“Πυργάκια” γλυκοπατάτας με Grana Padano

26 Οκτωβρίου 2021

Οι πιο νόστιμες, τραγανές, τυρένιες γλυκοπατάτες, που έχετε δοκιμάσει. Ιδανικό συνοδευτικό για ψάρι ή κρέας ή απλά ένα ξεχωριστό πιάτο στο τραπέζι σας!

γλυκοπατάτες, grana padano, πυργάκια πατάτας

Η γλυκοπατάτα φοράει τα καλά της και μεταμορφώνεται σε ένα κομψό συνοδευτικό. Ετοιμάζεται εύκολα και τρώγεται μετά μανίας. Με απίστευτα τυρένια γεύση, χάρη στο αγαπημένο μου τυρί Grana Padano, αυτά τα πυργάκια θα σας εντυπωσιάσουν!

Η συνταγή είναι απλή, ετοιμάζεται γρήγορα με απλά υλικά. Δοκιμάστε την άμεσα ή θυμηθείτε την, για το επόμενο σας γιορτινό τραπέζι.


Λίγα λόγια για τη Grana Padano DOP.

Πρόκειται για ένα ιστορικό τυρί, μιας που πρωτοεμφανίστηκε σε ένα μοναστήρι, κάπου κοντά στο Μιλάνο, πριν από περίπου 900 χρόνια. Δίκαια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά τυριά, μιας που η μοναδική του γεύση, το κάνει ξεχωριστό. Σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό και φυσικά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η κοκκώδης υφή του, το χαρακτηρίζει και του χαρίζει το μισό του όνομα (grana > grain > κόκκος). Το γάλα που χρησιμοποιείται προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ζώα που βόσκουν στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Εξού και το Padano!

Από τα σημαντικότερα τυροκομεία στη Βόρεια Ιταλία, είναι το Fattorie Cremona, που με εμπειρία 80 περίπου χρόνων, παράγει την νοστιμότερη και τόσο ξεχωριστή Grana Padano DOP.

Και το μυστικό τους; Το φρέσκο γάλα, το οποίο μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία από την πρώτη στιγμή που συλλέγεται.

γλυκοπατάτες, grana padano, πυργάκια πατάτας

Υλικά

• 700 γρ. μικρές γλυκοπατάτες (λευκές ή κόκκινες)

• 100 γρ. τριμμένη Grana Padano + 50 γρ. για το σερβίρισμα

• 80 ml ελαιόλαδο

• 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

• 2 κ.σ. μέλι

• 1/4 κ.γ. κύμινο

• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

• 1/4 κ.γ. μπούκοβο

• ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο

• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τις γλυκοπατάτες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C (στις αντιστάσεις).

Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Εναλλακτικά μπορούμε να τις κόψουμε με το μαντολίνο.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την τριμμένη Grana Padano και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τις αναμειγνύουμε να καλυφτούν ομοιόμορφα.

γλυκοπατάτες, grana padano, πυργάκια πατάτας

Βήμα 2: Ψήνουμε.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Δημιουργούμε “πυργάκια” με τις φέτες γλυκοπατάτας, τοποθετώντας προσεκτικά τη μία φέτα πάνω στην άλλη. Βάζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο, για να μείνει σταθερό το πυργάκι κατά το ψήσιμο.

Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα πυργάκια μέσα σε φόρμα για muffin.

Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα.

Αφού βγάλουμε από τον φούρνο προσθέτουμε πάνω στο κάθε πυργάκι τριμμένη Grana Padano και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

γλυκοπατάτες, grana padano, πυργάκια πατάτας

Αυτή τη συνταγή για τα πυργάκια γλυκοπατάτας με Grana Padano, είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψετε. Θα χαρώ πολύ αν τη δοκιμάσετε και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία της. Με το hashtag #thecookinyou σίγουρα θα τη δω και θα την βάλω στα stories μου.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Επίσης κάντε οπωσδήποτε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy