Φρέσκα ζυμαρικά

27 Μαρτίου 2020

Έχετε σκεφτεί ποτέ να φτιάξετε ζυμαρικά στο σπίτι; Αν δεν το έχετε επιχειρήσει ποτέ, τώρα είναι η ευκαιρία σας!

Σαν τα φρέσκα ζυμαρικά δεν έχει. Ακόμα και τα καλύτερα και ακριβότερα εμπορίου, δε συγκρίνονται με τίποτα με τα δικά μας χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά. Και επειδή εξακολουθούμε να #μένουμεσπίτι και δυστυχώς δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο, καιρός να πειραματιστούμε.

H χειροκίνητη μηχανή ζυμαρικών ήταν για καιρό στο ψηλότερο ντουλάπι της κουζίνας μου. Δεν την είχα ξεχάσει όμως. Κατά καιρούς (όχι συχνά ομολογώ), την κατέβαζα και έφτιαχνα ζυμαρικά. Και τώρα νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα να ξαναφτιάξω και να σας παρουσιάσω τη συνταγή μου.

Η αλήθεια είναι ότι για να φτιάξετε φρέσκα ζυμαρικά αυτή η μηχανή είναι απαραίτητη. Αν είστε όμως εξοικειωμένοι στο άνοιγμα φύλλου, μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς τη μηχανή. Ανοίξτε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και κόψτε σε ότι σχήμα επιθυμείτε.

Σε αυτή τη συνταγή έχω καταλήξει μετά από πολλές δοκιμές. Άλλες μόνο με αλεύρι και άλλες χωρίς αβγά. Τελικά νομίζω πώς βρήκα την καλύτερη. Αυτή η συνταγή μου δίνει πάντα το τέλειο και νοστιμότερο αποτέλεσμα στα ζυμαρικά.

Μερικές φορές απλά τα κόβω με το εξάρτημα της μηχανής και άλλες αφού ανοίξω τη ζύμη τα κάνω κάτι σαν ραβιόλια. Τα γεμίζω με ανθότυρο και σπανάκι και έχω το νοστιμότερο πιάτο ever!

Λίγα λόγια για τη συνταγή.

• Χρησιμοποιούμε σκληρό αλεύρι και λεπτό σιμιγδάλι.

• Η αναλογία είναι 80% αλεύρι και 20% σιμιγδάλι.

• Για κάθε μερίδα βρασμένων ζυμαρικών χρειαζόμαστε 100 γρ. αλεύρι μαζί με σιμιγδάλι.

• Για κάθε 100 γρ. αλεύρι, σιμιγδάλι χρησιμοποιούμε 1 αβγό.

• Τα φρέσκα ζυμαρικά, αν θέλετε να τα βράσετε αμέσα χρειάζονται 1 λεπτό μόνο, σε νερό που βράζει. Διαφορετικά μπορείτε να τα στεγνώσετε απλώνοντας τα σε βέργες ή βάζοντας τα σε ένα μεγάλο ταψί. Πρέπει να τα αφήσετε σκεπασμένα στον ήλιο για τουλάχιστον 2 ημέρες.

• Μπορείτε να τα συντηρήσετε (φρέσκα, όχι στεγνά) στο ψυγείο για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη.

Υλικά (για 4 μερίδες)

• 320 γρ. σκληρό αλεύρι

• 80 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

• 4 αβγά

• 1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φρέσκα ζυμαρικά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε καλά με το αβγοδάρτη. Προσθέτουμε στα αβγά λίγο από τα άλευρα, ανακατεύοντας συνέχεια να ενωποιηθούν τα υλικά. Όταν η ζύμη αρχίσει να κολλάει στον αβγοδάρτη, αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια το ζυμάρι, προσθέτοντας σταδιακά και λίγο λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη η οποία δεν κολλάει στα πλαϊνά του μπολ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Παίρνουμε το ζυμαράκι στα χέρια και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε, διπλώνοντας το, από πάνω προς τα κάτω και προς το κέντρο του, για 1-2 λεπτά.

Βήμα 2: Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί.

Με μία μεμβράνη τυλίγουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Βήμα 3: Ανοίγουμε τη ζύμη.

Βάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι και στην πάνω του πλευρά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στη μηχανη των ζυμαρικών. Ανοίγουμε λίγο το ζυμάρι με τα χέρια μας και αρχίζουμε να το περνάμε στη μηχανή, στο μεγαλύτερο άνοιγμα της. Αφού βγει, ξαναβάζουμε το ζυμάρι στο πάγκο, το αλευρώνουμε καλά και το διπλώνουμε στα δύο. Το ξαναπερνάμε στη μηχανή, χωρίς να αλλάξουμε το άνοιγμα της. Συνεχίζουμε μικραίνοντας κάθε φορά το άνοιγμα της μηχανής, μέχρι το τελευταίο. Όταν τελειώσουμε η ζύμη μας πρέπει να είναι διάφανη.

Βήμα 4: Κόβουμε τα ζυμαρικά.

Βάζουμε στη μηχανή το εξάρτημα για την κοπή και αφού κόψουμε τη ζύμη σε λωρίδες αρχίζουμε να τις περνάμε για να δημιουργήσουμε τα ζυμαρικά.

Bήμα 5: Βράζουμε ή στεγνώνουμε τα ζυμαρικά.

Τα φρέσκα ζυμαρικά μπορούμε να τα βράσουμε αμέσως για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό ή να τα απλώσουμε σε ένα μεγάλο ταψί και να αφήσουμε να στεγνώσουν για 2 ημέρες.

Συνοδεύουμε με ότι σάλτσα επιθυμούμε.

φρέσκα ζυμαρικά

Αν φτιάξετε τα φρέσκα ζυμαρικά θα χαρώ πολύ να το μάθω. Φωτογραφίστε τα και κάντε tag instagram @thecookinyou για να το δω και να βάλω τη φωτογραφία σας στα stories μου.

Αν δε το έχετε κάνει ήδη κάντε με follow στο instagram, στο pinterest ή like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε