Ζυμαρικά με ντούγια & τυρί κρέμα

25 Απριλίου 2023

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο πιάτο, που σίγουρα δεν είναι για όλα τα γούστα. Όμως η γεύση του δεν περνάει απαρατήρητη!

Ανακάλυψα τη nduja (ντούγια) πριν λίγο καιρό όταν την είδα να φιγουράρει στο ψυγείο σε ένα delicatessen. Και φυσικά πήρα μία μικρή ποσότητα. Τη δοκίμασα πάνω σε μια φέτα ψωμί. Η γεύση της έντονη και αρκετά καυτερή, υπερβολική για τα δικά μου γούστα. Έτσι ξεχάστηκε στο ψυγείο.

ταλιατέλες με ντούγια

Και όταν την ξαναείδα αποφάσισα να της δώσω μία ακόμα ευκαιρία και έψαξα να βρω συνταγές για να την αξιοποιήσω. Φυσικά τα ζυμαρικά με ντούγια είναι το απόλυτο ταίριασμα και έτσι αφού είδα και διάβασα αρκετές παραλλαγές, έμπλεξα μεταξύ τους κάποιες ιδέες και έφτιαξα τη σημερινή συνταγή.

Έφτιαξα μία βελούδινη σάλτσα με ντούγια, μυρωδικά, λεμόνι, μπόλικο ελαιόλαδο και τυρί κρέμα. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε αφού το πιάτο έγινε τόσο νόστιμο, που μέχρι και η κόρη μου ζήτησε δεύτερη μερίδα.

Η γεύση της σάλτσας κράτησε τη σπιρτάδα του αλλαντικού, ενώ το λεμόνι και τα μυρωδικά πρόσθεσαν οξύτητες. Το τυρί κρέμα αποδυνάμωσε την ένταση χωρίς να την εξαφανίσει και έδεσε τη σάλτσα η οποία τύλιξε τις ταλιατέλες.

ταλιατέλες με ντούγια
ζυμαρικά με ντούγια

Τη ντούγια μπορείτε να την βρείτε σε παντοπωλεία ή delicatessen. Αν σας αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με ζυμαρικά με ντούγια. Οπότε αν τη βρείτε μπροστά σας μην την προσπεράσετε!

Λίγα μυστικά:

  • Αν δοκιμάσετε τη ντούγια πριν τη μαγειρέψετε και σας φανεί καυτερή, μην τρομάξετε. Η γεύση της σάλτσας θα είναι αρκετά πιο ήπια.
  • Αντί για λεμονοθύμαρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο θυμάρι.
  • Δοκιμάστε τη σάλτσα πριν προσθέσετε αλάτι. Η ντούγια είναι αρκετά αλμυρή.
  • Βράστε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει. Νομίζω όμως ότι τα πλατιά ζυμαρικά ταιριάζουν καλύτερα.
  • Οι Ιταλοί προσθέτουν σε κάποιες σάλτσες τραγανά τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί. Τα τηγανίζουν ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο με μία σκελίδα σκόρδο για έξτρα γεύση.

Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα και χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
  • 80 γρ. ντούγια
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 κ.σ. λεμονοθύμαρο
  • 450 γρ. ταλιατέλες
  • αλάτι, πιπέρι
  • παρμεζάνα για το σερβίρισμα
  • τραγανά τρίμματα ψωμιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε τη σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να καραμελώσει για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά (για να μην “πιάσει”). Προσθέτουμε το σκόρδο το ξύσμα και το χυμό και τα μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τη ντούγια, το μαϊντανό και το λεμονοθύμαρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Βράζουμε τα ζυμαρικά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και κρατάμε μία κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Βήμα 3: Τελειώνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο μείγμα με τη ντούγια, έχοντας το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας στο πιάτο την παρμεζάνα, τα τρίμματα ψωμιού και αρκετό ελαιόλαδο.

ζυμαρικά με ντούγια

Δες επίσης αυτή τη συνταγή με ζυμαρικά με σαλάμι και ψητά ντοματίνια ή αυτή με αντζούγιες.

Δοκίμασε τη συνταγή μου για αυτά τα ζυμαρικά με ντούγια θυμίσου ότι θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε. Ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag  @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και φυσικά: Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνεις πρώτος τις κανούργιες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή