Αλμυρά pancakes με τυρί

8 Μαΐου 2023

Τα αλμυρά pancakes με τυρί μπορούμε να τα απολαύσουμε στο πρωινό μας αλλά γιατί όχι, και στο μεσημεριανό μας γεύμα. Σε λιγότερο από 15 λεπτά θα είναι στο πιάτο μας!

Όταν ακούμε pancakes στο μυαλό μας πάει σε μια εικόνα με στρογγυλές και αφράτες τηγανίτες, λουσμένες με πραλίνα. Ή με μπόλικο μέλι και στολισμένες με φρέσκα φρούτα.

Σήμερα θα φτιάξουμε λαχταριστά αλμυρά pancakes με τυρί. Σε ελάχιστο χρόνο θα ετοιμάσουμε τα πιο νόστιμα, αφράτα και πολύ τυρένια pancakes, για να ικανοποιήσουμε τους λάτρεις των αλμυρών γεύσεων.

Η βασική συνταγή είναι απλή. Αλεύρι, αβγά, λίγο βούτυρο και το μυστικό υλικό: ξινόγαλο. Το ξινόγαλο σε συνδυασμό με την ελάχιστη σόδα που θα χρησιμοποιήσουμε θα κάνει τα pancakes αέρινα και μοναδικά αφράτα.

Όσο για τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος: η απόλυτη ελευθερία. Εγώ πρόσθεσα τριμμένη γραβιέρα, σχοινόπρασο και λίγο κατσικίσιο τυρί που είχα στο ψυγείο. Cheddar ή παρμεζάνα, φέτα ή ανθότυρο είναι μόνο κάποιες εναλλακτικές. Καλαμπόκι ή τριμμένο κολοκυθάκι, ελιές ή λιαστή ντομάτα. Και φυσικά αν θέλετε, ψιλοκομμένο bacon ή γαλοπούλα. Σερβίρετε τα με ένα αβγό, λιωμένο cheddar, φέτες αβοκάντο ή απλά με μια πράσινη σαλάτα.

Λίγα μυστικά:

  • ‘Όπως είπα και πιο πάνω μπορείτε να προσθέσετε στο χυλό όποια υλικά σας αρέσουν ή έχουν ξεμείνει στο ψυγείο σας.
  • Ψιλοκόψτε τα φρέσκα μυρωδικά, όπως σχοινόπρασο, φρέσκο κρεμμυδάκι και για τους πιο τολμηρούς λίγη κόκκινη καυτερή πιπερίτσα!
  • Μπορείτε να φτιάξετε το χυλό από το προηγούμενο βράδυ και να τον φυλάξετε στο ψυγείο.
  • Συνοδέψτε τα pancakes με αβγά, αβοκάντο, καπνιστό σολομό, ξεροψημένο τραγανό μπέικον ή ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε!

Και φυσικά: pancakes δεν είναι μόνο για πρωινό. Αυτά τα αλμυρά pancakes είναι κυριολεκτικά για κάθε στιγμή. 🙂

Υλικά (για περίπου 10-12 pancakes)

  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 120 ml γάλα
  • 120 ml ξινόγαλο
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.σ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 50 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 50 γρ. κατσικίσιο τυρί (τρίμμα)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το χυλό.

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αβγά, το λάδι, το γάλα και το ξινόγαλο. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά. Ενσωματώνουμε τα υλικά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ή με μία μαρίζ. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.

Βήμα 2: Ψήνουμε τα αλμυρά pancakes.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αφού λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού περίπου 2-3 κ.σ. από το χυλό. Ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του pancake. Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το ψήνουμε για 2 λεπτά.

Και αν είστε λάτρεις των γλυκών γεύσεων δείτε εδώ τη βασική συνταγή για pancakes και εδώ τα απόλυτα σοκολοτένια pancakes.

αλμυρά pancakes


Αν φτιάξεις αυτά τα αλμυρά pancakes, θυμίσου ότι θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκαν. Ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag  @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και φυσικά: Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνεις πρώτος τις κανούργιες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή