Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

26 Οκτωβρίου 2020

Απλή και πολύ μαμαδίστικη, η σημερινή συνταγή. Αν και εύκολη, εμένα με δυσκόλευε για χρόνια!

Παρόλο που αυτό το φαγητό είναι τόσο συνηθισμένο και φαινομενικά εύκολο, εγώ για χρόνια δυσκολευόμουν. Τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο δεν τα πετύχαινα ποτέ.

Στεγνά, σκληρά, μερικές φορές άνοστα. Οι πατάτες κόλλαγαν στο ταψί, το λάδι εξαφανιζόταν. Και έτσι τα απέφευγα για χρόνια και ποτέ δεν είχα ασχοληθεί να βελτιώσω τον τρόπο που τα μαγείρευα. Όταν όμως η κόρη μου άρχισε να έχει άποψη στο φαγητό και τα ζήταγε όλο και πιο συχνά, αποφάσισα να μάθω να τα μαγειρεύω καλύτερα. Και έτσι διάβασα όλα τα μυστικά για αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια με νόστιμες πατάτες στο φούρνο.

αφράτα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Τα δοκίμασα όλα. Έκανα όλους τους συνδυασμούς. Με ψωμί ή με φρυγανιά; Ίσως με βρώμη. Με αβγό ή χωρίς; Με τριμμένη ντομάτα; Γάλα ή ξύδι; Ή μήπως και τα δύο; Το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το χέρι ή τριμμένο στον τρίφτη; Και πολλά ακόμα. Και έτσι, όταν μια μέρα πέτυχαν, κράτησα σημειώσεις. Και από τότε δεν αλλάζω τη συνταγή και πετυχαίνω πάντα τα πιο τέλεια μπιφτέκια.

Τα μυστικά:

  • Κιμάς: Ελιά ή σπάλα. Το λίπος αυτών το κομματιών είναι τόσο όσο χρειάζεται για να μην στεγνώσουν τα μπιφτέκια.
  • Το κρέας δύο φορές περασμένο στη μηχανή του κιμά.
  • Μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε γάλα.
  • Ξύδι. Σπάει τις ίνες του κρέατος και κάνει το μείγμα πιο ζουμερό.
  • Τριμμένο κρεμμύδι στο τρίφτη ή στο multi μαζί με τα υγρά του, και μαϊντανό.
  • Όχι αβγό. Σφίγγει το μείγμα και τα μπιφτέκια μετά το ψήσιμο.
  • Όχι τριμμένη ντομάτα. Κάνει το μείγμα εξαιρετικά μαλακό και τα μπιφτέκια θα σπάνε κατά το πλάσιμο.
  • Καλό ζύμωμα να ενωθούν τα υλικά. Όχι όμως υπερβολικό.
  • Ξεκούραση στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.
  • Πλάσιμο με βρεγμένα χέρια.
αφράτα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Yλικά

για τα μπιφτέκια

• 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (από σπάλα ή ελιά)

• 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μόνο την ψίχα, μουσκεμένο σε 1 κούπα γάλα)

• 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. ρίγανη

• αλάτι, πιπέρι

για τις πατάτες

• 1 κιλό πατάτες

• 120 ml ελαιόλαδο

• 3 κ.σ. μουστάρδα

• χυμός από 2 λεμόνια

• 300 ml νερό

• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε το μείγμα για τα μπιφτέκια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε το ψωμί. Το αφήνουμε να μουσκέψει καλά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Στύβουμε καλά τα ψωμί και το ρίχνουμε στο μπολ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τις πατάτες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Σε ένα βάζο με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και ανακινούμε καλά. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε πάνω τους το μείγμα από το βάζο. Προσθέτουμε το νερό και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά.

Βήμα 3: Ψήνουμε τα μπιφτέκια με τις πατάτες στο φούρνο.

Πλάθουμε τον κιμά σε στρογγυλά μπιφτέκια και τα ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σε περίπτωση που τα μπιφτέκια έχουν πάρει χρώμα νωρίτερα, τα βγάζουμε από το ταψί και αφήνουμε τις πατάτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να μαλακώσουν.

αφράτα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Θα χαρώ πολύ να μάθω και τα δικά σας μυστικά για αφράτα και νόστιμα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή επικοινωνήστε μαζί μου στο  instagram ή στο facebook.

Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή μπορείτε να ποστάρετε μία φωτογραφία του στο instagram. Για να το δω βάλτε hashtag #thecookinyou. 

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 thoughts on “Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο”

  1. Καλησπέρα Γωγώ μου!Λοιπόν τα μυστικά για να είναι τα μπιφτέκια αφράτα είναι πολλά από αυτά που έγραψες και μπορώ να πω είσαι σε σωστό δρόμο!Επιλέγουμε κιμά 1/2 από ελιά και 1/2 από σπάλα να γίνει ανάμεικτος .Αντί για ξίδι μπορείς να βάλεις 3 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι γιατί κι αυτό σπάει τις ίνες του κρέατος όλα τα άλλα σωστά για τα μπιφτέκια.
    Επίσης ψήνουμε χωριστά τα μπιφτέκια από τις πατάτες γιατί γίνονται σε διαφορετικό χρόνο.
    Τα μπιφτέκια τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις πατάτες μόνες τους χωρίς να είναι σκεπασμένες με λαδόκολλα.
    Ένα βασικό και σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι ότι δεν σκεπάζουμε ποτέ το φαγητό στο φούρνο με αλουμινόχαρτο γιατί θεωρείται καρκινογόνο.
    Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αν θέλουμε να το κλείσουμε σε πακέτο ή αντί για καπάκι στη γάστρα πρώτα βάζουμε λαδόκολλα και από πάνω το αλουμινόχαρτο!
    Για τις πατάτες μπορείς να βάλεις λίγο χυμό πορτοκάλι και λίγο λεμόνι,πάπρικα γλυκιά, μουστάρδα, ρίγανη,θυμάρι και φυσικά αλάτι και πιπερι
    Αυτές τις οδηγίες τις έμαθα από τα σεμινάρια με την Ντίνα Νικολάου αλλά και στη σχολή μαγειρικής που πήγαινα οι Σεφ μας δίδαξαν πως να ψήνουμε τα φαγητά στο φούρνο και στην κατσαρόλα!
    Εύχομαι να σε βοήθησα!!
    Σε φιλώ γλυκά!!💗💗

  2. Ευχαριστώ πολύ Νικόλ που μοιράζεσαι μαζί μου τα δικά σου μυστικά. Αυτό με το γιαούρτι δεν το έχω δοκιμάσει, θα το κάνω όμως. Όσον αφορά το αλουμινόχαρτο πόσο δίκιο έχεις. Το αλλάζω αμέσως στη συνταγή!😉

Σχολιάστε