Βελουτέ σούπα πατάτας, με λάδι τρούφας & chips προσούτο

13 Νοεμβρίου 2019

Οι ζεστές σούπες είναι ένα απόλυτα comfort φαγητό και μια εύκολη λύση, για να ετοιμάσουμε τις κρύες φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες ημέρες.

Σας αρέσουν οι ζεστές σουπίτσες; Σήμερα θα ετοιμάσουμε μία βελουτέ σούπα πατάτας, με λάδι τρούφας & chips προσούτο.

Παρόλο που εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε συνηθίσει ιδιαίτερα να πολτοποιούμε τις σούπες μας, οι βελούδινες – βελουτέ σουπίτσες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Είναι ιδανικές για πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι, αλλά και για καθημερινό φαγητό, αφού ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Το μόνο που χρειάζεσθε είναι ένα ραβδομπλέντερ ή απλά το multi σας!

Τη σημερινή σουπίτσα τη λατρέψαμε όλοι στο σπίτι και η μικρή μου, η οποία σας έχω πει και παλιότερα ότι είναι πολύ gourmed στις επιλογές της, σχεδόν άδειασε το μπουλάκι με το λάδι τρούφας, μέσα στο πιάτο της. Μόνη της σερβιρίστηκε και ένα δεύτερο πιάτο. “Μαμά, να την ξαναφτιάξεις”, μου είπε τελειώνοντας και φυσικά δεσμεύτηκα αμέσως.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, πάμε γρήγορα-γρήγορα στη συνταγή. Προμηθευτείτε τα υλικά και δοκιμάστε την! Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας. Σας το υπόσχομαι!

Υλικά

• 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια

• 2 μέτρια κρεμμύδια

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 150 γρ. φρέσκο βούτυρο

• 150 ml λευκό κρασί

• 700 ml νερό

• 200 ml κρέμα γάλακτος

• αλάτι, πιπέρι

• 150 γρ. ελληνικό προσούτο

• 4 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο

• λάδι τρούφας

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδια και το σκόδρο.

Βήμα 2: Μαγειρεύουμε τη σούπα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε τα chips προσούτο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Απλώνουμε τις φέτες προσούτο και τις ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και να γίνουν τραγανές.

Βήμα 4: Τελειώνουμε τη σούπα.

Μόλις οι πατάτες έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε καλά τα λαχανικά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράσει, ενώ προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε προσθέτοντας στο πιάτο λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μερικές σταγόνες λάδι τρούφας, τα chips προσούτο και φρέσκο πιπέρι.

Λίγα μυστικά ακόμα

• Το νερό στην κατσαρόλα πρέπει να σκεπάζει τα λαχανικά. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί θα βγει αραιή η βελουτέ. Σε περίπτωση που σας βγει πηχτή, μετά την πολτοποίηση μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.

• Πολτοποιήστε καλά και μην αφήσετε καθόλου κομμάτια μέσα στη σούπα.

• Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, πολτοποιήστε με δόσεις στο multi.

• Μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας, λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Εδώ θα βρείτε μια ακόμα πεντονόστιμη βελουτέ σούπα με κολοκύθα.

Φτιάξατε αυτή τη βελουτέ σούπα πατάτας;

Φωτογραφίστε την και κάντε με tag @thecookinyou στο Instagram ή γράψτε μου στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε