“Σοκολατόπιτα” με λευκή σοκολάτα & καραμελωμένα βερύκοκα

5 Ιουλίου 2022

Μια διαφορετική εκδοχή της γνωστής μας σοκολατόπιτας. Δροσερή, ζουμερή και κατάλευκη!

Πρόκειται για ένα πλούσιο και πληθωρικό γλυκό και απευθύνεται στους λάτρεις της λευκής σοκολάτας. Η “σοκολατόπιτα” με λευκή σοκολάτα είναι ένα διαφορετικό επιδόρπιο, απ’ ότι έχετε δοκιμάσει έως σήμερα.


Τα βερύκοκα είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα και τα περιμένω πώς και πως κάθε χρόνο. Κάθε φορά που ανοίγω το ψυγείο “τσιμπάω” δυο τρία, ενώ όταν η εποχή τους “τελειώνει”, εγώ ποτέ δεν τα έχω χορτάσει αρκετά.

Αυτή τη φορά αγόρασα περισσότερα από όσα συνήθως. Και επειδή η κόρη μου ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θα ξαναφάει γιατί την ανατριχιάζουν, σκέφτηκα να τα εκμεταλλευτώ διαφορετικά.

σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα, βερύκοκα

Προβληματίστηκα πολύ για το όνομα της σημερινής συνταγής.

“Αφού η λευκή δεν είναι σοκολάτα, πώς λες ότι έφτιαξες σοκολατόπιτα;”… θα βρεθεί να μου πει κάποιος.

Θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για ένα ρευστό κέικ με λευκή σοκολάτα, ή ένα lava cake ή κάτι τέτοιο. Όμως το “σοκολατόπιτα” μου ταίριαξε καλύτερα και αποφάσισα να βαφτίσω έτσι τη σημερινή συνταγή.

σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα, βερύκοκα
σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα, βερύκοκα

Το εσωτερικό αυτού του γλυκού είναι κρεμώδες και βελούδινο. Αυτό οφείλεται στο ελάχιστο αλεύρι και στο λιγοστό χρόνο ψησίματος του. Τα καραμελωμένα βερύκοκα ενσωματώνονται στην κρέμα του γλυκού και χαρίζουν σώμα στην κάθε κουταλιά. Αυτό το γλυκό, σε αντίθεση με το lava cake τρώγεται και κρύο. Οπότε αν μπορέσετε να αντισταθείτε, μη βιαστείτε να το φάτε μόλις βγει από το φούρνο.

σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα, βερύκοκα

Υλικά

για τα καρελωμένα βερύκοκα

  • 300 γρ. βερύκοκα (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

για τη σοκολατόπιτα

  • 250 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 330 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά & 2 κρόκους
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Καραμελώνουμε τα βερύκοκα.

Αφού πλύνουμε τα βερύκοκα αφαιρούμε τα κουκούτσια. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα βερύκοκα, τα οποία ανακατεύουμε ελαφρά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τη βράσουμε. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε μέσα στην κρέμα. Αφού περιμένουμε για 1 λεπτό να μαλακώσει, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη, ανακατεύουμε τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το ξύσμα και το τζίντζερ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τη λευκή κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε ένα ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου περίπου 26 εκ., στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Με προσοχή τοποθετούμε τα βερύκοκα και το σιρόπι που έχει περισσέψει. Ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη.

σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα, βερύκοκα
σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα, βερύκοκα

Αν σας αρέσουν τα γλυκά με φρούτα εδώ θα βρείτε μια καταπληκτική συνταγή για ροδακινόπιτα με κρέμα.

Θα χαρώ πολύ αν δοκιμάσετε αυτή τη τη σοκολατόπιτα με λευκή σοκολάτα. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία της. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram

Και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή