Galette με σύκα, προσούτο & μανούρι

9 Αυγούστου 2020

Υπέροχοι συνδυασμοί γεύσεων σε μια απόλυτα καλοκαιρινή τάρτα.

Τα σύκα του Αυγούστου σήμερα γίνονται μια πεντανόστιμη galette με προσούτο & μανούρι ή αλλιώς μια πανεύκολη και γρήγορη τάρτα. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πόσο ταιριάζουν τα σύκα με το τυρί. Σωστά;

galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο
galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο

Απέναντι από το σπίτι μας στην Κεφαλονιά υπάρχει μία συκιά. Δεν ανήκει σε κανένα, οπότε οι περαστικοί και οι γείτονες κάθε χρόνο γεύονται τα σύκα της. Εγώ συνήθως δεν τα προλαβαίνω, γιατί όταν φτάνουμε εδώ έχουν μείνει ελάχιστα. Φέτος όμως ήρθα νωρίτερα από ότι συνήθως και έτσι τα πρόλαβα από την αρχή. Κάθε μεσημέρι, γυρνώντας από τη θάλασσα κόβω όσα χωράνε στα χέρια μου. Άλλα τα τρώω πριν προλάβω να μπω στο σπίτι και άλλα τα φυλάω στο ψυγείο. Και έτσι λίγο λίγο μάζεψα πολλά.

Σκέφτηκα να τα κάνω μαρμελάδα, αλλά η ιδέα για αυτή την καλοκαιρινή galette με μανούρι και προσούτο επικράτησε και είμαι έτοιμη και πολύ χαρούμενη που θα την μοιραστώ μαζί σας. Γιατί, αλήθεια σας λέω είναι καταπληκτική. Ποιος άλλωστε αμφισβητεί το ταίριασμα των σύκων με το τυρί; Και αν σ’ αυτά προσθέσουμε και λίγο προσούτο και μερικές σταγόνες μπαλσάμικο, πιστέψτε με: δεν υπάρχει!

Η γλύκα των σύκων και του μπαλσάμικου μπλέκεται με το τυρί και το αλμυρό προσούτο και μια έκρηξη γεύσεων δημιουργείται. Η βάση της galette υπέροχα τραγανή και βουτυράτη αγκαλιάζει τα υλικά. Mια στρώση γραβιέρας και αρωματισμένης ντομάτας υπάρχει κάτω από τα σύκα και το προσούτο.

Για να μην λέω άλλα πάμε γρήγορα γρήγορα στη συνταγή.

galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο
galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο

Υλικά

για τη ζύμη

• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 160 γρ. παγωμένο βούτυρο

• 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό

• 2 κ.σ. ξύδι

• ασπράδι από ένα αβγό

για τη γέμιση

• 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα

• 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• αλάτι

• 150 γρ. μανούρι

• 5-6 σύκα

• 5-6 φέτες προσούτο

• 1 κρόκος

• κρέμα μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει. 

Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το σκόδρο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα και ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε το μπολ για λίγο στο ψυγείο.

Τρίβουμε τη γραβιέρα και την αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3: Συναρμολογούμε και ψήνουμε τη galette.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τη μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια της με το ασπράδι. Ρίχνουμε στο κέντρο της ζύμης την τριμμένη γραβιέρα και το μισό από το μανούρι σε μικρά κομμάτια. Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε πάνω από τα τυριά. Φροντίζουμε να αφήσουμε περιμετρικά της ζύμης 2-3 εκατοστά κενό. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε για περίπου 30- 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η galette μας.

Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε από τον φούρνο προσθέτουμε πάνω στην galette ψιλοκομμένα σύκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Όταν η ζύμη πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε το προσούτο, το υπόλοιπο μανούρι και μερικά ακόμα κομμάτια σύκου. Σερβίρουμε με μερικές σταγόνες κρέμας μπαλσάμικου.

galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο
galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο
galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο
galette τάρτα με σύκα προσιούτο τυριά μανούρι μπαλσάμικο

Εδώ θα βρείτε και άλλες συνταγές για galette και τάρτες.

Και μην ξεχνάτε: Αν δοκιμάσετε αυτή την galette με σύκα, προσούτο & μανούρι θα χαρώ να το μάθω. Γράψτε μου πώς σας φάνηκε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή επικοινωνήστε μαζί μου στο instagram ή στο facebook.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 thoughts on “Galette με σύκα, προσούτο & μανούρι”

Σχολιάστε