Ψητό camembert με chutney κάστανο

26 Δεκεμβρίου 2020

Μια γιορτινή ιδέα για να συνοδεύσει ένα ποτήρι κρασί, για εσάς και τους καλεσμένους σας. Ένα εύκολο ορεκτικό που μπορεί σερβιριστεί μόνο του ή να συμπληρώσει ένα πλατό με τυριά.

Ψητό τυρί camembert με ένα chutney κάστανο και μήλο, θα δώσει μια έξτρα γιορτινή νότα στο τραπέζι σας. Ιδιαίτερο, ξεχωριστό και πραγματικά πανεύκολο.

Μπορεί να είναι χειμώνας και τα φρούτα που έχουμε στη διάθεση μας να είναι λιγοστά, όμως σήμερα θα εκμεταλλευτούμε τα μήλα και τα κάστανα της εποχής και θα φτιάξουμε μια γλυκόξινη “μαρμελάδα” με κρεμμύδια, αρωματισμένη με μπαχαρικά και ξύσμα πορτοκαλιού. Ή διαφορετικά θα φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο chutney – τσάτνεϊ, το οποίο θα ταιριάξει άψογα με ένα ψητό τυρί camembert.

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε το chutney σε βάζο στο ψυγείο και συνοδέψτε το ψητό κρέας ή κάποιο πουλερικό για να δώσετε μια πιο gourmet εκδοχή στο πιάτο σας.

Λίγα μυστικά:

  • Σημαντική διαφορά του chutney με τη μαρμελάδα, είναι ότι στο chutney συνήθως τα φρούτα βράζουν σε ξύδι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας ξύδι, για να πετύχετε έντονη γεύση. Ιδανικό είναι το μηλόξιδο.
  • Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να μην είναι εντελώς σκληρά, ούτε όμως και παραγινομένα.
  • Μην κόψετε σε πολύ μικρά κομμάτια τα μήλα και τα κάστανα. Δε θέλουμε να λιώσουν καθώς βράζουν.
  • Μην ανακατεύετε συνεχώς και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Τα βρασμένα κάστανα και τα cranberries τα ρίχνουμε στο τέλος, γιατί δεν θέλουμε να παραβράσουν.
  • Ψήστε το τυρί λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε, μαζί με την ξύλινη συσκευασία του, αφαιρώντας οτιδήποτε πλαστικό υπάρχει σε αυτή.
Ψητό camembert με chutney κάστανο

Υλικά (για το chutney)

• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 2 μήλα

• 200 γρ. ζάχαρη

• 150 ml ξύδι

• 1 πρέζα αλάτι

• 1 ξυλάκι κανέλας

• 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη

• 1 κ.γ. κουρκουμά

• ξύσμα και χυμό από 1/2 πορτοκάλι

• 70 γρ. cranberries ή σταφίδες

• 100 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

για το ψητό camembert

• 1 συσκευασία τυρί camembert

• 1/2 κ.γ. φυλλαράκια δεντρολίβανο

• 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το chutney.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα μήλα σε κομμάτια, τη ζάχαρη και το ξύδι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά. Ανά περίπου 5-7 λεπτά ελέγχουμε το βρασμό και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχει δέσει το σιρόπι του chutney.

Στο τέλος ρίχνουμε τα κάστανα σε μεγάλα κομμάτια και τα cranberries και ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν, αφήνοντας να πάρουν μια βράση για μόνο 2-3 λεπτά.

Βήμα 2: Ψήνουμε το τυρί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Αφαιρούμε με προσοχή οτιδήποτε πλαστικό υπάρχει στη συσκευσία και ξαναβάζουμε το τυρί στο ξύλινο κουτάκι του. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε 4-5 σημεία μέσα στο τυρί και βάζουμε στις τρυπούλες το δεντρολίβανο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

Βήμα 3: Σερβίρουμε.

Σερβίρουμε το camembert ζεστό, απλώνοντας πάνω του το chutney, με διάφορα crackers, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Ψητό camembert με chutney κάστανο
Ψητό camembert με chutney κάστανο

Θυμηθείτε ότι θα χαρώ πολύ αν δοκιμάσετε αυτό το ψητό camembert με chutney κάστανο. Για να το μάθω μην ξεχάσετε να ποστάρετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το hashtag #thecookinyou και να με κάνετε tag στο instagram.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy