Ιταλική φοκάτσια

9 Φεβρουαρίου 2020

Ιταλική φοκάτσια. Αυτό το ψωμάκι το λατρεύω. Και σήμερα το φτιάχνω στο σπίτι!

Αυθεντική ιταλική φοκάτσια και η χαρά μου είναι μεγάλη. Γιατί έχω την καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη φοκάτσια. Αν αγαπάτε τις ζύμες και τα ψωμάκια όπως εγώ, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε!

Δεν ξέρω αν σας έχω ξαναπεί ότι από τα μαγειρέματα, αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι οι συνταγές με αλεύρι. Κάθε λογής πίτα, ζυμαράκια και φυσικά ψωμιά. Έτσι και μερικές μέρες πριν έφτιαξα την αγαπημένη μου συνταγή για φοκάτσια. Αυτή τη φορά την κράτησα “καθαρή” και αφού ψήθηκε την άλειψα με πάστα ελιάς, μιας που είναι η τελευταία ανακάλυψη της μικρής μου, την οποία βάζει παντού!

Υλικά

για τη ζύμη

• 480 γρ. αλεύρι σκληρό

• 220 ml χλιαρό νερό

• 60 ml ελαιόλαδο

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 8 γρ. ξηρή μαγιά

για την επάλειψη

• 40 ml ελαιόλαδο

• χοντρό αλάτι

• 4 κ.σ. πάστα ελιάς

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το ζυμάρι.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα με τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε με τον γάντζο για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Βήμα 2: Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τα χέρια. Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. Το καλύπτουμε με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας και την τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε “λακουβάκια” σε όλη την επιφάνειά της και την καλύπτουμε ξανά με πετσέτα και την αφήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC με αέρα.

ιταλική φοκάτσια με πάστα ελιάς

Βήμα 3: Ψήνουμε την φοκάτσια.

Αφού η ζύμη φουσκώσει, με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι η φοκάτσια να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφού είναι έτοιμη αλείφουμε με πάστα ελιάς.

ιταλική φοκάτσια με πάστα ελιάς

Αν φτιάξετε αυτή την φοκάτσια, αφήστε μου ένα σχόλιο στο κάτω μέρος της σελίδας. Χαίρομαι όταν μαθαίνω τις εντυπώσεις σας για τις συνταγές μου!

Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα ακολουθήστε με στο instagram και στο pinterest και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις καινούργιες συνταγές μου!

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy