Ζύμη αλμυρής τάρτας

9 Μαρτίου 2019

Μία τάρτα πάει παντού. Στο καθημερινό μας τραπέζι μαζί με μία πράσινη σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα, σε ένα φιλικό τραπέζι, ακόμα και σε ένα επίσημο δείπνο.

Στη χώρα μας βέβαια προτιμάμε τις παραδοσιακές πίτες, με φύλλο κρούστας, ιδανικά χειροποιήτο. Κάθε λογής πίτα, με υλικά που περισσεύουν στο ψυγείο, δημιουργούν νοστιμότατες πίτες με πρώτες στις προτιμήσεις μας τις τυρόπιτες και τις χορτόπιτες. Νομίζω λοιπόν ότι οι τάρτες έρχονται δεύτερες στην επιλογή μας όταν θέλουμε μία πίτα για ένα τραπέζι μας.

Όμως η συνταγή ζύμης για αλμυρή τάρτα, που έχω ετοιμάσει σήμερα, είναι τόσο εύκολη που ετοιμάζεται, σε λίγα λεπτά και είναι τόσο λαχταριστή και βουτυρένια που ότι γέμιση κι αν αποφασίσετε να βάλετε από πάνω θα γίνει πεντανόστιμη.

εύκολη ζύμη για αλμυρή τάρτα

Υλικά

• 320 γρ. αλεύρι

• 180 γρ. κρύο βούτυρο

• 1 αβγό

• 30 γρ. παγωμένο νερό

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1/2 κ.γ. ζάχαρη

• 1 κρόκο (για επάλειψη)

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το φτερό. Προσθέτουμε το νερό και το αβγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Σε περίπτωση που είναι πολύ σκληρή και μας δυσκολεύει την αφήνουμε για 10 λεπτά, να μαλακώσει. Ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκατοστό σε σχήμα ανάλογα με την ταρτιέρα ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, φροντίζοντας να είναι λίγο μεγαλύτερο.

Η συγκεκριμένη ζύμη είναι για ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών ή για  12 μικρές ταρτιέρες διαμέτρου 4 εκατοστών.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα και τοποθετούμε τη ζύμη, πιέζοντας καλά με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει στα τοιχώματα της. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει από τα πλαϊνά της ταρτιέρας.Την τρυπάμε με ένα πηρούνι σε πολλά σημεία. Τοποθετούμε από πάνω μία λαδόκολλα, ρίχνουμε φασόλια και ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι η τάρτα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή