Πράσινη σαλάτα με καπνιστό σκουμπρί

20 Μαΐου 2023

Μία σαλάτα που μπορεί να σερβιριστεί και σαν μεζές, μαζί μ’ ένα δροσερό ουζάκι ένα ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό απόγευμα, παρέα με φίλους.

Σαλάτα ή μεζές; Όπως και αν χαρακτηρίσω τη σημερινή συνταγή ένα είναι σίγουρο. Είναι μια πεντανόστιμη και πολύ εύκολη ιδέα που μπορεί να κάνει παρέα σ’ ένα όσπριο στο μεσημεριανό ή να παρουσιαστεί σαν μεζές και να συνοδεύσει ιδανικά το ουζάκι μας.

σαλάτα με καπνιστό ψάρι

Καθώς σιγά σιγά η θερμοκρασία ανεβαίνει και το καλοκαίρι είναι κοντά, η διάθεση για μαγειρέματα εξασθενεί και εγώ συνεχώς ψάχνω ιδέες για εύκολες και γρήγορες λύσεις για το καθημερινό φαγητό.

Αυτή η πράσινη σαλάτα με καπνιστό σκουμπρί συνόδεψε πριν λίγες μέρες μια πεντανόστιμη χυλωμένη ρεβυθάδα. Η βάση της δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Καπριτσιόζα του Φρεσκούλη. Η φρέσκια κόκκινη και πράσινη λόλα μαζί με πικάντικη ρόκα ταίριαξαν απίστευτα με το καπνιστό σκουμπρί ενώ ένα dressing με λεμόνι και πορτοκάλι απογείωσε τη γεύση της.

Τη σαλάτα συμπλήρωσαν εκτός από το καπνιστό σκουμπρί, εύκολα γλασσαρισμένα ντοματίνια και τραγανές πικάντικες πιτούλες.

σαλάτα με καπνιστό ψάρι

Υλικά

  • 1 σαλάτα “Καπριτσιόζα” Φρεσκούλης
  • 1 μέτριο αγγούρι
  • 100 γρ. καπνιστό σκουμπρί

  • 150 γρ. ντοματίνια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι

για τις τραγανές πιτούλες

  • 2 αραβικές πίτες (ή τορτίγιες)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι

για το dressing

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ψήνουμε τα ντοματίνια και τις πιτούλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi) ή εναλλακτικά σε ένα γουδί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα απλώνουμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε πάνω στα ντοματίνια τη μαρινάδα και ανακατεύουμε να καλυφθούν εντελώς. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν ελαφρά, προσέχοντας να μη χάσουν το σχήμα τους. Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C. Με ένα πινέλο αλείφουμε και τις δύο πλευρές των αραβικών με ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το αλάτι. Ψήνουμε τις πιτούλες για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές (γυρίζοντας τες ενδιάμεσα). Αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε ασύμμετρα κομμάτια.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε το dressing.

Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και το ανακινούμε δυνατά.

Βήμα 3: Στήνουμε τη σαλάτα.

Τοποθετούμε την “Καπριτσιόζα” σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις τραγανές πιτούλες, το αγγούρι και το σκουμπρί σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε ελαφρά.

σαλάτα με καπνιστό ψάρι

Και αν είσαι “της σαλάτας” εδώ θα βρεις κι άλλες πρωτότυπες ιδέες.

Αυτή ήταν η συνταγή μου για την πράσινη σαλάτα με καπνιστό σκουμπρί, που αν τη δοκιμάσεις περιμένω να μάθω πώς σου φάνηκε.

Ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag  @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και φυσικά: Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνεις πρώτος τις κανούργιες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή