Γίγαντες στο φούρνο λαδορίγανη

21 Φεβρουαρίου 2023

Εύκολη και μάλλον ασυνήθιστη η σημερινή συνταγή. Το μυστικό της νοστιμιάς αυτού του πιάτου είναι η απλότητα τόσο στην διαδικασία όσο και στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε!

Όλοι έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τους γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας. Σήμερα θα τους “προσεγγίσουμε” λίγο διαφορετικά και θα τους κάνουμε λαδορίγανη. Θα τους προσθέσουμε σπανάκι, μπόλικο λεμόνι, σκόρδο και η “μαμαδίστικη” νοστιμιά αυτού του πιάτου, θα εντυπωσιάσει με την απλότητά της και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης.

γίγαντες λαδορίγανη

Έχοντας αυτό το blog τα τελευταία χρόνια, έχω λατρέψει ακόμα περισσότερο τη μαγειρική και έχω ανακαλύψει την αγάπη μου για τη φωτογραφία φαγητού. Η διαδικασία που υπάρχει πίσω από κάθε δημοσιευμένη συνταγή είναι πολύπλοκη, απαιτητική και μερικές φορές ιδιαίτερα δύσκολη.

Το κυνήγι της ξεχωριστής ιδέας, της πρωτότυπης αλλά και νόστιμης συνταγής, του κατάλληλου styling, της τέλειας εικόνας, του σωστού (;) editing και του ευφάνταστου κειμένου, πολλές φορές με έχει φτάσει σε αδιέξοδα. Το burnt out είναι συχνό και το άγχος ακόμα μεγαλύτερο. Και επειδή τον τελευταίο καιρό αυτή η κατάσταση κράταγε περισσότερο από το συνιθησμένο, είπα να το “πάρω αλλιώς”.

Σκέφτηκα να μαγειρέψω, να στήσω και να φωτογραφίσω σύμφωνα με τη διάθεση μου. Χωρίς πολλά πολλά, μόνο με συναίσθημα, αγάπη και απλότητα. Να μαγειρέψω για να ευχαριστήσω το μεσημέρι τους αγαπημένους μου, και να απεικονίσω με τις φωτογραφίες μου, όσο καλύτερα μπορώ τη γεύση και τη ζεστασιά αυτού του πιάτου.

γίγαντες λαδορίγανη
γίγαντες λαδορίγανη

Το φαγητό μου για σήμερα είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο με γίγαντες στο φούρνο λαδορίγανη με σπανάκι και μπόλικο λεμόνι. Ακόμα και αν οι γίγαντες δεν είναι το αγαπημένο σας όσπριο, πιστέψτε με αυτή η συνταγή θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Η πρώτη μπουκιά θα σας εντυπωσιάσει ενώ οι βούτες στο πιάτο είναι απαραίτητες 🙂.

Το σπανάκι χρειάζεται, όποτε μην το παραλείψετε. Προσθέτει φρεσκάδα στη γεύση και δένει απίστευτα με τους κατά τ’ άλλα ταπεινούς γίγαντες. Το γλυκό κρεμμύδι είναι αρκετό, όπως και το σκόρδο. Χυμός και ξύσμα λεμονιού, ρίγανη και πολύ πολύ καλό ελαιόλαδο.

Και φυσικά φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι. Αυτά είναι που χρειάζεστε για τη σημερινή συνταγή.

γίγαντες λαδορίγανη

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες (μουλιασμένοι από το βράδυ)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ. σπανάκι (χοντροκομμένο)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ξερή ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τους γίγαντες.

Βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 45 λεπτά, (μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν). Τους ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε στην άκρη κρατώντας 2 ποτήρια από το νερό που έχουν βράσει.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη λεμονάτη σάλτσα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C (σε αντιστάσεις).

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για τουλάχιστον 7 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σπανάκι και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα. Μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Βήμα 3: Ψήνουμε τους γίγαντες.

Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί (περίπου 35-40 εκατοστά), ρίχνουμε τους βρασμένους γίγαντες, και προσθέτουμε τη λεμονάτη σάλτσα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Συμπληρώνουμε με 1 κούπα από το νερό που έχουμε κρατήσει στην άκρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό.

15 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο προσθέτουμε τη ρίγανη και το μαϊντανό, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Το φαγητό πρέπει πιει τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.

Σερβίρουμε τους γίγαντες λαδορίγανη με έξτρα ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Και επειδή η Σαρακοστή πλησιάζει δείτε εδώ και άλλες αλμυρές και γλυκές συνταγές.

γίγαντες λαδορίγανη

Δοκίμασε τη συνταγή μου για αυτούς του γίγαντες λαδορίγανη, και θυμίσου ότι θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε. Ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag  @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και φυσικά: Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνεις πρώτος τις κανούργιες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή