Σεβίτσε (ceviche) με ροδάκινο

23 Αυγούστου 2021

Ένα δροσερό, ελαφρύ πιάτο, γεμάτο φρεσκάδα και γεύσεις θάλασσας. Μια μινιμαλιστική μαγειρική προσέγγιση, από το μακρινό Περού, ιδανικό πιάτο για το καλοκαίρι!

Λατρεύω το σεβίτσε. Ταιριάζει στις γεύσεις μου. Η οξύτητα των εσπεριδοειδών, η φίνα και απαλή του γεύση με ενθουσιάζουν και όποτε το συναντήσω στο μενού κάποιου εστιατορίου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δοκιμάσω.

Τα βασικά υλικά για το σεβίτσε είναι δύο: φρέσκο ψάρι και κάποιο εσπεριδοειδές. Στη σημερινή συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε ένα χυμό από λεμόνι, lime και πορτοκάλι. Παράλληλα θα προσθέσουμε ψιλοκομμένο ροδάκινο, για πιο καλοκαιρινή γεύση. Λίγη παραπάνω ένταση θα δώσει η πιπερίτσα τσίλι, το τζίντζερ και μερικά φύλλα κόλιανδρου.

Το ώμο ψάρι θα το κόψουμε σε μικρά κομμάτια και θα το μαρινάρουμε στο χυμό. Αυτό θα το “ψήσει” και θα του χαρίσει τα υπέροχα αρώματα και τις γεύσεις από τη μαρινάδα.

σεβίτσε με ροδάκινο, ceviche, lime
σεβίτσε με ροδάκινο, ceviche, lime

Η κόρη μου το λάτρεψε και “έκλεβε” κάθε τόσο μικρές μικρές μπουκίτσες καθώς το φωτογράφιζα! Και όταν τελείωσα, το εξαφάνισε! Μέχρι και ψωμάκι πήρε να “βουτήξει στο ζουμάκι”! Της υποσχέθηκα να το ξαναφτιάξω και “ας μην είναι καλοκαίρι”, όπως χαρακτηριστικά μου απαίτησε!


Λίγα μυστικά:

  • Το ψάρι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ολόφρεσκο. Αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτό, μην το ρισκάρετε.
  • Ιδανικά ψάρια για σεβίτσε είναι τα λευκά, όπως λαβράκι, τσιπούρα, στήρα, σφυρίδα κλπ. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαρίδες ή καραβίδες, ακόμα και φρέσκο καλαμάρι.
  • Μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε φρέσκα έτοιμα φιλεταρισμένα κομμάτια ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα super market.
  • Ο χυμός των εσπεριδοειδών είναι απαραίτητος, γιατί αυτός θα “ψήσει” τα κομμάτια ψαριού.
  • Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνει το ψάρι στη μαρινάδα, εξαρτάται από το κόψιμο του. Όσο πιο μικρά και λεπτά κομμάτια, τόσο λιγότερος χρόνος. Αν κόψετε τα κομμάτια σε μέγεθος ζαριού, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Αν το αφήσετε παραπάνω το ψάρι θα αρχίσει να διαλύεται και να σπάει.
  • Συνήθως σερβίρεται σαν ορεκτικό.
  • Μπορείτε να το συνοδέψετε με τραγανά chips τορτίγιας.

Υλικά (για 2 μερίδες)

• 3 φιλέτα λαβράκι ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι

για τη μαρινάδα

• ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ

• ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

• ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

• 1 ροδάκινο

• 1/2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ

• 1/2 κ.γ. ζάχαρη

• αλάτι, πιπέρι

για το σερβίρισμα

• 1 μέτριο κρεμμύδι

• 1/2 κ.σ. πιπερίτσα τσίλι

• 1 κ.σ. κόλιανδρο

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Κόβουμε το ψάρι & ετοιμάζουμε τη μαρινάδα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα ψαριού σε μέγεθος ζαριού. Καθαρίζουμε τη φλούδα από το ροδάκινο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτουμε το χυμό και το λιωμένο ροδάκινο. Τα ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε προσεκτικά το ψάρι, φροντίζοντας η μαρινάδα να καλύπτει όλα τα κομμάτια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά.

Βήμα 2: Σερβίρουμε.

Αφαιρούμε τα κομμάτια ψαριού από τη μαρινάδα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπερίτσα και τον κόλιανδρο και τα προσθέτουμε στο ψάρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μερικές κουταλιές από τη μαρινάδα καθώς και λίγο μαύρο σουσάμι.

σεβίτσε με ροδάκινο, ceviche, lime
σεβίτσε με ροδάκινο, ceviche, lime

Και όπως πάντα: αν δοκιμάσετε αυτό το καλοκαιρινό σεβίτσε, θυμηθείτε ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.

Don’t forget: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Και φυσικά κάντε οπωσδήποτε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy