Κέικ με κολοκύθα, καρότο & πορτοκάλι

12 Οκτωβρίου 2022

Κέικ με κολοκύθα, ή carrot cake? Άρωματα πορτοκαλιού ή μυρωδιές κανέλας και γαρύφαλου;

Το σημερινό κέικ με κολοκύθα τα έχει όλα. Και είναι όλα πορτοκαλί. Σαν τα χρώματα του φθινοπώρου.

Πουρές κολοκύθας, τριμμένο καρότο και πορτοκάλι. Είναι ζουμερό και αφράτο, μοσχομυριστό και τόσο ξεχωριστό. Αυτό το κέικ δεν θυμίζει κανένα απ’ όσα έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Είναι ένα κέικ με το δικό του χαρακτήρα!

κέικ με κολοκύθα και καρότο

Ψάχνοντας ένα διαφορετικό κέικ για να αξιοποιήσω τις κολοκύθες της εποχής, σκέφτηκα το carrot cake. Τα πορτοκαλί χρώματα των υλικών ταίριαξαν μεταξύ τους, λες και ήταν φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Λίγο ξύσμα και ο χυμός από πορτοκάλι ήταν ο συνδετικός κρίκος για αυτό το πάντρεμα.

Και σε λίγη ώρα το κέικ ήταν στο φούρνο. Αποφάσισα να το κάνω σε layers για να γίνει πιο όμορφο και ελκυστικό. Το γέμισα με ένα τυρένιο γλάσο που του ταίραξε απόλυτα.

Και επειδή είμαι ανυπόμονη και ενίοτε λαίμαργη, δεν θα μπορούσα να περιμένω να το φωτογραφίσω και μετά να το δοκιμάσω. Έτσι φύλαξα λίγο από το μίγμα και έψησα και δύο μαφινάκια. Το πρώτο το έφαγα σχεδόν καυτό, χωρίς το τυρένιο γλάσο. Και η γεύση του με ικανοποίησε. Όταν όμως αργότερα του πρόσθεσα λίγο από το γλάσο ενθουσιάστηκα. Σκέφτηκα πώς αυτό το κέικ είναι πραγματικά από τα καλύτερα που έχω φτιάξει. Και ξέρετε ότι έχω φτιάξει πολλά!

κέικ με κολοκύθα και καρότο

Λίγα μυστικά:

  • Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες και μην βγάλετε τη φλούδα. Ξεφλουδίζεται εύκολα αφού ψηθεί. Τα 1.200 γρ. κολοκύθας (ζυγισμένη με τη φλούδα) θα μας δώσει περίπου 400 γρ. πουρέ κολοκύθας.
  • Ψήστε την κολοκύθα από την προηγούμενη μέρα και αφού την πολτοποιήσετε αφήστε την στο ψυγείο σε ένα σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά της. Αυτό θα βοηθήσει να μην λασπώσει το κέικ.
  • Μετρήστε τα υλικά με ακρίβεια. Όπως πάντα στη ζαχαροπλαστική.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Αν το ελαιόλαδο σας κάνει βαρύ στη γεύση, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ηλιέλαιο.
  • Κοσκινίστε το αλεύρι. Αυτό θα κάνει το κέικ πιο αφράτο.
  • Μην το παρακάνετε με το χτύπημα. Το αλεύρι δεν πρέπει να χτυπηθεί υπερβολικά, γιατί το κέικ θα γίνει βαρύ.
  • Αν θέλουμε κόβουμε το κέικ στη μέση και βάζουμε το γλάσο ενδιάμεσα.

Υλικά

  • 400 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 300 γρ. αλεύρι (για κέικ)
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 αβγά
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 100 ml γάλα
  • 4 μικρά καρότα τριμμένα
  • 100 γρ. καρύδια τριμμένα

 για το γλάσο τυριού

  • 300 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ψήνουμε την κολοκύθα και πολτοποιούμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. 

Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, σαν πεπόνι, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν αρκετά. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε στο multi. Τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα αβγά, τη ζάχαρη, τον πουρέ κολοκύθας, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το γάλα και τα τριμμένα καρότα.

Με το μίξερ χειρός αναμειγνύουμε τα υλικά και προσθέτουμε τα καρύδια.

Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα με χαμηλή ταχύτητα.

Βήμα 3: Ψήνουμε το κέικ.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά μία φόρμα για κέικ και αλευρώνουμε. Τινάζουμε την φόρμα να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Στα 50 λεπτά βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει σχετικά καθαρή με λίγη υγρασία και ελάχιστα τρίμματα από το κέικ. Τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Βήμα 4: Ετοιμάζουμε το γλάσο.

Χτυπάμε όλα τα υλικά με το μίξερ χειρός.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν ρίξουμε το γλάσο.

 

κέικ με κολοκύθα και καρότο

Αν δεν έχετε δει το δικό μου, απόλυτο κέικ καρότου, κάντε ένα διάλειμμα από αυτή τη συνταγή και δείτε το εδώ . Aν το δοκιμάσετε δε θα ξαναφτιάξετε ποτέ άλλη συνταγή.

Και εδώ ακόμα μία συνταγή για ένα φθινοπωρινό κέικ με κολοκύθα.

Αν δοκιμάσετε τη συνταγή μου για αυτό το κέικ με κολοκύθα, καρότο και πορτοκάλι, θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή