Μπάρες με γκρανόλα & μπισκότο

3 Νοεμβρίου 2019

Αυτές οι μπάρες μπάρες με γκρανόλα & μπισκότο, είναι θεϊκές.
Είναι οι πιο νόστιμες μπάρες που έχω δοκιμάσει. Είναι καλύτερες από τις καλύτερες μπάρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Και φυσικά είναι σπιτικές.
Μόνο αυτό είναι αρκετό για να τις φτιάχνω ξανά και ξανά.

Το καθημερινό κολατσιό για το σχολείο είναι και για μας μια σπαζοκεφαλιά. Στο ντουλάπι υπάρχουν συνήθως μερικές τυποποιημένες “βλακειούλες” όπως συνηθίζουμε να τις λέμε, αλλά δεν είμαι και πολύ χαρούμενη όταν η κόρη μου επιλέγει κάτι από αυτές.

Έτσι λοιπόν έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: Να φτιάξω μπάρες σαν αυτές που τις αρέσουν, μπας και καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τις τυποποιημένες, με σπιτικές. Ξέροντας τις προτιμήσεις της, η ιδέα για τη σύνθεση της μπάρας, φάνταζε απλή. Βάση μπισκότου, σοκολάτα, βρώμη και κρυμμένοι ξηροί καρποί και πάλι σοκολάτα.

Η αλήθεια είναι ότι για να καταλήξω στη σημερινή συνταγή, οι πρώτες δύο προσπάθειες δεν την ικανοποίησαν. Στην πρώτη η γκρανόλα δεν κόλλησε με το μπισκότο ενώ στη δεύτερη χρησιμοποιήσα ταχίνι, που δυστυχώς το κατάλαβε και τις απέρριψε.

Αποφάσισα λοιπόν να μην ψήσω κανονικά την γκρανόλα και όπως θα δείτε στη διαδικασία που περιγράφω παρακάτω, έψησα για λίγο μόνο τη βρώμη με τους ξηρούς καρπούς και ύστερα πρόσθεσα τα υπόλοιπα συστατικά της. Για την κολλήσω με το μπισκότο χρησιμοποίησα σταγόνες κουβερτούρας, οι οποίες έλιωσαν υπέροχα πάνω στο ζεστό μπισκότο και λειτούργησαν σαν “κόλλα” για τη γκρανόλα. Επίσης απέφυγα το ταχίνι και “έδεσα” τη βρώμη με βούτυρο και φυσικά μέλι.

Και για να τις κάνω πιο ελκυστικές, γιατί σίγουρα η κόρη μου θα παρέμενε δύσπιστη (μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες), βούτηξα τις μπάρες σε λιωμένη κουβερτούρα και voilà!

Υλικά

για τη βάση μπισκότου

• 120 γρ. βρώμη

• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

• 30 γρ. μαύρη ζάχαρη

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

• 50 ml γάλα

• 100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας

για τη γκρανόλα

• 500 γρ. βρώμη

•  100 γρ. φυστίκια peanuts (ανάλατα)

 • 80 γρ. ηλιόσπορο

• 100 γρ. αμύγδαλα (ανάλατα)

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. κανέλα

• 100 γρ. αποξηραμένα cranberries

• 150 γρ. βούτυρο

• 150 γρ. μέλι

• 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού

• 250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη βάση μπισκότου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Αλέθουμε τη βρώμη στο multi μέχρι να γίνει σκόνη. Τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μία ζύμη. Δημιουργούμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Σε ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκατοστών, στρώνουμε λαδόκολα.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη την ζύμη σε πάχος περίπου 1/2 εκατοστό και την τοποθετούμε στο ταψί. Μην σας ανησυχεί αν η ζύμη σπάει γιατί μπορείτε να την ενώσετε με τα χέρια σας, αφού την βάλετε στο ταψί.

Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα τα μπισκότο.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη γκρανόλα

Όσο ψήνεται το μπισκότο, βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολα, τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς σπασμένους σε κομμάτια, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά (στους 180 °C), ανακατεύοντας ενδιάμεσα.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μέλι και την πραλίνα φουντουκιού.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την ψημένη βρώμη και προσθέτουμε τα cranberries και το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να αναμιχθούν τα υλικά.

Βήμα 3: Συναρμολογούμε τις μπάρες

Μόλις βγάλουμε το μπισκότο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε πάνω του τις σταγόνες σοκολάτας. Αφήνουμε να σταθούν για 2 λεπτά και με μία σπάτουλα αλείφουμε το μπισκότο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω την γκρανόλα. Πιέζουμε πολύ καλά την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού όλη την επιφάνειά της, για να φύγει ο αέρας και να κολλήσει πάνω στη σοκολάτα.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να “δέσουν” και να σφίξουν τα υλικά.

Κόβουμε σε ορθογώνιες μπάρες και προαιρετικά τις βυθίζουμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

Διατηρούνται στο ψυγείο για 5 ημέρες.

Εδώ θα βρείτε τη συνταγή μου για υγιεινή σοκολατένια γκρανόλα.

Αν δοκιμάσετε αυτές τις μπάρες με γκρανόλα & μπισκότο, θα ήθελα να μου πείτε πώς σας φάνηκαν. Γράψτε μου στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.

Επίσης μην ξεχνάτε: Aκολουθήστε στο facebook ή στο instagram, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε