνουμε και αυτά σταδιακά στην κρέμα.

Βήμα 3: Γεμίζουμε τα ταρτάκια και ψήνουμε.

Μοιράζουμε την κρέμα μέσα στα ταρτάκια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Δοκίμασε τα ζεστά αλλά και κρύα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Εδώ θα βρεις μία ακόμα πανεύκολη συνταγή για δανέζικα γλυκάκια με σφολιάτα και κρέμα σαγκουίνι.

Έφτιαξες αυτά τα πορτογαλικά ταρτάκια;

Ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag  @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή