Σαλάτα παντζανέλα με ροδάκινο

31 Ιουλίου 2023

Η απόλυτη σαλάτα μας έρχεται από την Τοσκάνη και είναι άκρως καλοκαιρινή. Θα τη λατρέψατε και θα τη φτιάχνεται ξανά και ξανά, αφού είναι πεντανόστιμη και δροσερή!

Ο Αύγουστος έφτασε και το καλοκαίρι για πολλούς τώρα αρχίζει. Τα μαγειρέματα περιορίζονται, αλλά η ανάγκη μας για ελαφριά και νόστιμα πιάτα παραμένει. Και όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τότε μια πολύχρωμη και χορταστική σαλάτα με ροδάκινο είναι η καλύτερη επιλογή για φαγητό.

σαλάτα παντζανέλα με ροδάκινο

Η παντζανέλα είναι μια φημισμένη ιταλική σαλάτα με βασικό συστατικό το μπαγιάτικο ψωμί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και διάφορες προσθήκες υλικών αλλά αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο είναι οι νόστιμες και ζουμερές ντομάτες.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θυμίζει το δικό μας κρητικό ντάκο ή την κεφαλλονίτικη ριγανάδα. Παρόλ’ αυτά όμως αυτή η σαλάτα έχει ένα ξεχωριστό τρόπο προετοιμασίας που εντείνει τις γεύσεις και τη νοστιμιά της.

Λίγα μυστικά:

  • Το ιδανικό ψωμί πρέπει να είναι μίας ημέρας μπαγιάτικο. Δεν πρέπει να είναι εντελώς ξερό και αφυδατωμένο.
  • Μπορείτε να το φρυγανίσετε ελαφρά σε τοστιέρα ή φρυγανιέρα, αφού πρώτα τα ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Διαλέξτε ώριμες και ζουμερές ντομάτες από διαφορετικές ποικιλίες.
  • Κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τα ντοματίνια στα δύο.
  • Η κλασική συνταγή έχει φύλλα βασιλικού. Εγώ χρησιμοποίησα δυόσμο που μου αρέσει εξίσου.
σαλάτα παντζανέλα με ροδάκινο

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες και ντοματίνια
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. χωριάτικο ψωμί
  • 1 μικρό αγγούρι σε φέτες
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ροδάκινα σε λεπτές φέτες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • λίγα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προετοιμάζουμε τις ντομάτες.

Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και το ακουμπάμε μέσα σε ένα μπολ. Πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι να βγάλουν τα υγρά τους. Τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.

Βήμα 2: Ψήνουμε το ψωμί.

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε για μερικά λεπτά στην τοστιέρα. Στη συνέχεια κόβουμε σε κυβάκια (περίπου 1.5 εκατοστό).

Βήμα 3: Φτιάχνουμε το dressing.

Σε ένα βαζάκι με καπάκι ρίχνουμε το χυμό από τις ντομάτες, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Χτυπάμε καλά.

Βήμα 3: Συνθέτουμε τη σαλάτα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ψωμί, τις ντομάτες, το αγγουράκι, το κρεμμύδι, την κάπαρη και το ροδάκινο. Περιχύνουμε το dressing και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου. Αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Εδώ θα βρείτε ακόμα μία καλοκαιρινή ιδέα με ροδάκινα.

σαλάτα παντζανέλα με ροδάκινο

Αν δοκιμάσετε τη συνταγή μου για αυτή την καλοκαιρινή σαλάτα με ροδάκινο, θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε. Μπορείτε να βάλετε μία φωτογραφία στα stories σας και να με κάνετε tag ( @thecookinyou) και αν ο λογαριασμός σας είναι δημόσιος θα το δω. Αν όχι μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα για να δω κι εγώ τη δημιουργία σας!

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή