Κρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο)

3 Ιουλίου 2020

Σούπα μες το καλοκαίρι; Λέμε ναι, μόνο αν είναι κρύα. Δροσερή και πανεύκολη, χωρίς καθόλου μαγείρεμα!

Μια κρύα σούπα ντομάτας ή αλλιώς γκασπάτσο, είναι ότι πρέπει για ένα ελαφρύ και νόστιμο φαγάκι για αυτές τις ζεστές μέρες. Όλα τα αρώματα του καλοκαιριού μέσα σε αυτή την σουπίτσα. Είναι τόσο δροσερή και ανάλαφρη και σίγουρα θα σε τονώσει και θα σε χορτάσει, μετά από μια καυτή μέρα στην πόλη ή μετά από το μπάνιο στη θάλασσα.

Οι ντομάτες του καλοκαιριού είναι σίγουρα οι νοστιμότερες του χρόνου. Κατοκόκκινες, ζουμερές και τόσο γλυκές, που δεν τις χορταίνω. Προσπαθώ να τις εκμεταλευτώ με διάφορους τρόπους, όσο υπάρχουν διαθέσιμες. Έτσι σήμερα τις έβαλα στο μπλέντερ και τις έκανα σούπα. Τις σέρβιρα με ζεστά κρουτόν φέτας και η γεύση της μας θύμισε ξεκάθαρα μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα!

Η πλούσια και λίγο πικάντικη γεύση της (από το λίγο τζίντζερ που της πρόσθεσα), ξάφνιασε όσους την δοκίμασαν στο σπίτι. Η κόρη μου που τρελλαίνεται για χωριάτικη σαλάτα, την έβαλε σε φλυτζάνι (το θυμόταν από κάποιο εστιατόριο) και ήπιε δύο, σαν σφηνάκι! Ένιωσε το τζίντζερ και μου είπε: “καίει λιγάκι, αλλά μου αρέσει”!

Βρείτε τις πιο νόστιμες και ζουμερές ντομάτες και φτιάξτε αυτή την σούπα. Κάντε την όσο πικάντικη επιθυμείτε, προσθέτοντας περισσότερο τζίντζερ και μια πιπερίτσα τσίλι και απολαύστε την!

Υλικά (για 4-5 πιάτα)

για το γκασπάτσο

• 4 μέτριες ντομάτες (ξεφλουδισμένες)

• 1 μικρό αγγούρι

• 1 μέτριο κρεμμύδι

• 5 γρ. τζίντζερ

• 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)

• 1 κόκκινη πιπεριά

• 1 πράσινη πιπεριά

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 κ.σ. ξύδι

• 60 ml ελαιόλαδο

• αλάτι, πιπέρι

• 6-7 παγάκια

για τα κρουτόν φέτας

• 100 γρ. φέτας

• 1 αβγό

• 50 γρ. αλεύρι

• 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά

• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.

Βουτάμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε πανεύκολα.

Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια όλα τα λαχανικά. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, να βγουν όλα τα αρώματα. Μπορούμε να αφήσουμε το μπολ στο ψυγείο και όλο το βράδυ.

Βήμα 2: Αλέθουμε τα λαχανικά.

Βάζουμε τα λαχανικά μαζί με τα ζουμιά τους στο μπλέντερ προσθέτουμε τα παγάκια και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν καλά. Εναλλακτικά μπορούμε να χτυπήσουμε με ραβδομπλέντερ.

Σουρώνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (σίτα), για να έχουμε μία τέλεια υφή στην σούπα.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε το κρουτόν φέτας.

Kόβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια (μέγεθος ζαριού). Αλευρώνουμε και περνάμε τα κομμάτια στο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά σε καυτό λάδι, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν τα κομμάτια ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 4: Σερβίρουμε.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ ή σε κούπες με λεπτοκομμένο αγγούρι και κρουτόν φέτας.

Εσείς τρώτε σούπες το καλοκαίρι; Δοκιμάστε αυτή την κρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο) και πείτε μου πώς σας φάνηκε.

Γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή στείλτε μου μήνυμα στο facebook ή στο instagram.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε