Τραγανά κολοκυθάκια φούρνου

2 Νοεμβρίου 2020

Αυτά τα κολοκυθάκια είναι απίστευτα τραγανά απ’ έξω και τόσο μαλακά στο εσωτερικό τους, που με τίποτα δε θα πιστέψετε ότι έχουν ψηθεί στο φούρνο.

Είναι το πιο τραγανά κολοκυθάκια φούρνου. Πιστέψτε με ότι αν τα δοκιμάσετε θα πείτε ότι είναι το πιο νόστιμα κολοκυθάκια που έχετε φάει. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα τηγανιτά. Ίσα ίσα είναι πιο γευστικά, πιο τραγανά και σίγουρα πολύ πολύ πιο υγιεινά!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ στο σπίτι αποφεύγω τα τηγανιτά. Και δεν είναι μόνο για τις θερμίδες τους αλλά και γιατί για κάποιο λόγο δεν μου αρέσει να τηγανίζω. Όμως τρελλαίνομαι για τηγανιτές πατάτες, τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Έτσι μετά τις τέλειες πατάτες -σαν- τηγανιτές που θα δείτε εδώ, σήμερα θα ψήσουμε τα πιο νόστιμα και τραγανιστά κολοκυθάκια. Και θα τους ξεγελάσουμε όλους!

τραγανά κολοκυθάκια στο φούρνο

Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει πολλές προσπάθειες, πριν καταλήξω στη σημερινή συνταγή, για να πετύχω τα απόλυτα τραγανά ψητά κολοκυθάκια. Ανακάλυψα το panko και το λάτρεψα με τη μία. Το panko είναι ένα ιαπωνικό προϊόν. Είναι τρίμματα ψωμιού, που έχουν αφυδατωθεί και κοπεί με ένα συγκεκριμμένο τρόπο, σαν ψιλές νιφάδες. Χρησιμοποιείται για πανάρισμα και έχει την ιδιότητα να μένει τραγανό για περισσότερη ώρα και να μην απορροφά πολύ λάδι. Πιστέψτε με: κάνει τη διαφορά. Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε.

Και για να μην το ψάχνετε όπως έπαθα κι εγώ στο super market: Δεν θα το βρείτε στα ράφια με τις φρυγανιές και τα παξιμάδια, αλλά στα ασιατικά προϊόντα.

Το συναίσθημα να τρως κάτι τόσο νόστιμο χωρίς ενοχές είναι πραγματικά μοναδικό. Είναι όπως άκουσα πρόσφατα και σε μία διαφήμηση “σα να τρως μπρόκολο με γεύση ντόνατς”. Και ιδιαίτερα όταν αυτή τη γεύση την έχεις συνδέσει στο μυαλό σου με άπειρες κακιές θερμίδες από το τηγάνισμα, νιώθεις ακόμα καλύτερα. Ψήστε λοιπόν αυτά τα κολοκυθάκια και βάλτε τα στο τραπέζι σας, σαν ορεκτικό και θα τους ενθουσιάσετε όλους. Τα παιδιά είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψουν.

Βουτήξτε τα σε μία απλή σάλτσα ντομάτας ή σε ένα dip γιαουρτιού αρωματισμένο με δυόσμο.

τραγανά κολοκυθάκια στο φούρνο

Υλικά

• 4 μέτρια κολοκυθάκια

• 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 2 αβγά

• 2 κ.σ. μουστάρδα

• 2 κ.σ. νερό

• 200 γρ. panko

• 100 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα (ή παρμεζάνα)

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

• 1/2 κ.γ. πιπέρι

• 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλλιανδρο (προαιρετικά)

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Κόβουμε τα κολοκυθάκια και πανάρουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 °C.

Αφού πλύνουμε τα κολοκυθάκια τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά με τη μουστάρδα και το νερό και ανακατεύουμε. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το panko, το τριμμένο τυρί, το αλάτι, την πάπρικα, το πιπέρι και τον κόλλιανδρο. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε το κάθε μπαστουνάκι κολοκυθιού πρώτα με αλεύρι, βουτάμε στο αβγό και τέλος στο μείγμα με το panko.

Βήμα 2: Ψήνουμε τα κολοκυθάκια.

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε στη σειρά το παναρισμένα κολοκυθάκια και με ένα πινέλο απλώνουμε πάνω τους λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 8-10 λεπτά.

τραγανά κολοκυθάκια στο φούρνο

Και μην ξεχνάτε: Θα ήθελα πολύ να ξέρω πώς σας φάνηκε η συνταγή.

Αν δοκιμάσετε αυτά τα τραγανά κολοκυθάκια φούρνου, θα χαρώ να το μάθω. Μπορείτε να φωτογραφίσετε το πιάτο σας και να με κάνετε tag στο instagram ή να μου αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε