Μανιταρόπιτα

21 Νοεμβρίου 2019

Σε όλα τα τραπέζια, μία πίτα είναι απαραίτητη. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, τότε η σημερινή μανιταρόπιτα, θα πρέπει να είναι η επόμενη πίτα σας!

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στο σπίτι, την ονομαστική γιορτή της μικρής μου. Και ήδη έχω αρχίσει να σκέφτομαι τα φαγητά για το τραπέζι. Χρειάζομουν μια πίτα, για τους μεγάλους, μιας που για τα παιδιά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια μανιταρόπιτα για αλλαγή.

Και επειδή η αλήθεια είναι πως παρόλο που λατρεύω τα μανιτάρια, δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ μέχρι σήμερα μανιταρόπιτα. Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω και να πειραματιστώ νωρίτερα, πριν την σερβίρω στο γιορτινό τραπέζι.

Στην πρώτη μου προσπάθεια χρησιμοποιήσα σφολιάτα, όμως για τα δικά μου γούστα, ήταν αρκετά “βαριά”. Η γέμιση όμως ήταν καλή. Την επόμενη αντικατέστησα τη σφολιάτα με φύλλο κρούστας, πρόσθεσα πράσο στη γέμιση και έγινε πεντανόστιμη.

Αυτή λοιπόν την εκδοχή της μανιταρόπιτας θα σας δείξω σήμερα.

πίτα με μανιτάρια και πράσο
μανιταρόπιτα με πράσο και φύλλο κρούστας

Υλικά

• 8 φύλλα κρούστας

• ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων

για τη γέμιση

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα

• 3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 κ.σ. τραχανά ή σιμιγδάλι

• 8 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

• 150 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα

• 3 αβγά

• 200 γρ. ανθότυρο

• 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.

Κόβουμε το πράσο σε λεπτές ροδέλες και τα μανιτάρια σε φέτες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και το μαϊντανό.

Βήμα 2: Σωτάρουμε τα λαχανικά.

Σε μία χαμηλή κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδακια και τα πράσα, ανακατεύοντας ελαφρά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες και αφήνουμε να σωταριστούν μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. 

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το ανθότυρο, ρίχνουμε τη γραβιέρα και προσθέτουμε το μείγμα με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αβγά και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τον τραχανά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. 

Βήμα 4: Βάζουμε τη μανιταρόπιτα στο ταψί και ψήνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις).

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Προσθέτουμε τη γέμιση και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα (και αυτά λαδωμένα ενδιάμεσα). Γυρνάμε τα φύλλα που προεψέχουν προς τα κάτω και χαράζουμε σε κομμάτια επιφανειακά την πίτα.

Ψήνουμε για 1 ώρα.

Θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές για πίτες; Κάντε κλικ εδώ.

μανιταρόπιτα με πράσο και φύλλο κρούστας
μανιταρόπιτα με πράσο και φύλλο κρούστας

Και μην ξεχνάτε: Αν φτιάξετε αυτή τη μανιταρόπιτα θα χαρώ πολύ να το μάθω.

Φωτογραφίστε την και κάντε με tag @thecookinyou στο Instagram ή γράψτε μου στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε