Ένα πανεύκολο και γρήγορο ορεκτικό, ιδανικό για κάθε στιγμή! Είναι πραγματικά εθιστικό και ότι καλύτερο για να συνοδέψει μια παγωμένη μπύρα!
Λένε πως τα απλά είναι τα πιο ωραία. Αυτό ακριβώς ισχύει και με τη σημερινή συνταγή. Εύκολη, απλή και πολύ γρήγορη, είναι μία ιδανική λύση για ένα γευστικό και πικάντικο ορεκτικό. Στριφτά τυρένια σφολιατίνια, τυλιγμένα με τραγανό προσούτο.
Και επειδή οι ζεστές μέρες γίνονται ολοένα και περισσότερες, σίγουρα δεν θέλεις να περνάς πολύ χρόνο στην κουζίνα. Η σημερινή συνταγή είναι ιδανική όταν θέλεις να ετοιμάσεις ένα νόστιμο και ξεχωριστό σνακ ή μεζεδάκι χωρίς πολλά πολλά!
Για την απόλυτα τυρένια γεύση επέλεξα φυσικά το αγαπημένο μου τυρί Grana Padano.
Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε αυτό το εξαιρετικό τυρί, θέλω όμως να σας θυμίσω ότι έχει ιστορία 1000 χρόνων και δημιουργήθηκε από μοναχούς κοντά στο Μιλάνο. Σκληρό, αργής ωρίμανσης και με προστατευμένη ονομασία προέλευσης. Έχει πλούσια γεύση και εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, που καλύπτει ποικίλες διατροφικές ανάγκες. Είναι τόσο εύπεπτο και φυσικά ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 αβγό
- 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- 100 γρ. τριμμένο τυρί Grana Padano
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- 8 ελιές ψιλοκομμένες
- λίγο ελαιόλαδο
- 10 φέτες προσούτο
για το dip γιαουρτιού
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
- λίγο αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αβγό και το χτυπάμε ελαφρά. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τη σφολιάτα και την πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Καλύπτουμε τη σφολιάτα με μπόλικο τριμμένο τυρί Grana Padano και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τις ψιλοκομμένες ελιές και το ελαιόλαδο.
Με ένα πλάστη πιέζουμε τα υλικά για να ενωθούν και να κολλήσουν πάνω στη σφολιάτα.
Βήμα 2: Κόβουμε και τυλίγουμε τα σφολιατίνια.
Κόβουμε κατά μήκος της μικρότερης πλευράς σε λωρίδες πάχους περίπου 2 εκατοστών. Διπλώνουμε την κάθε λωρίδα από άκρη σε άκρη και της στριφογυρίζουμε. Στη συνέχεια καλύπτουμε το κάθε σφολιατίνι με προσούτο.
Βήμα 3: Ψήνουμε.
Τοποθετούμε τα σφολιατίνια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.
Βήμα 4: Φτιάχνουμε το dip.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Δες εδώ για ακόμα μια πρωτότυπη ιδέα με Grana Padano.
Φτιάξε αυτά τα λαχταριστά στριφτά σφολιατίνια με Grana Padano και πες μου πώς σου φάνηκαν. Βάλε μία φωτογραφία τους στο Instagram. Κάνε με mention γράφοντας @thecookinyou (και αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος θα το δω).
Και φυσικά ακολούθησέ με στο Facebook, στο Tik-Tok και στο Pinterest.