Αλμυρά ταρτάκια με αβγό

14 Ιουνίου 2021

Αν θέλετε κάτι νόστιμο και διαφορετικό για το κυριακάτικο πρωινό ή το brunch σας, σίγουρα αυτή την ιδέα θα τη λατρέψετε!

Αυτά τα αλμυρά ταρτάκια με αβγό, είναι η καλύτερη ιδέα για το πρωινό σας. Είναι τόσο νόστιμα που θα θέλετε να τα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Ετοιμάστε τα, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί απλά βάλτε τα στο φούρνο.

τάρτα με αβγό, αλμυρή, ταρτάκι τυρί

Λατρεύω τα πρωινά γεύματα, στα ξενοδοχεία. Όταν βρίσκομαι σε διακοπές δεν τα χάνω ποτέ. Επίσης από τις αγαπημένες μου εξόδους για φαγητό το Σαββατοκύριακα, είναι τα brunch. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούρια εστιατόρια στην πόλη μου, που προσφέρουν brunch και δε χάνω ευκαιρία να τα δοκιμάζω.

‘Όμως μου αρέσει και το brunch στο σπίτι. Τις Κυριακές ο Γιώργος και η μικρή μου αργούν λιγάκι να ξυπνήσουν και έτσι βρίσκω την ευκαιρία για κάτι διαφορετικό. Όπως αυτά τα mini ταρτάκια που ετοίμασα, λίγο καιρό πριν και ξετρελλάθηκαν. Και για να σας πω την αλήθεια η κόρη μου, είπε ότι είναι τόσο νόστιμα και οπωσδήποτε πρέπει να παρουσιάσω τη συνταγή στο blog.

Και την άκουσα. Τα ξαναέφτιαξα, τα φωτογράφισα και voila!

Η ζύμη τους είναι πανεύκολη, (είναι η ίδια ζύμη με αυτή την υπέροχη αλμυρή galette), ετοιμάζεται χωρίς μίξερ σε λίγα λεπτά. Μια πικάντικη γραβιέρα, ζουμερά ντοματίνια τα οποία θα τα αρωματίσουμε με σκόρδο και θυμάρι, κρητικό απάκι και ένα αβγό. Αυτά θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα αλμυρά ταρτάκια.

Ιδανικά για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά γιατί όχι και σαν κυρίως γεύμα συνοδευόμενα με μία πράσινη σαλάτα.

τάρτα με αβγό, αλμυρή, ταρτάκι τυρί

Υλικά (για 5 ταρτάκια)

για τη ζύμη

• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 160 γρ. παγωμένο βούτυρο

• 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 αβγό (ξεχωριστά το ασπράδι και ο κρόκος)

για τη γέμιση

• 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα

• 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• αλάτι

• 150 γρ. απάκι

• 5 αβγά

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 

Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το σκόδρο ψιλοκομμένο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε το μπολ για λίγο στο ψυγείο. 

Τρίβουμε τη γραβιέρα και την αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το απάκι σε μικρά κυβάκια.

Βήμα 3: Συναρμολογούμε και ψήνουμε τα ταρτάκια.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 5 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε ένα σε κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια τους με το ασπράδι. Ρίχνουμε στο κέντρο της ζύμης την τριμμένη γραβιέρα. Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε πάνω από το τυρί. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό 1 εκατοστού, περιμετρικά της ζύμης. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ταρτάκια.

Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε το απάκι και στη μέση σπάμε ένα αβγό. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

τάρτα με αβγό, αλμυρή, ταρτάκι τυρί

Δείτε εδώ μια ξεχωριστή συνταγή για αβγά με γιαούρτι και πάπρικα.

Και μην ξεχνάτε: αν δοκιμάσετε αυτά τα αλμυρά ταρτάκια, θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε τη φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.

Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

 Επίσης κάντε οπωσδήποτε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή