Τυροπιτάκια με πέστο λιαστής ντομάτας

25 Νοεμβρίου 2018

Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες συνταγές που σε χαρακτηρίζουν. Που οι φίλοι μας τις ξέρουν, τις θυμούνται και τις αναζητούν. Όπως λέμε “το παστίτσιο της μαμάς μου”. Μία τέτοια δική μου συνταγή είναι τα τυροπιτάκια που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Αυτά είναι λοιπόν τα δικά μου τυροπιτάκια, τα οποία κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Καταρχήν, είναι απίστευτα τραγανά και αφράτα και διατηρούνται ακριβώς έτσι και την επόμενη μέρα. Η ζύμη τους είναι τόσο τυρένια που και χωρίς γέμιση θα ήταν υπέροχα. Έχω γεμίσει αυτή τη ζύμη με διάφορους τρόπους, μιας που στα παιδικά πάρτυ και στα τραπέζια στο σπίτι γίνονται ανάρπαστα. Η σημερινή όμως γέμιση είναι λίγο διαφορετική. Έχει λιαστή ντομάτα! Έτσι για να ξεφύγουμε λιγάκι από τα συνηθισμένα!

Για να τους κάνουμε όλους να ρωτήσουν, με την πρώτη δαγκωματιά: “τι έχει μέσα;”. Και εμείς, απολύτα φυσιολογικά να πούμε “λιαστή ντομάτα! Αναμενόμενο!
Υλικά

• 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

• 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

• 100 ml ελαιόλαδο

• 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

• 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (ένα φακελάκι)

• 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (όσο πάρει)

• 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

• 200 γρ. φέτα σε τρίμματα

• 150 γρ. τριμμένο κασέρι

• 1 αβγό

• 3 κ.σ. πέστο λιαστής ντομάτας

• 1 αβγό για επάλειψη

• σουσάμι

Για το πέστο λιαστής ντομάτας

• 8-10 λιαστές ντομάτες (σε λάδι, στραγγισμένες)

• 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

• 1 κ.σ. μαϊντανός

• 1 μικρή σκελίδα σκόρδο

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

αφράτα τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού με κασέρι φέτα λιαστή ντομάτα

Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι και την τριμμένη παρμεζάνα. Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι, μέχρι η ζύμη να μην μας κολλάει στα χέρια (δεν χρειάζεται πολλή ώρα). Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ετοιμάζουμε το πέστο λιαστής ντομάτας, χτυπώντας όλα τα υλικά του στο multi μέχρι να γίνουν ένα πολτός.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αβγό και το ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα τυριά και το πέστο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C  με αέρα. Κάνουμε μικρά μπαλάκια τη ζύμη (περίπου 40, ανάλογα με το μέγεθος). Πιέζουμε το κάθε μπαλάκι για να γίνει πλακέ και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε ένα μισοφέγγαρο και πιέζουμε με ένα πιρούνι καλά τις άκρες του. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε λαδόκολλα με μικρή απόσταση ανάμεσα τους. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το αβγό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

αφράτα τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού με κασέρι φέτα λιαστή ντομάτα

…και κάτι ακόμα

Αν τα τυροπιτάκια προορίζονται για παιδιά, μπορείτε να μην βάλετε τη λιαστή ντομάτα. ‘Η χωρίστε τη γέμιση σε δύο μέρη και φτιάξτε μισά και μισά.

Σε περίπτωση που δεν θα τα καταναλώσετε όλα άμεσα, βάλτε τα στην κατάψυξη και ψήστε τα όποτε τα χρειαστείτε.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή