Ίσως είναι η νοστιμότερη σαλάτα που έχω φτιάξει ποτέ! Είμαι ενθουσιασμένη με αυτή την λαχταριστή σαλάτα με ρεβύθια & σύγκλινο, που θα σας δείξω σήμερα. Μία σαλάτα που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, αφού περιέχει όσπρια, σύγκλινο και τυρί.
Την είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Και όταν τις προάλλες έφτιαξα την αγαπημένα μας ρεβύθια στο φούρνο (συνταγή εδώ), κράτησα λίγα από τα βρασμένα ρεβύθια. Αφού το στέγνωσα καλά, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Και όταν μετά από μερικές μέρες την άνοιξα και είδα το σακουλάκι με τα βρασμένα ρεβύθια, την θυμήθηκα. Έτσι το super market της ημέρας προστέθηκαν μερικά έξτρα υλικά, απαραίτητα για τη σαλάτα όπως την είχα στο μυαλό μου. Μία ξεχωριστή σαλάτα λοιπόν για σήμερα με ρεβύθια & σύγκλινο.
Έψησα τα ρεβύθια να γίνουν τραγανά και αλήθεια σας λέω τα μισά εξαφανίστηκαν πριν προλάβουν να μπουν στη σαλάτα. Σίγουρα την επόμενη φορά που θα την φτιάξω θα ψήσω περισσότερα γιατί και σκέτα αυτά τα τραγανά ρεβύθια είναι κόλλημα!
Υλικά
για τα ρεβύθια
• 200 γρ. βρασμένα ρεβύθια
• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/2 κ.γ. κουρκουμά
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
για τη σαλάτα
• 1 μαρούλι
• 10 ντοματίνια
• 1 αγγούρι
• 100 γρ. σύγκλινο
• 100 γρ. μαστέλο
για το dressing
• 100 ml ελαιόλαδο
• χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.γ. μέλι
• 2 κ.σ. ξύδι
• αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.
Στεγνώνουμε καλά τα βρασμένα ρεβύθια με χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πάπρικα, την σκόνη σκόρδου, τον κουρκουμά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλύψουμε με τα υλικά όλα τα ρεβύθια. Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τα ρεβύθια και τα ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
Κόβουμε το σύγκλινο σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε για λίγο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία). Το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το μαστέλο σε φέτες και στο ίδιο τηγάνι το βάζουμε να πάρει λίγο χρώμα. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, το αγγούρι και τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο μπολ που θα σερβίρουμε.
Για να ετοιμάσουμε το dressing, χτυπάμε καλά, όλα τα υλικά του, σε ένα βαζάκι με καπάκι.
Ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά τα ρεβύθια, το σύγκλινο και το μαστέλο και λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το dressing. Ανακατεύουμε καλά.
Don’t forget: Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω τη γνώμη σας για τις συνταγές μου. Μπορείτε να μου γράψετε τα σχόλια σας, στο κάτω μέρος της σελίδας. Αν φτιάξετε αυτή τη σαλάτα με ρεβύθια & σύγκλινο, θα χαρώ να το μάθω.
Επίσης μπορείτε να με ακολουθήσετε στο facebook ή στο instagram για να μαθαίνετε τις νέες συνταγές που ανεβαίνουν στο blog.