Cheesecake με κεράσια, σε φύλλο κρούστας

27 Ιουλίου 2021

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο διαχρονικά και δημοφιλή επιδόρπια. Ένα γλυκό για κάθε εποχή, με αρκετές παραλλαγές, αλλά πάντα δροσερό και κρεμώδες.

Μία λίγο διαφορετική εκδοχή του, θα σας δείξω σήμερα. Ένα φρούτο-κερασένιο cheesecake, που αντί για μπισκότο στη βάση του έχει ένα τραγανό φύλλο κρούστας, ενώ μέσα και πάνω στην τυρένια κρέμα του έχει μία δροσερή και ελαφριά “σάλτσα” κεράσι.

cheesecake κεράσι, φύλλο κρούστας

Άλλος ένας Ιούλιος με βρίσκει στο χωριό μου και για τους καινούργιους της παρέας μας, πρόκειται για ένα ορεινό χωριό στα Γιάννενα, το οποίο λατρεύω. Εδώ περνάμε με την κόρη μου κάποιες μέρες από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, πριν τις “κανονικές” μας, στη θάλασσα. Ξεκουραζόμαστε, ηρεμούμε και χαλαρώνουμε, παρέα με κάποιους λίγους φίλους και συγγενείς, που βρίσκομαι εδώ κάθε καλοκαίρι. Η μικρή μου κάθε χρόνο περιμένει πώς και πώς να συναντήσει τους φίλους που έχει κάνει εδώ και με λύπη τους αποχαιρετά, πάντα με την προσμονή της συνάντησης την επόμενη χρονιά.


Στο χωριό, μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές και να τις φωτογραφίζω, αφού το φως εδώ είναι μαγικό. Λίγες μέρες πριν, λοιπόν έφτιαξα αυτό το γλυκό. Το σκεφτόμουν καιρό και τώρα ήταν η στιγμή του. Θέλησα για πρώτη φορά να φωτογραφίσω εκτός σπιτιού και τώρα είχα την καλύτερη ευκαιρία. Στον κήπο του σπιτιού μας, κάτω από την πελώρια καρυδιά, στα πετρόχτιστα σκαλιά, στο πρεβάζι με το ξύλινο παντζούρι.

Μέχρι να παγώσει το γλυκό μου και να σφίξει η κρέμα του, φωτογράφισα τα κεράσια. Το φως μου έκανε παιχνίδια κι εγώ πάλευα να προσαρμοστώ στις διαθέσεις του!

cheesecake κεράσι, φύλλο κρούστας

Και καθώς ο ήλιος κρυβόταν πίσω από το βουνό και το φως λιγόστευε και εγώ ήμουν σχετικά ικανοποιημένη με τις λήψεις μου, η κόρη μου ανυπομονούσε να το δοκιμάσει. Κάτσαμε λοιπόν στην αυλή και απολαύσαμε από ένα κομμάτι. Ήταν πράγματι λαχταριστό. Το φύλλο κρούστας είχε μουσκέψει από τη σάλτσα κερασιού και η τυρένια κρέμα ήταν τόσο δροσερή και ανάλαφρη, όσο την περίμενα.

cheesecake κεράσι, φύλλο κρούστας
cheesecake κεράσι, φύλλο κρούστας

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε cheesecake, θυμηθείτε αυτή τη συνταγή και δοκιμάστε το. Φροντίστε όμως να μην το καθυστερήσετε, για να υπάρχουν τα κεράσια του καλοκαιριού!

Υλικά

για τη βάση

• 250 γρ. φύλλο κρούστας (4 φύλλα)

• 100 γρ. λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)

• 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

για την κρέμα

• 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά, παγωμένη)

• 400 γρ. τυρί κρέμα

• 100 γρ. ζάχαρη άχνη

• ξύσμα από ένα λεμόνι

για τη σάλτσα κεράσι

• 500 γρ. κεράσια (ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια)

• 4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη βάση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση (26-28 εκατοστών). Κόβουμε τα φύλλα στη μέση και τα στρώνουμε ένα ένα στη φόρμα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Επίσης ανάμεσα στο κάθε φύλλο πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Φροντίζουμε να σηκώσουμε τα φύλλα και να κολλήσουν στα τοιχώματα της φόρμας. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε την άχνη και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα και το προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να έχουμε μία απαλή ομοιόμορφη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα κεράσια.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε τη σάλτσα κεράσι.

Πλένουμε και φορώντας γάντια αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράσουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ελαφρά. Αφού κρυώσει η σάλτσα πολτοποιούμε τα 2/3 της ποσότητας στο multi.

Βήμα 4: Συνθέτουμε το γλυκό.

Ξεφορμάρουμε το φύλλο κρούστας και το ακουμπάμε σε μία στρογγυλή πιατέλα. Απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια του το 1/3 από τη λιωμένη σάλτσα κερασιού και στη συνέχεια τη μισή ποσότητα από την κρέμα. Ρίχνουμε ακόμα 1/3 σάλτσας και με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές απαλές κυκλικές κινήσεις να αναμείξουμε ελαφρά κρέμα και σάλτσα. Συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε το γλυκό για τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο.

Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τη σάλτσα που έχει περισσέψει και τα κομμάτια από τα κεράσια που έχουμε φυλάξει καθώς και φρέσκα κεράσια.

cheesecake κεράσι, φύλλο κρούστας

Και μην ξεχνάτε: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές. Επίσης κάντε οπωσδήποτε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή