Μελιτζάνες καπονάτα

22 Ιουλίου 2019

Οι μελιτζάνες καπονάτα είναι ένα παραδοσιακό ορεκτικό-σαλάτα από τη Σικελία, που μαγειρεύεται με πολλές παραλλαγές. Οι Σικελοί συνηθίζουν να την βάζουν πάνω σε ψωμί ή να την προσθέτουν σε θαλασσινά ή κρέας. Κάθε καλοκαίρι, φτιάχνουν τεράστια βάζα με μελιτζάνες καπονάτα, τα αποστειρώνουν και τα διατηρούν όλο το χειμώνα.

Πριν χρόνια δοκίμασα μελιτζάνες καπονάτα στην Κεφαλονιά. Σε ένα εστιατόριο με ιταλικές γεύσεις, η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα, έφτιαχνε καπονάτα. Λατρεύω τις μελιτζάνες και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην δοκιμάσω το πιάτο, που πρώτη φορά συναντούσα. Μετά από καιρό προσπάθησα να φτιάξω στο σπίτι, αλλά απέτυχα παταγωδώς. Ήταν η εποχή που το internet δεν ήταν διαδεδομένο και δεν είχα καμία αναφορά για τη συνταγή της καπονάτας.

μελιτζάνες σαλάτα καπονάτα caponata

Από τότε, έχουν περάσει χρόνια. Ξαναέφαγα αρκετές φορές καπονάτα, έμαθα να μαγειρεύω καλύτερα, το internet μπήκε στην καθημερινότητά μας και έτσι ανακάλυψα τη συνταγή. Νομίζω ότι στη Σικελία πολλοί ορκίζονται ότι έχουν την αυθεντική συνταγή αυτής της σαλάτας, όπως και να’ χει όμως τα βασικά χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλες τις εκτελέσεις. Κύριο συστατικό οι τηγανιτές ψιλοκομμένες μελιτζάνες, διάφορα λαχανικά εποχής, σίγουρα σέλινο ή σέλερυ, κάποιος ξηρός καρπός, ελιές και άλλα πολλά. Η ξεχωριστή γεύση αυτού του πιάτου είναι γλυκιά και παράλληλα ξινή. Η ζάχαρη και οι σταφίδες από τη μια, το ξύδι και οι ελιές από την άλλη.

Η καπονάτα είναι ένα πιάτο τόσο ταπεινό, αλλά τόσο ξεχωριστό. Άλλωστε έτσι είναι η ιταλική κουζίνα. Απλά υλικά που συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν γεύσεις παραδεισένιες. Είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή. Ετοιμάστε μεγαλύτερη ποσότητα και κρατήστε την στο ψυγείο. Βάλτε την πάνω σε ψημένο ψωμί ή φάτε την σαν σαλάτα και προσθέστε αν θέλετε ένα ήπιο λευκό τυρί. Το δικό μας ανθότυρο ταιριάζει απόλυτα. Δοκιμάστε την επίσης με αντζούγιες ή γαρίδες,

μελιτζάνες σαλάτα καπονάτα caponata

Αν σας περισσέψει βράστε μακαρόνια και ρίξτε την από πάνω. Θα έχετε γρήγορα μια φοβερή σάλτσα για μια ξεχωριστή μακαρονάδα.

Σας παρουσιάζω λοιπόν την δική μου καπονάτα και είμαι σίγουρη πως θα σας εντυπωσιάσει. Τα υλικά είναι αρκετά, αλλά όλα εύκολα, φτηνά και καθημερινά. Διαλέξτε τα λοιπόν, πλύντε τα καλά, ψιλοκόψτε τα και ξεκινήστε!

Υλικά

• 3-4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

• 6 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 μεγάλα κρεμμύδια

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 50 γρ. σέλινο

• 1 πράσινη πιπεριά

• 1 κόκκινη πιπεριά

• 2 κ.σ. χυμό ντομάτας

• 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

• 50 ml ξύδι

• 2 κ.σ. καρύδια

• 2 κ.σ. κάπαρη

• 2 κ.σ. ελιές

• 80 γρ. σταφίδες (σουλτανίνα)

• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κάθετα σε φέτες, πάχους περίπου δύο εκατοστών. Τις τοποθετούμε σε μπολ, αλατίζοντάς τες και τις αφήνουμε για περίπου μισή ώρα για να ξεπικρίσουν. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε σχήμα κύβου, διαστάσεων περίπου 2×2 εκατοστά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τις πιπεριές.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τις τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Στο ίδιο τηγάνι με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και το σέλινο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις μελιτζάνες και μέσα ρίχνουμε το μείγμα από το τηγάνι. Προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές, τοα καρύδια και τις σταφίδες. Ρίχνουμε επίσης τη ζάχαρη και το ξύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.

Η καπονάτα συνήθως τρώγετε κρύα. Διατηρείται για 3 ημέρες στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την διατηρήσετε σε αποστειρωμένα βάζα για όλο τον χειμώνα. Γεμίστε το βάζο (όχι εντελώς), κλείστε καλά με το καπάκι και βράστε το μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό για περίπου 15 λεπτά.

Και μην ξεχνάτε: Ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις συνταγές που ανεβάζω.

μελιτζάνες σαλάτα καπονάτα
μελιτζάνες σαλάτα καπονάτα caponata

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή