Κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

19 Σεπτεμβρίου 2022

Πριν λίγα χρόνια δεν θα φανταζόμουν ποτέ ένα τέτοιο κέικ. Όμως τελευταία έχει γίνει το αγαπημένο μου!

Ξύπνησα από τον μεσημεριανό μου ύπνο, από βροντές και αστραπές. Ο Ιούνιος φτάνει στο τέλος του και ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση, ότι είναι καλοκαίρι. Η βροχή δυνάμωνε και έτσι ακυρώσαμε την απογευματινή μας βόλτα.

΄Οπως συνήθως μετά το μεσημεριανό υπνάκι ήθελα κάτι γλυκό.

“Ας φτιάξουμε ένα κέικ” σκέφτηκα και φώναξα την κόρη μου στην κουζίνα να με βοήθησει. Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα carrot cake, αλλά υπήρχαν μόνο δύο ξεχασμένα καροτάκια,  στο κάτω συρτάρι του ψυγείου. Δίπλα τους, πολλά κολοκυθάκια. Είπα λοιπόν να το τολμήσω.

Κέικ με τριμμένα κολοκυθάκια ή αλλιώς zucchini bread.  Ξύσμα λεμονιού και ένα ελαφρύ λεμονάτο γλάσο. Ούτε μίξερ, ούτε τίποτα. Μόνο δύο μπολ. Ένα για τα στεγνά υλικά και ένα για τα υγρά.

Και μου “βγήκε”. Υπέροχο, ζουμερό και ελαφρύ.

Αξίζει να το δοκιμάσετε!

κέικ με κολοκυθάκια
κέικ με κολοκυθάκια

Υλικά

για το κέικ

  • 300 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
  • 180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 1/2 κούπες τριμμένο κολοκυθάκι

για το γλάσο λεμονιού

  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τo baking και το αλάτι.

Σε ένα ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τα ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το γιαούρτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ τα στεγνά υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, αφού πρώτα τα έχουμε στίψει πολύ καλά με τα χέρια μας, να φύγουν όλα τα υγρά τους.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, πρέπει να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τουλάχιστον για 15 λεπτά, πριν το ξεφορμάρουμε. Ρίχνουμε το γλάσο όταν το κέικ έχει κρυώσει τελείως.

Βρείτε εδώ τη συνταγή μου για το καλύτερο carrot cake που έχετε δοκιμάσει!

Αν δοκιμάσετε τη συνταγή μου για αυτό το κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι, θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή