Ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι

18 Μαρτίου 2020

Αυτά είναι τα καλύτερα, το πιο αφράτα και πιο νόστιμα ρολάκια κανέλας που έχετε δοκιμάσει!

Η σημερινή συνταγή είναι λατρεία. Ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι. Αρωματικά, αφράτα και πεντανόστιμα, δε χρειάζεται να είστε γκουρού στις ζύμες για να τα ετοιμάσετε. Η προετοιμασία τους είναι απλή, χρειάζεται μόνο λίγο υπομονή, (όπως άλλωστε όλες οι ζύμες που απαιτούν φούσκωμα) και αποτελούν τέλεια ιδέα για πρωϊνό treat και όχι μόνο. Με ή χωρίς το γλάσσο τυριού που σας προτείνω, είναι λαχταριστά, οπότε κρατήστε τη συνταγή και ετοιμάστε τα σύντομα.

τα καλύτερα ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι

Το σημερινό post μας βρίσκει στο σπίτι, αφού προσπαθούμε όλοι να συνηθίσουμε τη νέα πραγματικότητα των ημερών που διανύουμε. Αυτός ο φοβερός ιός που έχει θέσει όλον τον πλανήτη σε επιφυλακή, δεν πρέπει να μας δημιουργήσει πανικό. Πρέπει να τον παρατηρήσουμε, να τον εκτιμήσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Ο καθένας από τη μεριά του και με την ιδιότητα του. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι απλό. #μένουμεσπίτι λοιπόν και προσπαθούμε να ξεκουραστούμε, να είμαστε δημιουργικοί, να χαρούμε στιγμές με την οικογένειά μας και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και ποτέ δεν προλαβαίναμε να κάνουμε, στην γρήγορη μας καθημερινότητα.

Έτσι λοιπόν κι εγώ έφτιαξα παρέα με τη μικρή μου, αυτά τα ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι που είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό και ήθελα να τα ετοιμάσω και να σας τα παρουσιάσω στο blog, αλλά για κάποιο λόγο ποτέ μέχρι τώρα δεν τα είχα καταφέρει.

Τα υλικά τους είναι απλά, δεν χρειάζεται να πάτε στο super market. Σίγουρα στο ντουλάπι σας υπάρχουν, οπότε ετοιμάστε τα και απολαύστε τα παρέα με τους αγαπημένους σας.

Βάλτε όλα τα υλικά που χρειάζεται η συνταγή από το ψυγείο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσετε.

Μπορείτε να καταψύξετε τα ρολάκια ψημένα και να τα διατηρήσετε έως 2 μήνες.

Ας πάμε λοιπόν στη συνταγή!

τα καλύτερα ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι

Υλικά

για τη ζύμη

 120 ml χλιαρό γάλα

• 40 ml χλιαρό νερό

• 2 & 1/4 κ.γ ξηρή μαγιά

• 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 αβγό & 1 κρόκο

• 50 γρ. βούτυρο

• 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

• ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι

για τη γέμιση

• 60 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

• 1 κ.σ. κανέλα

• 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 40 γρ. μαύρη ζάχαρη

για το γλάσσο

• 200 γρ. τυρί κρέμα

• 200 γρ. ζάχαρη άχνη

• 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Όταν το μείγμα έχει βγάλει φουσκάλες ρίχνουμε μέσα την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά. 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το αβγό, τον κρόκο και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, τη βανίλια και σταδιακά το αλεύρι αφήνοντας να ζυμωθεί το μείγμα κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας. 

Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε τη γέμιση.

Ανακατεύουμε την κανέλα με τις ζάχαρες και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα. 3: Ανοίγουμε και γεμίζουμε τη ζύμη.

Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει και έχει διπλασιάσει τον όγκο της, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 35×20 εκατοστά περίπου και πάχους περίπου 0,5 εκ. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλα. Ξεκινάμε να ρολάρουμε τη ζύμη από την μεγάλη πλευρά της. 

Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 12 ρολάκια. Τα τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 25 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τα ρολάκια να φουσκώσουν για τουλάχιστον μία ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C με αέρα.

Βήμα 4: Ψήνουμε τα ρολάκια.

Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 5: Ετοιμάζουμε το γλάσσο.

Καθώς τα ρολάκια κανέλας ψήνονται ετοιμάζουμε το γλάσσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Καλύπτουμε με το γλάσσο όταν είναι ακόμα ζεστά.

τα καλύτερα ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι
τα καλύτερα ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι

Φτιάξατε αυτά τα ρολάκια κανέλας με πορτοκάλι; Φωτογραφίστε τα και κάντε tag instagram @thecookinyou για να το δω και να βάλω τη φωτογραφία σας στα stories μου.

Αν δε το έχετε κάνει ήδη κάντε με follow στο instagram, στο pinterest ή like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε