Καλοκαιρινή σαλάτα με κριθαράκι & γαύρο

29 Ιουνίου 2021

Αυτή η καλοκαιρινή σαλάτα, είναι η τέλεια ιδέα για να σερβιριστεί ένα ζεστό απόγευμα και να συνοδεύσει ένα ουζάκι, στη βεράντα!

Με παίδεψε πολύ ο τίτλος της σημερινής συνταγής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κρύο πιάτο, για ένα νόστιμο μεζέ, που ταιριάζει απόλυτα με το καλοκαιρινό μας ούζο. Τελικά αποφάσισα να τη βαφτίσω “σαλάτα με κριθαράκι & γαύρο”, γιατί μου ταίριαξε καλύτερα.

Αυτή το πιάτο τα έχει όλα. Κριθαράκι, ψητές μελιτζάνες, γαύρο μαρινάτο και μια πεντανόστιμη ξινομυζήθρα. Ένα ελαφρύ και εύκολο dressing, ενώνει όλα τα υλικά και χαρίζει έξτρα γεύση.

Και μη νομίζετε ότι πρόκειται για ακόμα μία σαλάτα ζυμαρικών. Καμία σχέση. Όπως σας είπα είναι μεζές. Είναι ένα πιάτο που το κάθε στοιχείο του είναι πεντανόστιμο και ο συνδυασμός τους είναι εκρηκτικός!

Πρόσφατα στη γειτονιά μου άνοιξε ένα μπακαλικάκι με υπέροχα τοπικά προϊόντα. Τυριά από όλη της Ελλάδα, ιδιαίτερα αλλαντικά, ελιές μέλια και άπειρα βαζάκια. Σε αυτό εκτός από τα μαριναρισμένα φιλέτα γαύρου και την υπέροχη κρητική ξινομυζήθρα, βρήκα και τα αγαπημένα μου ζυμαρικά ΗΛΙΣ. Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα το κριθαράκι από την σειρά “παραδοσιακά”, τα οποία φτιάχνονται με 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αβγό και γάλα.

Γνωρίστε όλη την ποικιλία των παραδοσιακών ζυμαρικών ΗΛΙΣ εδώ.

καλοκαιρινή σαλάτα, κριθαράκι, γαύρος, μελιτζάνα, μυζήθρα

Αν θέλετε βέβαια να φτιάξετε το δικό σας γαύρο, ακόμα καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ασχοληθείτε λιγάκι με τις μελιτζάνες. Όχι σπουδαία πράγματα. Αφού τις ψήσετε θα πρέπει να τις αφήσετε λίγη ώρα να μαριναριστούν, σε ένα βάζο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι, σκόρδο και μυρωδικά. Όλα τα αρώματα θα αποκαλυφθούν στον ουρανίσκο σας! Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω και να τις φυλάξετε στο ψυγείο.

καλοκαιρινή σαλάτα, κριθαράκι, γαύρος, μελιτζάνα, μυζήθρα

Yλικά

για την καλοκαιρινή σαλάτα

• 200 γρ. κριθαράκι ΗΛΙΣ 

• 10-15 φιλέτα μαριναρισμένου γαύρου

• 100 γρ. ξινομυζήθρα

• 10 τοματίνια

• λίγα φύλλα σπανάκι (προαιρετικά)

για τις μελιτζάνες

• 1-2 μελιτζάνες φλάσκες (200 γρ.)

• 80 ml ελαιόλαδο

• 30 ml ξύδι

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

• 2 κ.γ. ρίγανη

• 1/2 κ.γ. μπούκοβο

• αλάτι, πιπέρι

για το dressing

• 50 ml ελαιόλαδο

• 3 κ.σ. ξύδι

• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

• 1 κ.σ. ρίγανη

• 1/2 κ.σ. μουστάρδα

• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ψήνουμε και μαρινάρουμε τις μελιτζάνες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C (στις αντιστάσεις). 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκατοστού. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 12 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις φέτες μελιτζάνας. Αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2: Βράζουμε το κριθαράκι.

Βράζουμε το κριθαράκι σε άφθονο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε το dressing.

Σε ένα βαζάκι με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

dressing σαλάτας

Βήμα 4: Συνθέτουμε τη σαλάτα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα ρίχνουμε το κριθαράκι και προσθέτουμε τα φιλέτα του γαύρου και τις μελιτζάνες. Σπάμε με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια την ξινομυζήθρα και ρίχνουμε τα ντοματίνια και το σπανάκι.

Προσθέτουμε το dressing λίγο πριν σερβίρουμε.

Enjoy!

Αν θέλετε δείτε εδώ για μία ακόμα δροσερή σαλάτα με ανθότυρο και τσιπς γλυκοπατάτας.

Φτιάξτε αυτή την καλοκαιρινή σαλάτα και πείτε μου πώς σας φάνηκε. Αν θέλετε γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή βάλτε τη φωτογραφία του πιάτου σας στο instagram κάνοντας mention @thecookinyou.

 Και φυσικά: κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή