Ένα παγωτό, είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο κέρασμα για μικρούς και μεγάλους. Και όταν το έχουμε φτιάξει μόνοι μας, εύκολα και απλά, ακόμα καλύτερα!
Παγωτό ξυλάκι, λοιπόν για σήμερα, με γιαούρτι, μέλι και καρύδια. Ένα παγωμένο επιδόρπιο, αρκετά πιο υγιεινό και πιο ελαφρύ από τα τυποποιημένα, που ετοιμάζεται πανεύκολα, χωρίς παγωτομηχανή. Η πλούσια υπόξινη γεύση του, συνδυάζεται άψογα με την καραμέλα μελιού που θα ετοιμάσουμε, ενώ τα καρύδια προσφέρουν ένα τραγανό στοιχείο στο παγωτό και φυσικά του ταιριάζουν απόλυτα.
Καλοκαίρι και παγωτό πάνε μαζί. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά εκτός από τα μπάνια τους, μετράνε και τα παγωτά του καλοκαιριού και ο πιο τυχερός είναι αυτός που έχει φάει τα περισσότερα! Κανείς δεν αντιστέκεται στο παγωτό και πόσο μάλλον σε μια σπιτική και πιο ελαφριά εκδοχή του.
Εδώ και καιρό είχα αγοράσει θήκες για παγωτό ξυλάκι και η κόρη μου με “πίεζε” να τις χρησιμοποιήσω. Έτσι λοιπόν η ιδέα για αυτό το γιαουρτένιο παγωτό, έγινε ξυλάκι και όλοι μας το ευχαριστηθήκαμε. Η μικρή μου τα έτρωγε δυο-δυο, λέγοντας για δικαιολογία αφενός ότι είναι μικρά και αφετέρου ότι είναι σπιτικά!
Αυτά τα παγωτάκια, ετοιμάζονται εύκολα, με απλά υλικά, χωρίς ιδιαίτερο χτύπημα και χωρίς παγωτομηχανή.
Ακόμα και αν δεν έχετε θήκες για παγωτό ξυλάκι, βάλτε το μείγμα γιαουρτιού σε ένα μπολ, στη συνέχεια προσθέστε την καραμέλα μελιού και τα καρύδια, ανακατέψτε ελαφρά και βάλτε το μπολ στην κατάψυξη. Αν σας περισσέψει καραμέλα χρησιμοποιήστε την σαν σιρόπι στο σερβίρισμα.
Αν σας αρέσει λοιπόν, το frozen yogurt δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή. Θα τη λατρέψετε!
Υλικά
για την καραμέλα μελιού
• 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
• 70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 70 γρ. μέλι
• 30 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
για το παγωτό γιαούρτι
• 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (10% λιπαρά)
• 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μία βανιλίνη)
• 100 γρ. τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε την καραμέλα μελιού.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να δούμε λίγες φουσκάλες στην επιφάνειά της. Δεν θέλουμε να βράσει. Την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά (μέχρι να έχουμε ένα καραμελένιο χρώμα). Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, κομμάτι-κομμάτι (με προσοχή γιατί μπορεί να φουσκώσει ξαφνικά), ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσουν όλα τα κομμάτια βουτύρου, ρίχνουμε το μείγμα στην κρέμα γάλακτος (η οποία είναι ακόμα ζεστή) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε παγωτό γιαούρτι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να έχουμε μια ελαφριά σαντιγί. Προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρά, με μία μαρίζ (ή με μία ξύλινη κουτάλα). Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Μετά τα πρώτα 15 λεπτά το βγάζουμε, το ανακατεύουμε και το ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη.
Βήμα 3: Βάζουμε τα μείγματα στις θήκες.
Ρίχνουμε σε κάθε θήκη 1 κουταλιά σούπας από τα τριμμένα καρύδια. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα 2/3 με το γιαουρτένιο μείγμα και συμπληρώνουμε με την καραμέλα μελιού. Τοποθετούμε τα ξυλάκια και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.
Πριν ξεφορμάρουμε αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 6-8 λεπτά, ή αν βιαζόμαστε βυθίζουμε τις θήκες σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά.
Σε περίπτωση που είστε φαν της σοκολάτας, φτιάξτε αυτό το λαχταριστό παγωτό σοκολάτα με γιαούρτι.
Και αν φτιάξετε αυτό το παγωτό ξυλάκι με γιαούρτι, το ξέρετε ήδη πως θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας, ή να το φωτογραφίσετε και να με κάνετε tag στο instagram για να το δω. Και εγώ θα βάλω την φωτογραφία σας στα stories μου!