Πανακότα με σιρόπι ροδιού

24 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι δροσερή, αέρινη, λεία, κομψή, μεταξένια. Είναι η πιο εύκολη γλυκιά κρέμα, με το μοναδικό, σχεδόν “ανατριχιαστικό τρεμούλιασμα”, που την χαρακτηρίζει.

Είναι η πανακότα. Ένα αγαπημένο επιδόρπιο, που η απλότητα και η γεύση του, το κάνουν μοναδικά ξεχωριστό. Η παρασκευή της είναι απλή, τα υλικά της ελάχιστα και η επιτυχία δεδομένη. Αρκεί να ακολουθήσετε τη συνταγή. Μετρήστε ακριβώς τα υλικά και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

pana cotta, πανακότα, σιρόπι, ρόδι

Καταρχήν θα σας μιλήσω για τη ροδιά μου:

Όταν πριν από 6 χρόνια μετακομίσαμε, ζήτησα από τον κηπουρό, που μας έφτιαξε λίγες γλαστρούλες, να φυτέψει στον κήπο μια ροδιά. Η ροδιά έπιασε στο χώμα, αναπτύχθηκε γρήγορα, φούντωσε αρκετά και την πρώτη άνοιξη της ζωής της έβγαλε ανθάκια. Αυτά τα ανθάκια σιγά σιγά άρχιζαν να γίνονται κάτι σαν καρπός και η χαρά μου ήταν μεγάλη. Ο καρπός μεγάλωνε και μέχρι το καλοκαίρι τα πρώτα ροδάκια σχητατίστηκαν. Με το αυτόματο πότισμα να την δροσίζει, φύγαμε για διακοπές αλλά η απογοήτευση μου ήταν μεγάλη, καθώς όταν γυρίσαμε τα ρόδια ήταν στο χώμα.

Αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Ρόδι δεν είδαμε ούτε ζωγραφιστό. Μέχρι φέτος, που τα ρόδια της από την αρχή του καλοκαιριού φάνηκαν γερά. Δεν είχε βέβαια πολλά. Αλλά αυτά που είχε, ήταν ζωντανά. Και το βασικότερο: έμειναν στη θέση τους!

Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένη που φέτος έχω τα δικά μου ρόδια. Και ας είναι μετρημένα. Του χρόνου είμαι σίγουρη ότι θα έχω περισσότερα.

Αποφάσισα λοιπόν να τα φωτογραφίσω και στη συνέχεια να τους αφιερώσω μία συνταγή.

Μια πανακότα λοιπόν για σήμερα, με ένα ξεχωριστό σιρόπι ροδιού.

pana cotta, πανακότα, σιρόπι, ρόδι

Η σχέση μου με την πανακότα είναι περίεργη. Δεν την επιλέγω σαν επιδόρπιο σε ένα εστιατόριο, παρόλο που λατρεύω όλες τις “κρέμες”. Την θεωρώ απλό και εύκολο γλυκό και συνήθως υποτιμώ την ύπαρξη της στο μενού και ψάχνω κάτι πιο “περίεργο”. Και όταν κάποτε αποφασίζω να την δοκιμάσω, συνήθως δεν με ικανοποιεί.

Και κάπως έτσι αποφάσισα να την φτιάξω στο σπίτι. Γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και φύλλα ζελατίνης. Τα υλικά υπήρχαν στην κουζίνα μου και έτσι αφού διάβασα δεκάδες συνταγές και σημαντικά μυστικά για την απόλυτη πανακότα, έφτιαξα την δικιά μου. Και ήταν super πετυχημένη.

Και φυσικά τα ρόδια από τη ροδιά μου, ήταν ότι καλύτερο για να τη συνοδέψουν. Έφτιαξα ένα απίστευτο σιρόπι ροδιού, το οποίο ταίριαξε απόλυτα με την αρωματισμένη με λεμόνι πανακότα.

Αν αποφασίσετε να τη δοκιμάσετε είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψετε!

pana cotta, πανακότα, σιρόπι, ρόδι

Λίγα μυστικά:

  • Υπολογίστε ακριβώς τα γραμμάρια από τα φύλλα ζελατίνης.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να αρωματίσετε την πανακότα με ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια.
  • Αν δεν έχετε αντικολλητικά φορμάκια, μπορείτε να βάλετε την πανακότα σε ποτηράκια και να σερβίρετε χωρίς να ξεφορμάρετε.
  • Το σιρόπι πρέπει να είναι εντελώς κρύο πριν το σερβίρισμα.
pana cotta, πανακότα, σιρόπι, ρόδι

Υλικά (6 – 8 μερίδες)

για το σιρόπι ροδιού

• 150 ml φρέσκο χυμό ροδιού

• 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

• 3 κ.γ. κορν φλάουρ

• σπόρους από ένα ρόδι

για την πανακότα

• 500 ml κρέμα γάλακος (35% λιπαρά)

• 220 ml γάλα

• 9 γρ. φύλλα ζελατίνης

• 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• ξύσμα από μισό λεμόνι

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μισό από το χυμό ροδιού, τη ζάχαρη και το χυμό από το λεμόνι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ στον χυμό ροδιού που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Ρίχνουμε τον κρύο χυμό μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε την πανακότα.

Σε ένα μπολ με νερό και παγάκια βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρά και ζεσταίνουμε ίσα ίσα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφού βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Στύβουμε τις ζελατίνες και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας έντονα με σύρμα χειρός.

Μοιράζουμε το μείγμα σε αντικολλητικά φορμάκια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Βήμα 3: Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Για να ξεφορμάρουμε την πανακότα βυθίζουμε το κάθε φορμάκι με ζεστό νερό για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι την ξεκολλάμε περιμετρικά και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.

Προσθέτουμε το σιρόπι ροδιού και σπόρους από ρόδι.

pana cotta, πανακότα, σιρόπι, ρόδι

Και αν είστε σαν κι εμένα που τρελαίνομαι για κρεμένια γλυκά δείτε εδώ μια υπέροχη συνταγή για γαλλικά canelés.

Φτιάξτε αυτή την πανακότα και πείτε μου πώς σας φάνηκε, γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή στη σελίδα μου στο instagram ή στο Facebook.

 Και οπωσδήποτε κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy