Φλωρεντίνες με ηλιόσπορο

12 Μαΐου 2022

Η σημερινή είναι μία από τις “must cook” συνταγές. Είναι εθιστική και όποιος και αν τη δοκιμάσει θα τη λατρέψει!

Είναι μελένιες, καραμελένιες, τραγανές αλλά παράλληλα μαστιχωτές και με ένα ελαφρύ βουτυρένιο άρωμα. Πρόκειται για μια λαχταριστή παραλλαγή της γνωστής φλωρεντίνας, που αντί για αμύγδαλο, έχει ηλιόσπορο.

Στην πραγματικότητα προβληματίστηκα λίγο με τον τίτλο της σημερινής συνταγής. Ήμουν ανάμεσα στο (περίπου) παστέλι και στο (περίπου) φλωρεντίνες. Όμως επειδή η γεύση και η υφή είναι όμοια με τις κλασικές φλωρεντίνες αμυγδάλου, κατέληξα σε αυτόν.

φλωρεντίνες, ηλιόσπορος

Το γραφικό νησάκι των Ιωαννίνων το επισκέπτομαι συχνά.

Για τους καινούργιους της παρέας θα πω ότι κατάγομαι από τα Γιάννενα, οπότε κάθε καλοκαίρι περνάω λίγες μέρες στο ορεινό στο χωριό μου.

Η κόρη μου λατρεύει τη βαρκάδα προς το νησάκι και φυσικά δεν της χαλάω το χατήρι. Λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με όμορφες αυλές, το σπίτι που Αλή Πασά και τους φιλόξενους κατοίκους. Σε όλο τον περίπατο στο νησάκι οι καταστηματάρχες κερνάνε τους επισκέπτες τα προϊόντα τους, όπως μπακλαβά, λουκούμι με μούστο, διάφορα γλυκά του κουταλιού και φυσικά ντόπιο τσίπουρο.

Εκεί πρωτοδοκίμασα κάτι που μοιάζει με τη σημερινή συνταγή. Μετά από το κέρασμα, αγόρασα ένα κουτάκι με αυτά τα γλυκάκια.

Σας έχει συμβεί ποτέ παρέα με μια ανάμνηση, να έχετε μαζί και μία γευστική μνήμη; Εμένα συχνά. Όπως εκείνο το καλοκαίρι στη Δωδώνη, είναι παρέα στο μυαλό μου, με τη γεύση από αυτό το γλυκάκι.

φλωρεντίνες, ηλιόσπορος

Λίγα μυστικά:

  • Μπορείτε να προσθέσετε μαζί με τους ηλιόσπορους λίγο κολοκυθόσπορο ή ακόμα και κάποιο ξερό φρούτο πχ. σταφίδα.
  • Επειδή οι φούρνοι είναι διαφορετικοί, βγάλτε το ταψί όταν έχει πάρει το μείγμα χρυσοκόκκινο χρώμα.
  • Μην κόψετε αμέσως μόλις βγάλετε από το φούρνο το μείγμα, γιατί θα κολλάει ενώ αν το αφήσετε πάνω από 3 λεπτά θα σκληρύνει και δεν θα κόβετε εύκολα.
  • Μπορείτε να κόψετε σε ότι σχήμα προτιμάτε πχ. σε τριγωνάκια ή απλά σε παραλληλόγραμμα.
  • Αν θέλετε βουτήξτε τις φλωρεντίνες σε λιωμένη κουβερτούρα.

Υλικά

  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 80 γρ. μέλι
  • 150 γρ. ηλιόσπορο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C (στις αντιστάσεις) και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, τους ηλιόσπορους, το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά για να ενώσουμε τα υλικά.

Βήμα 2: Ψήνουμε.

Ρίχνουμε μέρος τους μείγματος πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και βρέχοντας συνεχώς ένα μαχαίρι ή μία μεταλλική σπάτουλα το απλώνουμε ομοιόμορφα. Πρέπει να απλωθεί πολύ καλά προκειμένου να έχουμε μία πολύ λεπτή στρώση από το μείγμα (περίπου 1/2 εκατοστό πάχος).

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Βήμα 3: Δίνουμε σχήμα στις φλωρεντίνες.

Αφού βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε για ακριβώς 2 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ ατ διαμέτρου περίπου 8-10 εκατοστών. Διατηρούμε τις φλωρεντίνες φρέσκες σε αεροστεγές δοχείο.

φλωρεντίνες, ηλιόσπορος
φλωρεντίνες, ηλιόσπορος

Αν φτιάξετε αυτές τις φλωρεντίνες, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .

Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.

Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.

Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 σκέψεις στο “Φλωρεντίνες με ηλιόσπορο”

  1. Έχω ενθουσιαστεί κι εγώ τώρα!! Αγαπώ γενικά τα γλυκάκια τύπου μπάρας με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, και εδώ με τόσο λίγα υλικά έχεις ένα γλυκάκι ή κεράσμα φανταστικό, για να μην πω πως η ιδέα σου να το κόψεις σε στρογγυλό σχήμα, το ανέδειξε αισθητικά ακόμη περισσότερο.
    Πολλά μπράβο σου κορίτσι μου, θα δοκιμαστεί συντόμως.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή