Bao buns με πικάντικο χοιρινό

14 Σεπτεμβρίου 2020

Λατρεύω το street food και τα bao buns ακόμα περισσότερο. Από την πρώτη φορά που τα δοκίμασα ξετρελάθηκα και ήρθε η ώρα να τα φτιάξω στο σπίτι!

Τα bao buns είναι ψωμάκια ασιάτικης προέλευσης, που μαγειρεύονται στον ατμό και γεμίζονται με κρέας, κοτόπουλο ή λαχανικά. Εμείς σήμερα θα τα γεμίσουμε με πικάντικο χοιρινό και μανιτάρια Και θα γλύψουμε και τα δάχτυλά μας!

bao buns με χοιρινό

Σας έχω πει πολλές φορές πως τρελαίνομαι για ψωμιά και ζύμες γενικότερα. Έτσι τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισα να φτιάξω τα αγαπημένα μου bao buns στο σπίτι. Είχα αγοράσει πριν το καλοκαίρι τον ειδικό ατμομάγειρα από bamboo, οπότε ήμουν έτοιμη για να τα ετοιμάσω. Η διαδικασία λίγο χρονοβόρα, αλλά σχετικά απλή. Περίπου σαν να φτιάχνεις ψωμί. Καλό ζύμωμα, αναμονή για το πρώτο φούσκωμα, πλάσιμο και δεύτερο φούσκωμα. Σημαντική διαφορά: αυτά τα ψωμάκια δεν τα ψήνουμε στο φούρνο, αλλά τα μαγειρεύουμε στον ατμό.

Η υγρασία που δημιουργείται από τον ατμό, τα κάνει μαλακά και αφράτα. Παραμένουν το ίδιο αέρινα και μετά το μαγείρεμα. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή λαχανικά.

Ακόμα και αν δεν έχετε ατμομάγειρα bamboo, δοκιμάστε να τα φτιάξετε χρησιμοποιώντας το διχτάκι – καλαθάκι, που φτιάχνετε τα λαχανικά στον ατμό.

bao buns με χοιρινό
bao buns με χοιρινό

Extra tips

• Ενεργοποιήστε σωστά τη μαγιά. Το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό αλλά χλιαρό.

• Αν έχετε μίξερ προτιμήστε το. Διαφορετικά “σηκώστε τα μανίκια” και ξεκινήστε.

• Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

• Κόψτε λαδόκολλα σε μικρά κομμάτια (περίπου 12×12 εκατοστά) για να ακουμπήσετε τα ψωμάκια ή χρησιμοποιήστε θήκες για cup cakes.

• Τυλίξτε το καπάκι του ατμομάγειρα με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αυτό θα βοηθήσει να απορροφηθούν οι υδρατμοί και να μην βράχουν τα ψωμάκια.

• Φάτε τα bao buns οπωσδήποτε ζεστά. Συνεπώς φροντίστε να έχετε τη γέμιση έτοιμη πριν από τα ψωμάκια.

• Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες, (μετά το πρώτο φούσκωμα). Αφού βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο ή από την κατάψυξη, συνεχίζετε τη διαδικασία κανονικά.

bao buns με χοιρινό

Υλικά

για τα bao buns

• 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 50 γρ. κορν φλάουρ

• 2 κ.σ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. μαγιά

• 2 1/2 κ.γ. baking powder

• 170 ml χλιαρό νερό

• 60 ml ηλιέλαιο (και λίγο ακόμα για την επάλειψη)

• 1/2 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση

• 400 γρ. χοιρινή πανσέτα (χωρίς κόκαλο) ψιλοκομμένη

• 200 γρ. μανιτάρια σε φέτες

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)

για τη μαρινάδα

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

• 3 κ.σ. σόγια

• 1 κ.σ. μέλι

• 1/2 κ.γ. πιπερίτσα τσίλι

• μαγιονέζα

• ψιλοκομμένο κόλιανδρο

bao buns με χοιρινό

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά, τα ανακατεύουμε να ενωθούν με ένα κουτάλι και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τη μαγιά και το ηλιέλαιο. Ζυμώνουμε με το γάντζο ή με τα χέρια  για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τυλίγουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 2: Δίνουμε σχήμα στα ψωμάκια.

Αφού η ζύμη διπλασιαστεί, πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά της να φύγει ο αέρας και ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 4-5 λεπτά. Δίνουμε στη ζύμη στρογγυλό σχήμα με τον πλάστη με πάχος 1 εκατοστό. Βάζουμε στα χέρια μας με λίγο ηλιέλαιο και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ-ατ 8 εκατοστών και τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά να φουσκώσουν. 

Βήμα 3: Μαγειρεύουμε τα bao buns.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, νερό και αφήνουμε να βράσει. Στον πάτο του ατμομάγειρα στρώνουμε λαδόκολλα και τον τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι. Διπλώνουμε το κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης στα δύο (σαν μισοφέγγαρο) και ακουμπάμε προσεκτικά μέσα στον ατμομάγειρα, το ένα δίπλα στο άλλο, διαχωρίζοντας το κάθε ένα με ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρά όλα τα ψωμάκια. Αφού τυλίξουμε το καπάκι του ατμομάγειρα με μία καθαρή πετσέτα, τον σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε με τον ατμό σε μέτρια φωτιά, για 10-12 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

Βήμα 4: Ετοιμάζουμε το χοιρινό.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κρέας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, αλλά να παραμένει ζουμερό.

Βήμα 5: Συνθέτουμε τα bao buns.

Γεμίζουμε τα ζεστά ψωμάκια με το κρέας και σερβίρουμε με μαγιονέζα και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

bao buns με χοιρινό
bao buns με χοιρινό

Αν δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτά τα bao buns με πικάντικο χοιρινό, θα χαρώ να το μάθω. Μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας, ή μπορείτε να φωτογραφίσετε το πιάτο σας και να με κάνετε tag στο instagram για να το δω. Και εγώ θα βάλω την φωτογραφία σας στα stories μου!

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε