Cupcakes λεμονιού με καμένη μαρέγκα

2 Ιουνίου 2023

Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στους λάτρεις του λεμονιού. Σε όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη σοκολάτα και απολαμβάνουν μία γλυκόξινη γεύση στον ουρανίσκο τους!

Αυτά τα cupcakes λεμονιού τα έχουν όλα. Είναι αφράτα και ζουμερά. Στο εσωτερικό τους υπάρχει μια έκπληξη αφού με το πρώτο δάγκωμα αποκαλύπτεται μια βελούδινη κρέμα λεμονιού ενώ η προσθήκη της καμένης μαρέγκας στην κορυφή απογειώνει τη γεύση τους.

cupcake λεμόνι

Στην προσπάθεια μου να αξιοποιήσω τα λεμόνια της λεμονιάς μου, έχω φτιάξει πολλές συνταγές. Ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ λεμονιού, ένα κέικ με λεμόνι και κολοκυθάκια, αυτό το λαχταριστό προφιτερόλ με κρέμα λεμονιού αλλά και την πιο νόστιμη μαρμελάδα λεμονιού με κάρδαμο.

Σήμερα είπα να φτιάξω αυτά τα μικροσκοπικά γεμιστά cupcakes λεμονιού, έχοντας σαν βασική ιδέα την τάρτα λεμονιού με καμένη μαρέγκα. Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε αφού έγιναν τόσο νόστιμα και εξαφανίστηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η φωτογράφηση τους.

Για να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη χρησιμοποίησα έτοιμη lemon curd που βρήκα στο super market. Εσείς όμως αν έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας.

Ένα άλλο θέμα σε αυτή τη συνταγή είναι η καμένη μαρέγκα. Το φλόγιστρο είναι ιδανικό για το κάψιμο της μαρέγκας, αλλά ακόμα και αν δεν έχετε μη βιαστείτε να παρακάμψετε τη συνταγή, γιατί το κάψιμο της μαρέγκας μπορείτε να το κάνετε και στο φούρνο, απλά χρησιμοποιώντας το grill.

Λίγα μυστικά:

  • Όπως σε όλα τα κέικ όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιούμε βούτυρο και ηλιέλαιο για να γίνουν ζουμερά τα κεκάκια.
  • Η παρασκευή της μαρέγκα είναι απλή αλλά έχει κόλπα.
  • Όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι πεντακάθαρα, και χωρίς ίχνος υγρασίας.
  • Βάλτε “αληθινά” ασπράδια και όχι συσκευασμένο παστεριωμένο ασπράδι.
  • Φροντίστε τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για παραπάνω άρωμα και γεύση λεμονιού μπορείτε να προσθέσετε στα ασπράδια λίγο ξύσμα.
  • Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σχηματίζονται κορυφές καθώς χτυπάμε με το μίξερ χειρός.
  • Τα cupcakes λεμονιού διατηρούνται για 2 ημέρες εκτός ψυγείου σε αεροστεγές δοχείο.
cupcake λεμόνι

Υλικά (για 12 cupcakes περίπου)

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 & 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 60 γρ. ηλιέλαιο
  • 120 γρ. γιαούρτι
  • 80 γρ. γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 100-120 γρ. lemon curd

για τη μαρέγκα

  • 4 ασπράδια αβγών
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα κεκάκια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ένα ένα τα αβγά. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ.

Βήμα 2: Ψήνουμε.

Τοποθετούμε χαρτάκια στο ειδικό ταψάκι για muffins/cupcakes. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση και ψήνουμε για περίπου 18-22 λεπτά. 

Βήμα 3: Φτιάχνουμε τη μαρέγκα.

Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει και από πάνω τοποθετούμε ένα μπολ (το οποίο αντέχει στη υψηλή θερμοκρασία). Ρίχνουμε στο μπολ τα ασπράδια, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα (αβγοδάρτη), τουλάχιστον για 5-6 λεπτά ή μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 70 °C. Κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά και με το μίξερ χειρός χτυπάμε καλά μέχρι να σφίξει και να γυαλίσει η μαρέγκα (περίπου 5-7 λεπτά). Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια. Τοποθετούμε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Βήμα 4: Συνθέτουμε τα cupcakes.

Με ένα μυτερό μαχαίρι “σκάβουμε” μία τρυπούλα στη κορυφή του κάθε cupcake. Γεμίζουμε με lemon curd. Στολίζουμε τα cupcakes με τη μαρέγκα. Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Καίμε τη μαρέγκα με το φλόγιστρο ή βάζουμε για 2 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στο grill) στους 200 °C.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν σερβίρουμε.

cupcake λεμόνι

Αν φτιάξεις αυτά τα cupcakes λεμονιού θυμίσου ότι θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκαν. Ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag  @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και φυσικά: Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνεις πρώτος τις κανούργιες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή