Μαρμελάδα πορτοκάλι, καρότο & κολοκύθα

26 Ιανουαρίου 2024

Σήμερα θα ενώσουμε τρία “πορτοκαλί” υλικά και θα φτιάξουμε μία μαρμελάδα έκπληξη με υπέροχη γεύση και μοναδικό άρωμα.

Τα πορτοκάλια είναι τώρα στα καλύτερα τους και σήμερα θα τα εκμεταλλευτούμε και θα φτιάξουμε μια ιδιαίτερη μαρμελάδα. Παρέα με καρότο και κίτρινη κολοκύθα και με λίγες πικάντικες νότες από τζίντζερ. Θα την ετοιμάσεις απλά και γρήγορα και θα την απολαμβάνεις συνέχεια αφού είναι ιδανική για το ψωμί, το κέικ και γιατί όχι, για αλμυρές παρασκευές (πχ με χοιρινό ή κοτόπουλο).

μαρμελάδα πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια είναι αναμφίβολα το φρούτο του χειμώνα. Και παρόλο που είναι ένα “σεμνό” φρούτο εγώ λατρεύω τη γεύση τους, το χυμό και το άρωμα τους. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που τα φτιάχνω μαρμελάδα, και η αφορμή ήταν τα πορτοκάλια από τον Πόρο που μου έφερε μία καλή φίλη, λίγες μέρες πριν. Φρέσκα, γλυκά και πολύ ζουμερά σίγουρα ήταν τα καλύτερα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω.

Διάλεξε και εσύ πορτοκάλια καλής ποιότητας και μαζί με λίγα καρότα και μερικά κομμάτια κίτρινης κολοκύθας θα φτιάξεις εύκολα αυτή την εξαιρετική συνταγή.

Λίγα μυστικά για τη μαρμελάδα πορτοκάλι:

  • Tα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι ακέρωτα. Φρόντισε να είναι αρκετά γλυκά και ζουμερά.
  • Πλύνε καλά και αφαίρεσε το κοτσάνι που υπάρχει στο πάνω μέρος του πορτοκαλιού.
  • Αν δεν έχεις κολοκύθα, μπορείς να αντικαταστήσεις την ποσότητα της με καρότο και πορτοκάλι.
  • Για τα βρασίματα που χρειάζονται, χρησιμοποίησε βραστήρα, για συντομία.
  • Χρησιμοποίησε κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Αφαίρεσε τον αφρό που θα δεις στην αρχή του βρασμού της μαρμελάδας.
  • Κατά τη διάρκεια του βρασίματος πρέπει να ανακατεύεις συχνά με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Ιδανικά θα πρέπει να έχεις θερμόμετρο για να πετύχεις ακριβώς το σημείο που έχει πήξει σωστά η μαρμελάδα (105 ºC). Διαφορετικά θα χρησιμοποίησε την εμπειρία σου 🙂, και το επόμενο κόλπο.
  • Μην σε παραξενέψει, αν περνώντας ο χρόνος βρασμού, η μαρμελάδα δεν έχει πήξει. Στα 25 λεπτά βρασμού, ρίξε μια κουταλιά σε ένα πιάτο και με το πάνω μέρος του κουταλιού χώρισέ την στα δύο κατακόρυφα. Γύρε ελαφρά το πιάτο προς τα κάτω και αν τα δύο μέρη της δεν ενωθούν, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν ενωθούν, βράσε για μερικά λεπτά ακόμα.
  • Τα υλικά της συνταγής είναι για 3 μικρά βάζα.
  • Φύλαξε τη μαρμελάδα πορτοκάλι σε αποστειρωμένα βάζα: Αφού πλύνεις και στεγνώσεις καλά τα βάζα και τα καπάκια, τοποθέτησέ τα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στη σχάρα του φούρνου, στους 110 °C, για 15 λεπτά. Γέμισε μέχρι επάνω τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα και σφράγισέ τα καλά.
μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά

  • 400 γρ. πορτοκάλια
  • 100 γρ. καρότα
  • 100 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη)
  • 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια
  • 1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ξεπικρίζουμε τα πορτοκάλια.

Αφού πλύνουμε καλά τα πορτοκάλια τα κόβουμε στη μέση (χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα) και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Τα βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλλάζουμε νερό και ξαναβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα 2 φορές.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα υλικά.

Βγάζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα και την κολοκύθα. Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi) βάζουμε τα πορτοκάλια και τα πολτοποιούμε ελαφρά, φροντίζοντας να αφήσουμε μερικά κομμάτια.

Βήμα 3: Βράζουμε τη μαρμελάδα.

Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια, τα καρότα και την κολοκύθα. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το τζίντζερ και τη βανίλια. Κάνουμε τη δοκιμή με το πιάτο για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι έτοιμη (βλ. παραπάνω).

Βήμα 4: Βάζουμε στα βάζα.

Bάζουμε την καυτή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. 

Η μαρμελάδα διατηρείται για τουλάχιστον 2 μήνες. Αφού το βάζο ανοιχτεί, συντηρείται στο ψυγείο. 

μαρμελάδα πορτοκάλι

Δες εδώ για ακόμα μία με λεμόνι και κάρδαμο.

Aν φτιάξεις αυτή την μαρμελάδα πορτοκάλι, να ξέρεις ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω! Πόσταρε μια φωτογραφία στο instagram αλλά μην ξεχνάς να με tagάρεις, για να τη δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Διαφορετικά στείλε μου dm.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή