Τα καλύτερα μπισκότα βουτύρου

12 Φεβρουαρίου 2018

Αυτά είναι τα καλύτερα μπισκότα βουτύρου, που όταν τα δοκιμάσεις για πρώτη φορά θα τα φτιάχνεις ξανά και ξανά!

Αν είσαι από τους παλιούς φίλους αυτού το blog, θα ξέρεις τις συνταγές “must cook”. Αν όχι θα σου πω ότι πρόκειται για αυτές που ξεχωρίζω, που αγαπώ για κάποιο λόγο περισσότερο, και όχι απλά προτείνω αλλά σχεδόν επιβάλλω να δοκιμάσεις! Και η σημερινή είναι μία τέτοια.

Αυτά τα μπισκότα βουτύρου είναι στην πραγματικότητα από τις πρώτες αναρτήσεις αυτού του blog, όμως αποφάσισα να φωτογραφίσω ξανά τα μπισκοτάκια με χριστουγεννιάτικο mood και να στη θυμίσω.

Και φυσικά αυτά τα μπισκοτάκια δεν είναι μόνο χριστουγεννιάτικα. Για την ακρίβεια εγώ τα φτιάχνω όλο το χρόνο και σε κάθε περίσταση. Γιορτές, γενέθλια, Κυριακές… συνέχεια. Είναι τα καθιερωμένα μπισκοτάκια που δίνουμε σαν δώρο στους φίλους της κόρης μου στα γενέθλια της, αφού τα περιποιηθούμε ανάλογα με το θέμα του πάρτυ και τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα.

Αλλά σήμερα θα τα κάνουμε γιορτινά. Θα τα κόψουμε με χριστουγεννιάτικα κουπ ατ και θα τα καλύψουμε με γλάσο. Και πίστεψε με: όταν τα δοκιμάσεις θα πεις “μπράβο ρε Γωγώ, αυτό είναι τέλειο” και θα τα φτιάχνεις ξανά και ξανά.

Μια άλλη ιδέα είναι να τα κόψεις με ένα μικρό στρογγυλό κουπ ατ (ή με ένα φλυτζανάκι) και να τα κάνεις γεμιστά. Μαρμελάδα ή ακόμα καλύτερα πραλίνα θα απογειώσει τη γεύση τους. Εγώ πάντα κάνω και λίγα γεμιστά, αλλά αυτή τη φορά δεν κατάφερα να τα φωτογραφίσω. Η κόρη μου με τη φίλη της τρύπωσαν στην κουζίνα και τα εξαφάνισαν!

μπισκότα βουτύρου
μπισκότα βουτύρου

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 3 κρόκους αβγού
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Αφήνουμε το βούτυρο 1/2 ώρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Το κόβουμε σε κύβους και το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε ακόμα 5 λεπτά, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε υψηλή.  Προσθέτουμε τη βανίλια.

Ρίχνουμε τους κρόκους, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και τα ξύσματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι (μόνο για μερικά δευτερόλεπτα).

Παίρνουμε τη ζύμη στα χέρια, την ζυμώνουμε ελάχιστα, την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1/2 ώρα, να σφίξουν.

Βήμα 2: Κόβουμε τα μπισκότα και τα ψήνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C, (όχι αέρα), βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί. 

Βγάζουμε από το ψυγείο το πρώτο κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε πάχος περίπου 1 cm, με ελάχιστο αλεύρι πάνω κάτω, με τον πλάστη. Αν είναι πολύ σκληρό περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Κόβουμε με κουπ ατ και τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να ξανασκληρύνει, για να μην χάσουν τα μπισκότα το σχήμα τους στο ψήσιμο). Ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο (όταν τα βγάζουμε πρέπει να είναι σχεδόν άσπρα). Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί και τα μεταφέρουμε μετά  από 5 λεπτά σε σχάρα προσεκτικά.  

Προσοχή: όσο είναι ακόμα ζεστά, είναι ιδιαίτερα μαλακά και σπάνε εύκολα.

Στρώσε χαρτί κουζίνας, σε ένα δοχείο με καπάκι και διατήρησε τα φρέσκα για μία εβδομάδα.

Και επειδή με τα χρόνια έχω κάνει αρκετές παραλλαγές αυτών των μπισκότων, δες εδώ μία δίχρωμη εκδοχή τους, και εδώ μία με πορτοκάλι και φυστίκι Αιγίνης.

μπισκότα βουτύρου

Φτιάξε λοιπόν αυτά τα μπισκότα βουτύρου και στείλε μου φωτογραφίες. Αν θέλεις μπορείς να με κάνεις mention στο Instagram (γράφοντας @thecookinyou). Μπορείς επίσης να μου γράψεις πώς σου φάνηκαν τα μπισκότα στα σχόλια στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Ανυπομονώ να μάθω τις εντυπώσεις σου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή