Cheesecake με ανθότυρο και αλμυρή σάλτσα μελιού

12 Νοεμβρίου 2018
Είναι μερικές φορές που με την πρώτη, όλα σου πάνε τέλεια! Και που ξέρεις από την αρχή ότι αυτό που ξεκίνησες, θα σου “βγει”.

Έτσι και με αυτή τη συνταγή. Την είχα στο μυαλό μου από το καλοκαίρι, όταν δοκίμασα σε ένα εστιατόριο στην Κεφαλονιά ένα δροσερό και ελαφρύ cheesecake με ανθότυρο και μου άρεσε τόσο πολύ, που προσπάθησα να μην ξεχάσω τις γεύσεις και τις υφές του,  για να το δοκιμάσω στο σπίτι. Αγόρασα τα υλικά χωρίς να τα πολυσκεφτώ και το εκτέλεσα χωρίς δυσκολίες μέσα σε 10 λεπτά. Ένα ελαφρύ, βελούδινο, μυρωδάτο και τόσο ξεχωριστό γλυκό! Θα μπορούσε να είναι η ελληνική εκδοχή του cheesecake, αφού τα βασικά του υλικά είναι εντελώς δικά μας!

Το ανθότυρο δεν είναι από τα αγαπημένα μου τυριά. Είναι πολύ απαλό και άνοστο για τα γούστα μου, αλλά σαν βασικό συστατικό αυτής της συνταγής είναι πραγματικά ιδανικό. Η γεύση του δένει άψογα με την κρέμα γάλακτος και ενώ το ξύσμα λεμονιού του ταιριάζει “γάντι”. Δεν χρειάζεται ψήσιμο και η κρέμα του έχει μόνο τρία υλικά. Κρέμα γάλακτος, ανθότυρο και άχνη. Η κρέμα απλώνεται πάνω στη βάση από μπισκότα, όπως και στο κλασσικό cheesecake και πραγματικά σας λέω θα το λατρέψετε, όπως και εγώ. Είναι τόσο ελαφρύ και παράλληλα τόσο νόστιμο που δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα κομμάτι.

Μπορείτε να το γαρνίρετε με όποιο γλυκό κουταλιού έχετε στο ντουλάπι, ή με σκέτο μέλι. Όμως η σάλτσα μελιού που ετοίμασα για σήμερα, είναι το highlight αυτής της συνταγής. Πραγματικά δεν υπάρχει αυτή η μοναδική γεύση της. Πρόσθεσα από πάνω τριμμένα καρύδια και πραγματικά η γεύση του απογειώθηκε. 

Για μένα αυτό το cheesecake καθιερώθηκε και θα αργήσω να δοκιμάσω κάποια νέα συνταγή.

Υλικά

Για τη βάση

• 250 γρ. μπισκότα digestive

• 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα

• 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

• 400 γρ. ανθότυρο

• 80 γρ. ζάχαρη άχνη

• ξύσμα από ένα λεμόνι

για την σάλτσα μελιού

• 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

• 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 80 γρ. μέλι

• 60 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)

• χοντρό αλάτι

Θρυμματίζουμε στο multi τα μπισκότα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν σκόνη, καλό θα είναι να υπάρχουν και κάποια μικρά κομμάτια. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αποσπώμενη βάση (διαμέτρου 23 εκατοστών) , ενώ πιέζουμε όλη την επιφάνεια με τον πάτο ενός ποτηριού για να ισιώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε την άχνη και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Σε ένα πιάτο λιώνουμε με ένα πηρούνι το ανθότυρο και το προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να έχουμε μία απαλή ομοιόμορφη κρέμα. Την ρίχνουμε πάνω στο κρύο μπισκότο και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μελιού.

Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να δούμε λίγες φουσκάλες στην επιφάνειά της. Δεν θέλουμε να βράσει. Την κρατάμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 λεπτά (μέχρι να έχουμε ένα καραμελένιο χρώμα). Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, κομμάτι-κομμάτι (με προσοχή γιατί μπορεί να φουσκώσει ξαφνικά),  ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσουν όλα τα κομμάτια βουτύρου, ρίχνουμε το μείγμα στην κρέμα γάλακτος (η οποία είναι ακόμα ζεστή) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την σάλτσα μελιού να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν το cheesecake και η σάλτσα μελιού έχουν κρυώσει, σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω λίγο χοντρό αλάτι και καρύδια.

cheesecake με ανθότυρο, μέλι, καρύδια

…και λίγες συμβουλές ακόμα

1#. Καθώς ετοιμάζετε την κρέμα και αφού έχετε προσθέσει την άχνη και το ανθότυρο, δοκιμάστε την. Αν την θέλετε λίγο πιο γλυκιά προσθέστε λίγο άχνη ακόμα.

2#. Μπορείτε να προσθέσετε στα τριμμένα μπισκότα, 3 κ.σ. χοντροκομμένα καρύδια. Αυτό θα κάνει πιο cruncy τη βάση του γλυκού.

3#. Αν δεν έχετε ταψάκι με αποσπώμενη βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 20×25 εκατοστών.

4#. Αν σας περισσέψει σάλτσα μελιού, κρατήστε την στο ψυγείο. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να γαρνίρετε παγωτό, τηγανίτες, κρέπες, ακόμα και φρέσκα φρούτα. Διατηρείται φρέσκια στο ψυγείο, για ένα μήνα τουλάχιστον.

cheesecake με ανθότυρο, μέλι, καρύδια

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy