Αγαπημένο παστίτσιο

3 Δεκεμβρίου 2019

Δεν είναι πρωτότυπο, μα ούτε συνηθισμένο, δεν είναι δύσκολο, ούτε και εύκολο, αλλά σίγουρα είναι πολύ πολύ αγαπημένο.

Κλασσικό, μαμαδίστικο, κυριακάτικο, οικογενειακό και πολύ πολύ αγαπημένο. Είναι το δικό μου παστίτσιο. Σήμερα θα σας δείξω τη συνταγή μου, που πια κάνω με κλειστά μάτια, μιας που συχνά μπαίνει στο φούρνο, αφού είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά.

Θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι. Το να επιλέγεις τί συνταγή θα ανεβάσεις στο blog, με ποιά σειρά, αν θα είναι γλυκό ή αλμυρό και άλλα τέτοια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να αποφασίσω ποια συνταγή θα σας παρουσιάσω, μπερδεύτηκα. “Έρχονται Χριστούγεννα”, σκεφτόμουν, οπότε προσανατολιζόμουν στις συνταγές που έχω στο μυαλό μου για τις γιορτές. Όμως ο Γιώργος εδώ και καιρό επιμένει να γράψω για το παστίτσιο μου. Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι εξαιρετικό, οπότε μάλλον του αξίζει μια θέση στο blog-άκι μου.

Τελικά με έπεισε και πριν αρχίσω τις γιορτινές μου συνταγές, αποφάσισα να σας παρουσιάσω το δικό μου παστιτσάκι. Eίναι πλούσιο, τυρένιο και λιγάκι έντονο. Αν χρειάζεσθε μία light εκδοχή του, μάλλον αυτή η συνταγή δεν κάνει για σας.

Υλικά

για τα μακαρόνια

• 500 γρ. μακαρόνια (Νο 2 για παστίτσιο)

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 αβγό

• 150 γρ. φέτα

• 100 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα

για τον κιμά

• 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

• 5 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμμένο

• 300 γρ. σάλτσα ντομάτας

• 50 ml νερό

• 1/2 κ.γ. κουρκουμά

• 2 φύλλα δάφνης

• 1/4 κ.γ. κανέλα

• 1/2 κ.γ. ζάχαρη

• αλάτι, πιπέρι

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

για τη μπεσαμέλ

• 100 γρ. βούτυρο

• 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 λίτρο γάλα (ζεστό)

• 1 αβγό

• 100 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα

• 100 γρ. τριμμένο γκούντα (για την επικάλυψη της μπεσαμέλ)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τα μακαρόνια.

Βράζουμε τα μακαρόνια, σε αλατισμένο νερό, περίπου 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αβγό και τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τον κιμά.

Τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. Αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και σπάμε καλά τον κιμά. Ρίχνουμε τη ντομάτα, το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, να βράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε καλά το γάλα. Δεν θέλουμε να βράσει τελείως.

Σε μία χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για μερικά λεπτά για να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδικά το ζεστό γάλα, σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Όταν έχουμε ρίξει όλο το γάλα και η μπεσαμέλ αρχίζει να πήζει, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αβγό (ανακατεύοντας συνεχώς εκτός φωτιάς) και την τριμμένη γραβιέρα.

Βήμα 4: Συνθέτουμε το παστίτσιο και ψήνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις).

Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε τα μακαρόνια και από πάνω τους ρίχνουμε 3 μεγάλες κουταλιές από την κρέμα και 3 από τον κιμά. Ανακατεύουμε απαλά, να εισχωρήσουν ο κιμάς και η κρέμα στα μακαρόνια. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και μετά τη μπεσαμέλ. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας με το τυρί γκούντα.

Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

κλασσικό παστίτσιο, το καλύτερο παστίτσιο

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 thoughts on “Αγαπημένο παστίτσιο”

Σχολιάστε