Χριστουγεννιάτικο κέικ με λωτό & μπαχαρικά

20 Δεκεμβρίου 2019

Ένα γευστικό και ζουμερό κέικ, λίγο spicy είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι μας, αυτές τις γιορτινές μέρες.

Στο καλάθι της κουζίνας μου με τα φρούτα είχαν ξεμείνει λίγοι λωτοί, τους οποίους με έφεραν πριν λίγο καιρό. Ήταν αρκετά άγουροι για να τους καταναλώσουμε και έτσι ξεχάστηκαν. Όταν τους είδα, είχαν ωριμάσει αρκετά και έτσι γρήγορα βρήκαν το σκοπό τους. Ένα χριστουγεννιάτικο κέικ με λωτό & μπαχαρικά, που καθώς ψήνόταν όλο το σπίτι μύρισε Χριστούγεννα!

Και επειδή αυτές τις μέρες έχουμε τόσα να φτιάξουμε και θα περάσουμε πολλές ώρες στην κουζίνα, ετοιμάζοντας τα γλυκά των γιορτών, το σημερινό κέικ είναι απλό και εξαιρετικά εύκολο. Ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά χωρίς μίξερ χωρίζοντας τα στέρεα υλικά και τα υγρά. Ένα απαλό ανακάτεμα όλων μαζί και αμέσως στο φούρνο.

Είναι ζουμερό, αφράτο και ελαφρώς πικάντικο. Γεύσεις και αρώματα από κανέλα, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο, λίγο τριμμένο τζίντζερ που προσθέτει σπιρτάδα, cranberries και καρύδια που το κάνουν ακόμα πιο γιορτινό και το καλύτερο: ένα φρουτένιο γλάσο λωτού, κάτι σαν γρήγορη μαρμελάδα που του χαρίζει εκτός από υπέροχο χρώμα και ελκυστική εμφάνιση, δροσερή και ακόμα πιο φρουτένια γεύση. Σας προτείνω να μην παραλείψετε το γλάσο. Μπορείτε αν θέλετε να μην το ρίξετε πάνω στο κέικ και να το προσθέτετε στο σερβίρισμά του.

Αν θέλετε μπορείτε επίσης να γαρνίρετε το κέικ με φρεσκοκομμένα κομμάτια λωτού.

Εγώ φέτος αποφάσισα να ξεφύγω από την κλασσική συνταγή της μαμάς μου για βασιλόπιτα και να φτιάξω αυτή τη συνταγή. Νομίζω ότι οι γεύσεις του είναι ιδανικές για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά. Ένα στογγυλό ταψί, ένα κέρμα στο εσωτερικό του, χωρίς το γλάσο και με αρκέτη ζάχαρη άχνη και θα έχω την πιο ξεχωριστή βασιλόπιτα. Τι λέτε;

Υλικά

για το κέικ

• 1 κ.σ. βούτυρο & 2 κ.σ. κακάο (για την επάλειψη της φόρμας)

• 280 αλεύρι γ.ο.χ.

• 3/4 κ.γ. αλάτι

• 1 1/2 κ.γ. baking powder

• 1/2 κ.γ. σόδα

• 1 1/2 κ.γ. κανέλα

• 1 κ.γ. τριμμένο μοσχακάρυδο

• 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ

• 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο

• 250 γρ. πολτοποιημένοι λωτοί (πολύ ώριμοι)

• 250 ml ηλιέλαιο

• 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 3 αβγά

• 80 γρ. καρύδια ψίχα

• 100 γρ. αποξηραμένα cranberries

για το γλάσο

• 400 γρ. καθαρισμένοι λωτοί (πολύ ώριμοι)

• 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 130 γρ. άχνη ζάχαρη

• 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις). Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ και ρίχνουμε λίγο κακάο να την καλύψει. Τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο. Αφήνουμε την φόρμα στην άκρη.

Καθαρίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε κομμάτια. Τους πολτοποιηούμε στο multi και τους αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά με μία κουτάλα να ενωθούν. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τα αβγά και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τους πολτοποιημένους λωτούς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε στο μίγμα με τον λωτό λίγο λίγο στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν. Τρίβουμε τα καρύδια στο multi και τα προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με τα cranberries.

Βήμα 2: Ψήνουμε το κέικ.

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε περίπου 1 ώρα, κάνοντας τη δοκιμή με το μαχαίρι λίγο πριν μέχρι να βγει καθαρό. Δεν πρέπει να το παραψήσουμε για να βγει ζουμερό και να μην στεγνώσει. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα, πριν ρίξουμε το γλάσο.

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε το γλάσο.

Καθαρίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας τακτικά (περίπου 10-12 λεπτά). Βγάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε στο multi. Ξαναβάζουμε το γλάσο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 5 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε κοσκινίζοντας την άχνη και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το ρίξουμε στο κέικ.


Αν φτιάξετε αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ με λωτό & μπαχαρικά, αφήστε μου ένα σχόλιο στο κάτω μέρος της σελίδας. Χαίρομαι όταν μαθαίνω τις εντυπώσεις σας για τις συνταγές μου!

Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα ακολουθήστε με στο instagram και στο pinterest και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις συνταγές μου!

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 thoughts on “Χριστουγεννιάτικο κέικ με λωτό & μπαχαρικά”

  1. Λοιπόν το έκανα βγήκε πολύ ωραίο!!!Εγώ το πείραξα λιγο έβαλα μισό καρύδια μισό φουντούκια,. Μισό
    κρανμπερυ μισή σταφίδα μαύρη Επίσης την σόδα την έλιωσα.σε.2 κ.σ λεμονι(για όξινο περιβάλλον) κ ξύσμα από.ενα λεμόνι!!!!Αυτό που μου χάλασε την πρώτη φορά ήταν το γλάσο μου.εκοψε έγινε στυφο κ το πέταξα την δεύτερη το πέτυχα!!!!!Θα το.
    δ οκιμασω όμως κ.με τυρί κρέμα Καλή χρονιά κ με ωραίες συνταγές!!!!

Σχολιάστε